HK ECE Celje:  HDD SIJ Acroni Jesenice 1:2 OT
(0:1, 1:0, 0:0, 0:1)

Celje, Mestni park Celje, Gledalcev: 1000 , Sodniki: Borut Lešnjak, Miha Bajt, Robert Bohinc, Gregor Rojko

Strelci: 0:1 Ejup (Rajsar, 20′); 1:1 Kastelic (Hafner, Ograjenšek, PP1 25′);¸1:2 Sodja (Čimžar 62′)

Kazenske minute: Celje 8 (0, 6, 2,0), Jesenice 16 (2, 14, 0,0)
Streli na gol: Celje 41 (11, 17, 11, 2), Jesenice  29 (12, 10, 5, 2 )

HK ECE Celje: Stojanovič (V), Picelj (V), Ž. Grahut, Svete, Mercina, N. Grahut, Zupanc, Klavžar, Ogrizek, Ribič, Petek, Knez, Rakanovič, Ramšak, F. Jeram, Kastelic, Nemeček, Ograjenšek, Hafner, Jezovšek, Zupan, Trener: Rok Rojšek

HDD Sij Acroni Jesenice:  Pavlič (V), Us (V);  Erman, Židan, Bendžius,  Jeklič, Sodja, Rakovič, Čimžar, Tarman, Brus (C),  Ejup, Tošič (A), Glavič, Manfreda, Lahajnar, Rajsar, Remar, Berlisk, Heffernan,Trener: Dejan Varl

HDD Sij Acroni Jesenice so si v Celju podaljšale letošnjo sezono. Z golom v drugi minuti podaljška so prišle do zmage odrešitve. Za končnih 2:1 je zabil Urban Sodja. Med glavnimi junaki zmage slovenskih prvakov je njihov vratar, Žan Us, ki je zbral 40 obramb. Miha Pesjak, Jure Dolinšek, Gašper Cerkovnik in Anže Terlikar so zaradi poškodb izpustili tekmo, Shane Heffernan pa je stisnil zobe.

Uvodno tretjino sta nasprotnika odigrala izjemno disciplinirano. Napak praktično ni bilo. Malce več od igre so imeli železarji, ki so tudi večkrat streljali na nasprotna vrata, a začetek tekme je minil brez pravih priložnosti. V deseti minuti je moral na kazensko klop jeseniški kapetan, Miha Brus. Slovenski prvaki so brez večjih težav ubranili poizkuse Celjanov z igralcem več. Najbolj razburljiva je bila zadnja minuta prve tretjine. Najprej je zadišalo po priložnosti na domači strani, a je Aljaž Ogrizek zgrešil pak pred vrati Žana Usa. Takoj zatem so na nasprotni strani stisnili gostje. Marjan Manfreda je ustrelil mimo vrat. Železarji so nadaljevali z akcijo, Štajerci pa niso prišli do ploščice. Sašo Rajsar je na desni strani domačih vrat z ”backhandom” dvignil pak na drugo stran mimo vratarja, Roka Stojanoviča, tam ga je v zraku zadel Damir Ejup in iz neposredne bližine, vsega šest sekund pred odmorom, zabil za 0:1.

(Foto: Domen Jančič)
Damir Ejup je zadel le šest sekund pred prvim odmorom. (Foto: Domen Jančič)

Jeseničani tradicionalno slabše igrajo v drugi tretjini tekme. Podobno je bilo tudi tokrat. Celjani so takoj po uvodnem sodniškem metu napadli za izenačenje. Njihovi poizkusi so prisilili železarje k prekrškom. Tadej Čimžar si je prislužil 2 plus 10 minut disciplinske kazni zaradi naleta v glavo, pol minute za njim je moral na kazensko klop še Nejc Berlisk. Domači so potrošili veliko časa preden so prišli do prave priložnosti z dvema igralcema več. Nato se je ta ponudila Tomu Hafnerju, ki je zadel vratnico. V nadaljevanju akcije je, nekdaj jeseniški, sedaj pa celjski kapetan, podal do Nejca Kastelica, ki je dvignil pak prek Usa za izenačenje na 1:1 v 25. minuti. Gol je padel nekaj sekund po tem, ko se je iztekla prva jeseniška kazen. Gorenjci so nato prišli do svoje igre in si priborili prvo prednost igralca več. Jeseničani, ob številčni premoči, niso bili prepričljivi. Najnevarnejši je bil Shane Heffernan, ki je iz bližine nastreljal Stojanoviča. Sledila je nova izključitev na domači strani. Jeseničani znova niso izpeljali prave kombinacije. Nazadnje je imel priložnost Miha Brus, ko se je izključeni, Žan Zupan, že vrnil na led. Strel jeseniškega kapetana je Stojanovič ubranil. Železarji so nato stisnili domače v njihovo tretjino. Heffernan je ponovno ogrozil celjska vrata, a Stojanovič je bil na mestu. V protinapadu je, v akciji ena na ena, do strela prišel Aljaž Ogrizek, Us pa je pak zadržal. Nato sta vrata gostov ogrozila še Blaž Knez in Aljaž Ribič, a Us se ni dal. V izteku srednje tretjine železarji, ob tretji priložnosti z igralcem več, znova niso resneje ogrozili domačih vrat.

(Foto: Domen Jančič)
Žan Us je bil eden junakov prigarane zmage v Celju. (Foto: Domen Jančič)

V tretji tretjini sta obe ekipi prikazali veliko borbenosti. Žan Jezovšek je po samostojnem prodoru ustrelil mimo jeseniških vrat. Pred domačimi vrati je Sašo Rajsar skušal ukaniti Stojanoviča, ko je bil s hrbtom obrnjen proti golu, a celjski čuvaj mreže se ni zmedel. Vroče je bilo v gneči pred vrati Usa, jeseniški vratar je nazadnje pokril pak pred Ribičem. Heffernan je izsilil prednost igralca več za svojo ekipo v 45. minuti. Železarji so bili ponovno neuspešni. V srednjem delu tretjega dela tekme so imeli več od igre Celjani. Štajerci si sicer niso priborili večje priložnosti, njihovi streli so bili plen jeseniškega vratarja. Ekipi sta dvignili ritem v zadnjih minutah rednega dela tekme, a hkrati pokazali izjemno čvrstost v obrambnih akcijah. Rezultat se pred iztekom šestdesete minute ni spremenil.

Urban Sodja je zadel kot prvi Železar v sezoni
Urban Sodja je zadel za zmago.

Podaljšek je bil odločen v minuti in pol. Najprej so z dvema streloma poizkušali Celjani, a sta bila oba premalo nevarna za Usa. Jeseničani so prišli do priložnosti v nasprotnem napadu. Strel Tadeja Čimžarja je Stojanovič odbil, pak je prišel do Urbana Sodje, ki je zadel za zmago. Odločilna tretja tekma bo na Jesenicah.