Kdor je v zadnjih nekaj letih slišal karkoli o jeseniškem hokeju, zagotovo pozna ime Anže Pogačar. Je predsednik kluba, ki je v zadnjih štirih letih kar trikrat osvojilo naslov državnih prvakov in človek, ki je 24 ur na dan predan hokeju. Ob koncu koledarskega leta smo z njim opravili kratek intervju, v katerem je podal svoj pogled na prejšnjo in letošnjo sezono.

Leto, ki se je pravkar izteklo, je bilo za vas kot predsednika HDD Jesenice razburljivo, pestro, uspešno in tudi stresno. Za začetek najprej tekmovalni zaključek sezone 2017/2018. Nov naslov DP in polfinale v Alpski ligi. S tem ste bili verjetno zadovoljni, kako se po toliko mesecih spominjate lanske pomladi?
“Celotna sezona 2017/2018 je bila iz tekmovalnega vidika zelo uspešna. Z osvojitvijo Pokala Slovenije, državnega prvenstva Slovenije in uvrstitvijo v polfinale Alpske lige smo izpolnili vse zastavljene tekmovalne cilje. Ekipa je igrala kvaliteten hokej, bili smo dominantni na derbijih z večnimi rivali. Vse navedeno pomeni, da je bila minula pomlad iz tekmovalnega vidika zelo uspešna.”
 
Po koncu sezone je potekel vaš mandat na mestu predsednika HDD Jesenice. Najprej ste sporočili, da se umikate, nato ste našli novega elana in znova pošteno zavihali rokava. G. Boštjan Noč je prav tako odigral svojo vlogo pri tem. Kaj se je v novi sezoni spremenilo v primerjavi s prejšnjimi?
“Ob izteku mojega štiri letnega mandata sem strnil vtise, premislil o minulem delu in prišel do zaključka, da smo v štirih letih opravili odlično delo in naredili mnogo več kot zgolj ohranili članski hokej na Jesenicah. Ugotovil sem tudi, da društvo za nadaljni razvoj in rast potrebuje dopolnjeno vodstvo in novega predsednika, osebo z močnimi povezavami v gospodarstvu, zato sem se odločil, da se ne bom potegoval za nov mandat predsednika društva. Žal nisem uspel prepričati nikogar izmed uspešnih gospodarstvenikov, da prevzame vlogo predsednika, niti se ni v treh mesecih negotovosti pojavil nekdo, ki bi ga mesto predsednika zanimalo. Svetla izjema je Boštjan Noč, ki je bil ves ta čas zelo pozitiven, optimističen in vztrajen v nameri, da se mora zgodba društva HDD Jesenice nadaljevati. Ker je bila sezona tik pred vrati in je bil zadnji trenutek za prijavo v tekmovanja in začetek priprav, društvo pa ni imelo kandidata za predsednika, sem se na pobudo sponzorjev, g. Noča in navijačev ter predvsem zaradi dejstva, da imam rad hokej odločil, da kandidiram za nov mandat predsednika. Velikih sprememb v novi sezoni glede na predhodne žal ni. Vsaka sezona je težja od predhodne, delujemo z omejenimi sredstvi, imamo enega najnižjih proračunov v ligi, a kljub temu lovimo v vseh tekmovanjih vedno najvišja mesta. Glavna razlika je mogoče v tekmovalnem delu;  v minulih sezonah smo bili v mednarodni ligi skozi celotno sezono med top 5 ekipami na lestvici, v letošnji temu ni tako in se skozi sezono še učimo, da je tako kot življenje tudi šport sestavljen iz zmag in porazov, vzponov ter padcev. Sedaj moramo vsi skupaj, vodstvo, ekipa in navijači pokazati, da naše geslo ENA EKIPA, ENO SRCE ni zgolj geslo, ampak je dejstvo, katerega se vsi držimo in upoštevamo. Vsi, predvsem vodstvo in navijači moramo stati za ekipo in jih podpreti kljub težki sezoni.”
 
Konec leta 2018 so bile po Sloveniji lokalne volitve. Občina Jesenice je dobila novega župana. G. Blaž Račič je napovedal pomoč lokalnim društvom. Je poznan kot ljubitelj športa in hokeja. Videli smo ga v vaši družbi. Lahko o nadaljnjem sodelovanju med klubom in Občino Jesenice poveste kaj več? 
“G. Račič je ljubitelj športa in se zaveda pomena hokeja za mesto. Strinja se z našo ugotovitvijo, da so Jesenice poznane predvsem po hokeju in Železarni. Konkretnih dogovorov o našem sodelovanju še ni, vendar pa si osebno želim predvsem, da se župan in občinski svet odločijo na kakšnem nivoju si mesto želi imeti člansko hokejsko ekipo in kaj so zato pripravljeni storiti. Jeseniški hokej na profesionalni ravni ne more biti projekt nekaj posameznikov. kot je bilo to v zadnjih sezonah ampak mora biti projekt celotnega mesta. Hokej potrebuje mirnost, povezanost, sodelovanje in pozitivno energijo celotnega mesta. Verjamem, da če bomo vsi delali za isti cilj, potem se bo pozitivna energija kmalu razširila in bo jeseniški hokej ponovno postal ponos celotne Gorenjske regije.”
 
S podpredsednikom ste obiskali tudi ostale župane gorenjskih občin, kakor tudi vodilne v večjih podjetjih. Kakšni so odzivi? 
“Drži, obiskala sva vse župane zgornje Gorenjske in veliko direktorjev gorenjskih podjetij. Vsi župani podpirajo hokej, podpisali smo tudi pismo podpore, sedaj pa je na nas, da z vsemi občinami najdemo projekte in načine sodelovanja, ki bodo prinesli zadovoljstvo vsem vpletenim. Vendar pa mora biti domača občina prva, ki bo jasno povedala, kaj ji pomeni hokej in na kakšnem nivoju si mesto želi imeti ekipo v čudoviti, obnovljeni dvorani Podmežakla.”
 
Vaše delo zahteva celega človeka. Verjetno se marsikdo, ki spremlja tekme, niti ne zaveda koliko časa in truda vse skupaj vzame. Kako bi vaše delo najkrajše opisali? 
“Gre za delo, o katerem razmišljaš 24 ur na dan. To ni tvoje delovno mesto, ampak postane tvoj način življenja. To pa ne velja samo zame, ampak tudi za vse ostale vpletene, ki mi dnevno pomagajo pri promociji, organizaciji itd. In to kljub temu, da imajo svoje redne službe.”
 
 
Pred novo sezono je prišlo do nekaterih kadrovskih sprememb v ekipi. Kako ste videli odhode igralcev, predvsem Logarja in Magovca?
“Glede na dejstvo, da so se mladi igralci izjemo izkazali v minuli sezoni, smo se odločili, da se jim v novi sezoni ponudi še več priložnosti. Alagič se je takoj po končanem finalu DP dogovoril za prestop v ekipo Lustenau, žal sta se Jezovšek in Planko odločila za odhod v Ljubljano, Piispanen pa v Francijo. Naša prioriteta je bila, da zadržimo vratarja Saundersa, kar nam je tudi uspelo. Vsekakor obžalujemo odhoda Magovca in Logarja, saj sta bila naša glavna obrambna igralca, vendar menim, da ju je bilo skoraj nemogoče zadržati, saj sta oba imela zelo močno željo kariero nadaljevati v tujini. Zagotovo pa ne držijo nekatere govorice, da smo jima ponudili znižanje pogodbe, oziroma ju nismo hoteli več. Klub je bil pripravljen storiti vse, da ju zadrži na Jesenicah.”
 
Nekateri slabši rezultati so povzročili določene nemirne situacije znotraj ekipe in kluba. Nazadnje je sledila menjava trenerja. Kaj je bilo na koncu odločilno za prekinitev sodelovanja z Gabrom Glavičem? 
“Vedno, ko ne gre po načrtih se pojavi nezadovoljstvo, kar je popolnoma normalno, če imaš visoke ambicije. Odločilo je več dejavnikov; glavna sta bila stanje na lestvici in štirje zaporedni porazi proti Olimpiji.”
 
Nov trener je Marcel Rodman. Pred tem še brez izkušenj v vlogi glavnega trenerja, ampak otrok jeseniškega hokeja. Zakaj ste se odločili prav zanj? 
“Drži, da nima trenerskih izkušenj, vendar pa ima ogromno izkušenj kot igralec in reprezentant, sodeloval je z mnogimi odličnimi strokovnjaki. Je otrok jeseniškega hokeja in legenda Jesenic. Odločila je njegova predstavitev, njegov pogled na hokej in želja po trdem delu ter uspehu.”
 
 
Kako ocenjujete spremembe, ki so nastale z njegovim prihodom? 
“Zelo pozitivno. Uživa moje popolno zaupanje.”
 
Marcel Rodman je ob prevzemu funkcije povedal, da ne želi hiteti z morebitnimi okrepitvami. Po prvih tekmah pa je dejal, da ocenjuje, da so potrebne. Sta se o tem že kaj dogovorila? 
“Marcel si je vzel čas, da spozna ekipo in si ustvari skozi treninge in tekme lastno mnenje o igralcih in kakovosti ekipe. Glede na dejstvo, da sta branilca Tavželj in Korošec odsotna že nekaj tednov in bosta še nekaj časa, potrebujemo predvsem branilca.”
 
Sezona v AHL in DP se nadaljuje v koledarskem letu 2019. Želimo si tudi bolj polnih tribun, ne le na derbijih z Olimpijo. Kaj lahko storite v klubu, da bi privabili več navijačev? 
“Če bi imel odgovor na to vprašanje, potem mi verjemite, da bi bile tribune že nabito polne. Lahko pa vam zagotovim, da se vsi vpleteni trudimo po najboljših močeh ekipo in hokej približati navijačem, javnosti in s tem privabiti več ljudi na tekme. V vsaki sezoni izvedemo več kot 40 promocijskih in dobrodelnih akcij, s čimer želimo povezati ekipo z lokalno skupnostjo in navijači. Smo zelo aktivni na družabnih omrežjih in izvajamo promocije skozi oglaševanje na radijskih postajah, izvajamo plakatiranje.  Želimo obstajati zaradi navijačev in biti v ponos sponzorjem in celotni Gorenjski regiji. Iz tekme si želimo ustvariti družaben dogodek za druženje za prebivalce celotne Gorenjske.
Zavedamo se, da imamo še veliko rezerve. Imamo še ogromno idej, načrtov, katere želimo uresničiti v upanju, da bodo ljudje v prihodnosti hokejsko tekmo ponovno vzeli kot dogodek, s katerim bodo zapolnili svoj prosti čas.”
 
Kakšno je pri tem sodelovanje s HZS? Njen predsednik je tudi nov župan Kranja. 
“Sodelovanje z HZS je korektno, brez posebnosti. Čestitke g. Rakovcu za zmago na županskih volitvah. Verjamem, da bo imel posluh tudi za šport na gorenjskem.”
 
Na koncu seveda še tekmovalni cilji za konec sezone 2018/2019.

“Cilji ostajajo nespremenjeni in so znani, polfinale lige AHL in ubranitev naslova državnega prvaka Slovenije.”