Asiago hockey : SIJ Acroni Jesenice 5:1
(3:0, 1:0, 1:1)
Izid v zmagah – 1:0

Asiago, Odegar. Gledalcev: 1520. Sodniki: Sternat, Lazzeri, Barnthaler, Cristeli.

Strelci: 1:0 Long (Nigro, 1., SH1), 2:0 Lutz (Miglioranzi, Stevan, 8.), 3:0 Kolanos (Long, Marchetti, 11., PP2), 4:0 Scandella (Lutz, Nigro, 39.), 5:0 Scandella (Sullivan, Miglioranzi, 43.), 5:1 Cerkovnik (Čimžar, 45.)

Kazenske minute: Asiago 26 (4, 6, 16), Jesenice 26 (6, 2, 18)
Streli na gol: Asiago 35 (15, 14, 6), Jesenice 35 (11, 13, 11)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Stojanovič. Oraže Logar, Sotlar, DiCasmirro, Pance, Jeklič, Magovac, Ankerst, Rajsar, Manfreda, Cerkovnik, Berlisk, Čimžar, Kalan, Jezovšek, Tarman, Brus, Hadžič, Sodja. Trener: Nik Zupančič.

Pred prvim dejanjem polfinalne serije med Asiagom in Jesenicami, je bil italijanski predstavnik nekoliko v prednosti. Pripadala mu je vloga favorita. Skozi sezono je bil boljši od Jesenic. V medsebojnih obračunih je slavil trikrat, v sami seriji pa ima prednost domačega igrišča. Železarji so sprejeli vlogo izzivalca in verjeli, da že na prvi tekmi v seriji lahko vse skupaj obrnejo sebi v prid. V Asiago niso odšli z belo zastavo. Vendar ob glasni podpori približno 30 navijačev, niso uspeli. Asiago je tekmo odločil že v prvi polovici prve tretjine.  

V uvodnih minutah je Asiago agresivno pritisnil proti vratom Žana Usa. Po osmih sekundah igre je sicer eden najnevarnejših domačih napadalcev Krys Kolanos moral na klop za kaznovane. Domače ekipe to ni prav nič zmedlo ali ustavilo v želji po uspehu. Že v naslednjem napadu je Colin Long sprožil že z modre črte in presenetil jeseniškega vratarja. Železarji so potrebovali nekaj trenutkov, da so organizirali nov napad, poskus Nata DiCasmirra pa ni prinesel izenačenja. Ob polnih močeh so domači znova napadali. Davide Conci in Stefano Marchetti sta poskušala izkoristiti luknje v obrambi Jesenic. Žan Us je oba poskusa ukrotil. Šele v šesti minuti so bili gosti znova nevarni. Napad Rajsar – Ankerst – Manfreda je hitro krenil v protinapad, Sašo Rajsar pa se je nekoliko zapletel in priložnost je splavala po vodi. Že v naslednjem napadu je isti napad spet zagrozil, to pot pa je bil Manfreda tisti, ki je meril premalo natančno. Sledil je pritisk Asiaga. Gulio Scandela je dvakrat poskusil, vnesel dovolj zmede v obrambo Jesenic, da je Andrea Lutz kasneje njegovo delo dokončal in domači so vodili že za dva zadetka. Sledila je prva izključitev tudi pri gostih. Štirje branilci so se dobro branili, vendar je Martin Oraže nerodno poslal plošček z igrišča in domači so imeli dva igralca več na ledu. Hitro so izkoristili to priložnost in vodstvo še povišali. Nik Zupančič je vzel polminutni odmor, poskusil umiriti svoje varovance, ob tem pa tudi zamenjal vratarja. Pritisk domačih se je po tem nekoliko umiril, še vedno pa je bil Asiago tisti, ki je narekoval tempo igre. V power playu so bili Železarji sicer zelo nevarni, vendar nenatančni. Ob koncu prvega dela je na klop za kaznovane moral še Aleš Jeklič.

Domači so bili boljši in močnejši

Nekaj kazni je Jekliču ostalo še za drugi del, ampak to so Jeseničani uspeli ubraniti. Že v naslednjem napadu so prekršek storili tudi domači. Prvi jeseniški napad je odigral obetavno, kasneje pa je poskusil še Jaka Ankerst. Streli niso bili dovolj dobri in natančni za znižanje domače prednosti. Ob polnih močeh so domači takoj nevarno napadli. V protinapad je pobegnil Antonio Magnabosco, Rok Stojanovič pa je bil uspešnejši. Sledile so minute, ko sta se ekipi ves čas izmenjavali v napadu, precej tudi poskušali s streli, večina pa jih je letela mimo ali preko vrat. V 33. minuti je Krys Kolanos prestregel plošček v napadalni tretjini in takoj iz obrata poskusil presenetiti Roka Stojanoviča. V naslednji minuti je v protinapad pobegnil še Davide Conci, ki tudi ni uspel spremeniti izida. Železarji so storili nov prekršek in domačim spet ponudili igro z igralcem več. Miha Brus se je boril in prestregel plošček. Krenil je v protinapad z nasprotnikom na hrbtu. Domači so ga ustavili s prekrškom in ekipi sta igrali s po štirimi hokejisti na ledu. V napadu je nov prekršek izsilil tudi Gašper Cerkovnik. Gašper se je prikradel okoli gola in s strelom po tleh poskusil presenetiti domačega čuvaja mreže. Železarjem se je ponudila lepa priložnost za zadetek. Z napadi štirih proti trem in kasneje tudi petih proti trem veselja za jeseniško klop še vedno ni bilo. Ob koncu druge tretjine so domači izpeljali še en hiter protinapad, zadeli še četrtič in na odmor odšli z neulovljivo prednostjo.

Jeseniška obramba je bila velikokrat na preizkusu

Na začetku zadnje tretjine so bili hokejisti Asiaga takoj nevarni, nato pa so Železarji prevzeli pobudo v napadu.  V želji in v borbi so storili nov prekršek in še enkrat greli klop za kaznovane. Ob igralcu več so tudi domači storili prekršek nad jeseniškim vratarjem in ekipi sta se spet borili s po štirimi igralci na ledu. Uspešnejši so bili domači, ki so izkoristili več prostora na ledu. Zadeli so še petič, domači navijači pa so že dolgo pred tem slavili zmago svojega moštva. Minuto in pol kasneje so gosti krenili v protinapad. Tadej Čimžar je podal do Gašperja Cerkovnika, ta pa je s prve ustrelil in le uspel poslati plošček za hrbet Frederica Cloutierja. Čeprav je bila tekma že nekaj časa odločena, to nervoze in napetosti med igralci ni zbilo. Prej nasprotno. Hokejisti obeh ekip so si bili vse večkrat v laseh in vse več je bilo tistih, ki so sedli na klop za kaznovane. Do resnejših pretepov vseeno ni prišlo in sodniki so lahko dosodili le male kazni. Teh je bilo sicer veliko, tekma pa se je kljub temu končala mirno in ob slavju domače publike.

Asiago je zasluženo slavil, izkoristil je slabe uvodne minute Jesenic, ne glede na visok rezultat pa v seriji vodil z 1:0. Jeseničani bodo doma to prednost poskusili izničiti. Pridite v sredo v Podmežaklo, navijate za rdeče junake in jim pomagajte k novi zmagi. Tekma se bo pričela ob 18.30.