Clarke Saunders… Vedno nasmejan hokejist, ki prihaja iz verjetno najbolj hokejske dežele. V letošnji sezoni brani vrata Jesenic, s svojimi obrambami pa je hitro postal ljubljenec jeseniških navijačev.

 

Clarke, kdaj in kako si sploh pričel z igranjem hokeja?
“S hokejem sem se pričel ukvarjati že zgodaj, pri vsega petih letih. Moj oče me je večkrat peljal drsati, zelo kmalu pa sem pričel tudi s treningi.”

Kdaj pa si se potem odločil, da postaneš vratar?
“Kot verjetno večina hokejistov, sem začel kot igralec. Že od nekdaj pa sem si želel postati vratar. Ko sem se moral odločiti ali ostanem igralec ali se raje postavim v vrata, sem se odločil, da svojo hokejsko pot nadaljujem kot vratar.”

Vrniva se malo v obdobje preden si prišel na Jesenice. Si sploh vedel kam prihajaš?
“Niti ne (smeh). Po koncu lanske sezone sem vedel, da hočem zaigrati v Evropi, Jesenice pa so se mi zdele kot lepa priložnost. Pred prihodom sem se seveda malo pozanimal o mestu kamor prihajam, vedel sem da prihajam v majhno hokejsko mesto. Vsekakor mi ni žal, da sem prišel.”

Do sedaj si že nekoliko spoznal evropsko ledeno ploskev. Kakšna je po tvojem mnenju največja razlika med hokejem v Kanadi in Evropi?
“Največja razlika je predvsem v velikosti ledene ploskve. V Severni Ameriki ni veliko prostora za kreiranje igre, posledično je veliko več igranja na telo. V Evropi pa je veliko več podaj in same igre.”

Ko si odraščal, si v hokejskem svetu verjetno imel kakšnega vzornika?
“Ja seveda, vedno sem oboževal Roberta Luonga. Bil je zelo nadarjen vratar, oboževal pa sem ga zaradi njegovega mentalnega pristopa k igri. Nikol ni bil preveč resen in si stvari jemal k srcu. Še danes se zgledujem po njegovi igri.”

Veliko igralcev iz Kanade in Amerike ima pred tekmo poseben ritual. Kako je s tem pri tebi?
“Pri meni ni tako. Kakšnega posebnega rituala niti nimam, se pa pred vsako tekmo poskušam pripraviti predvsem psihično. Na led rad pridem sproščen in s prazno glavo. Po mojem mnenju je to pri vratarjih ključnega pomena.”

Kako pa preživljaš svoj prosti čas? Verjetno si obiskal že kar nekaj turističnih krajev po Sloveniji?
“Res je, obiskal sem že kar veliko Slovenije. Predvsem mi je všeč gorovje, tega pri nas ni veliko. Najbolj pa mi je všeč Bled. Ima zelo dobro atmosfero, jezero je prelepo, zelo rad pa posedam ob jezeru in pijem kavo (smeh). Do sedaj je Bled moj najljubši kraj.”

Vemo, da hokejisti obožujete hrano. Ti je všeč hrana pri nas oz. kaj pogrešaš domačo hrano?
“(Smeh) Nekaj stvari sigurno pogrešam, drugače pa hrana niti ni tako drugačna kot tista doma. Trudim se, da skuham enake jedi kot jih kuham doma. Sem dokaj nezahteven jedec, rabim samo meso in zelenjavo (smeh). Moram pa priznati, da sem tukaj vzljubil tudi testenine in pico.”

Fantje veliko časa preživite skupaj. Kateri izmed tvojih mlajših soigralcev je nate naredil dober vtis, kdo izmed njih je po tvojem mnenju najbolj nadarjen?
“Mislim, da ne bi bilo pošteno, da izpostavljam samo enega igralca. V tej ekipi je ogromno nadarjenih mladeničev. Nekateri imajo zelo razvit hokejski čut, nekateri so fizično odlično grajeni. Vsak izmed njih ima nekaj posebnega, kar potem pripomore k uspehu celotne ekipe.”

Kot kaže, bomo redni del sezone končali na visokem tretjem mestu. Pred sezono si je le malo ljudi lahko predstavljalo takšen uspeh. Kaj je po tvojem mnenju razlog za takšno visoko uvrstitev?
“Mislim, da je ogromno pripomogla sama priprava na sezono. Avgust je bil za nas zelo naporen. Moram reči, da se ne spomnim, kdaj sem nazadnje tako trdno treniral. Zasluge gredo tudi našemu napadalnemu delu igre. Smo zelo napadalna ekipa, zadevamo iz vseh položajev in priložnosti. Posledično je tudi manj pritiska na obrambne igralce in name.”

Kar se tiče tvojih predstav, lahko rečemo da so odlične. Si med tremi najboljšimi vratarji v ligi. Si kaj takega pričakoval pred sezono?
“Zelo nerad se primerjam z ostalimi vratarji v ligi. Zame so pomembne moje predstave v vratih in to, kako lahko pomagam svoji ekipi do zmag. Biti na vrhu med vratarji je odlično, vendar zame nepomembno če ekipa ne zmaguje. Vesel sem, da nam gre v letošnji sezoni rezultatsko vse kot po maslu.”

V finalu državnega prvenstva bomo zopet spremljali derbi med Jesenicami in Olimpijo. V letošnji sezoni si jih odigral že kar nekaj in veš kako pomembne so te tekme. Si že kdaj igral pred več tisoč navijači?
“Ja, res je. Derbiji v Podmežakli so bili v letošnji sezoni odlični, vsakič so bile tribune polne. Sigurno se veselim teh derbijev, v garderobi je vsakič čutiti poseben naboj. Vseeno se moramo najprej posvetiti končnici v Alpski hokejski ligi, lahko se zgodi, da bomo derbije gledali tudi tam. Drugače pa sem pred tolikim številom navijačev že igral. V lanski sezoni je tekmo Colorada obiskalo 5.500 navijačev. V Ameriki in Kanadi to niti ni neka velika številka. Tam je hokej zelo popularen, prebivalcev je veliko več in večina klubov nima težave s praznimi dvoranami.”

Clarke, za konec nam zaupaj še svoje cilje. Kratkoročne in dolgoročne.
“Kratkoročni cilj je zagotovo dobra uvrstitev v končnici z ekipo Jesenic in pa osvojitev državnega prvenstva. Če gledam dolgoročno, si pa vsekakor želim zaigrati v eni izmed najboljših evropskih lig. Mislim, da morajo biti cilji vsakega športnika postavljeni visoko.”

 

Clarke, hvala da si si vzel čas za intervju. Želimo ti še veliko zmag in obranjenih ploščkov.