Clarke Saunders je prva tuja okrepitev HDD SIJ Acroni Jesenic pred začetkom nove sezone. Kanadski vratar je v Slovenijo prišel v četrtek dopoldan. Zvečer je spoznal svoje nove soigralce, najprej na suhem treningu, potem pa že na ledu dvorane Podmežakla. Preden se je vrnil v garderobo, smo z njim opravili kratek pogovor.

Kako se počutite po prvem treningu z vašim novim moštvom?

 ”Po dolgem potovanju, je bil moj prvi trening z novo ekipo precej naporen. Zadovoljen sem, da sem že lahko stopil v drsalke. Na ledu sem se počutil odlično. Vesel sem, da sem tukaj, pripravljen sem na trdo delo,”

V lanski sezoni ste osvojili naslov prvaka v ligi ECHL, odigrali nekaj tekem tudi v višji ligi AHL. Kako to, da ste se pred novo sezono podali na drugo stran Atlantika?

 ”V Severni Ameriki se težko prebiješ v močnejše tekmovanje, če nisi izbran na naboru za ligo NHL. Poleg tega sem že malce v letih, kmalu bom praznoval 27. rojstni dan. Nekaj let sem že razmišljal o tem, da bi se podal v Evropo. Prava priložnost v Severni Ameriki se mi je z leti vedno bolj izmikala, zato sem se končno odločil za ta korak. Na Jesenicah bom med starejšimi in izkušenejšimi igralci. Upam, da bom lahko eden izmed ključnih igralcev v moštvu, da bom veliko branil. Želim si, da bi s trdim delom dokazal, da sem prišel sem z resnimi nameni,”

Kako to, da ste prišli prav na Jesenice?

”Moj ameriški agent je navezal stik z evropskimi agenti. Kmalu sem dobil ponudbo z Jesenic in pogajanja so stekla. Zame je to povsem nova izkušnja, še nikoli nisem bil v Evropi. Z navdušenjem grem novim izzivom naproti,”

Pri nas ste šele nekaj ur, kakšni so vaši prvi vtisi o tej deželi?

”Pred odhodom iz Amerike, sva se s punco na medmrežju pozanimala o Sloveniji. Tukaj je kar precej gora, pokrajina je slikovita. V zelo kratkem času, ki sem ga zaenkrat preživel tukaj, lahko rečem, da je vaša dežela čudovita,”

Kaj lahko poveste o slovenskem hokeju?

”Če si Kanadčan in hokejski navdušenec ali se s tem športom celo sam ukvarjaš, potem spremljaš Olimpijske igre in Svetovna prvenstva. Tako sem videl tudi nekaj tekem slovenske reprezentance. Anže Kopitar je očitno eden izmed najboljših hokejistov sveta v tem obdobju. S svojim prihodom v ligo NHL je Američanom lepo predstavil Slovenijo. O vaši deželi sicer ne vemo veliko, a Anže je dober ambasador Slovenije v Severni Ameriki,”

Veste, da ste prišli v hokejsko mesto?

”Ko sem stopil z letala na brniško letališče, sta mi fanta, ki sta me pričakala dopovedala, da sem storil veliko napako pri izbiri potovalne torbe. Ta ne bi smela biti zelena, ampak rdeča. Takoj mi je bilo jasno, da prihajam v pravo hokejsko mesto. Na ta način sem spoznal večno rivalstvo med Jesenicami in Ljubljano. V le nekaj urah so me večkrat opomnili na to,”

Kanada je hokejska dežela. Tam je ogromno vrhunskih vratarjev. Bi katerega izpostavili?

”Ko sem odraščal, sem veliko spremljal Roberta Luonga. Vedno mi je bil všeč. Ni popoln, ima svoje vzpone in padce, a vedno drži glavo pokonci in se čvrsto spopada s svojimi nalogami. Tudi Carey Price je enkraten vratar. Tehnično je izjemno podkovan in fantastično je opazovati njegovo delo med vratnicama,”  

Kakšni so vaši cilji v sezoni, ki prihaja?

”Moj prvi cilj je, da čim prej pridem v pravo formo. Na prvem treningu tukaj sem že imel dobre občutke. V naslednjih tednih bi moral le stopnjevati svojo pripravljenost. Sem zelo tekmovalen človek. Želim zmagovati. Želim storiti vse za ekipo. Želim osrečiti navijače. Igral sem že v podobnem hokejskem kraju kot so Jesenice, zato vem, koliko dobri rezultati pomenijo za lokalno skupnost. Komaj čakam, da bodo tribune v tej dvorani polne. Zato igram hokej. Kadar so dvorane polne in so navijači glasni, je igranje pravi užitek. Navijači znajo ceniti trud in to je vse kar od sebe pričakujem,”

Kakšno pa je vaše sporočilo zvestim jeseniškim navijačem?

”Uživajte na naših tekmah, spodbujajte nas in se zabavajte. Zagotavljam, da se bomo za vas s soigralci borili po najboljših močeh. Kot sem že povedal, kadar so navijači glasni, ko začutijo tekmo, so občutki zares enkratni. Vzdušje je precej boljše. Igralcem požene adrenalin po krvi, dobimo še večjo željo po zmagi. S tem se bomo oddolžili našim navijačem,”

 

Vse navijače pa želimo opomniti, da se je danes pričela prodaja sezonskih vstopnic. Podprite nas tudi v sezoni 2017/2018. Skupaj lahko osvojimo novo zvezdico!