Nova hokejska sezona je vsak dan bližje. Zunanje temperature, ki presegajo tudi 30 stopinj, vabijo v hlad, senco in na obale morja, rek ali jezer. Poletne temperature pa uprave državnih prvakov niso ustavile. Ekipa za novo sezono se sestavlja. Zvestobo Jesenicam sta za novo sezono že obljubila »Kranjčana« Luka Kalan in mož odločitve minulega državnega prvenstva Miha Logar. Za še eno leto Železar ostaja mladi up slovenskega hokeja, Celjan Žan Jezovšek. Žanu pa bo družbo v ekipi Jesenic v tej sezoni delal še en Celjan, branilec David Planko.

David Planko je pred nekaj dnevi praznoval svoj 24. rojstni dan. Svoje prve hokejske korake je storil šele pri devetih letih, hokej pa je bila ljubezen na prvi pogled. »Hokej sem začel trenirati precej pozno. Star sem bil že devet let. Starša sta me peljala v Celje na rekreacijsko drsanje. Za tem je bila v Celju tekma, ki smo si jo ogledali in hokej mi je postal takoj zelo všeč. S treningi sem pričel že čez nekaj dni. Drugi športi so me nehali zanimati in posvetil sem se hokeju. Zaljubil sem se v ta šport,« pravi nova jeseniška okrepitev David Planko.

David Planko še kot nasprotnik Železarjev v finalu minulega DP

V družini Planko je David prvi, ki se ukvarja s hokejem. Je tudi eden tistih uspešnih hokejistov, ki so jih v zadnjih letih uspeli vzgojiti v Celju. Bil je član mlade reprezentance, želi pa si nastopov tudi v članski izbrani vrsti. Sam se zaveda, da si mesto v reprezentanci lahko zagotovi le s trdim delom in odličnimi nastopi. Zato že pridno trenira. Pravi, da zanj poletnega oddiha ni: »Na novo sezono se že pripravljam. Družbo na treningih mi delata brata Ograjenšek. Bazične priprave so zelo pomembne, zato ni časa za poletne oddihe. Komaj čakam, da se pridružim ekipi na skupnih pripravah. Do takrat pa bom treniral doma.«

David je hokej spoznal in dolgo igral v Celju

Znanje celjske hokejske šole na Jesenicah že dobro poznamo. Najprej je med branilci blestel Žiga Grahut in z Jesenicami osvojil naslov državnega prvaka. Dve sezoni kasneje je enak uspeh dosegel Žan Jezovšek, po naslov prvaka in še kaj pa prihaja tudi David. »Iz Celja je v zadnjih nekaj sezonah prišlo kar nekaj dobrih hokejistov. Postali so uspešna valilnica talentov. Spremembe so se pričele dogajati s prihodom nove uprave in Roka Rojška. Dela se dobro in mislim, da bo prihodnost postregla še s kakšnim zanimivim hokejistom,« s ponosom pove David.

David je pred tremi leti zapustil Celje in zaigral za Olimpijo. Tri sezone v EBEL so bile za mladega hokejista odlična šola. Nabral si je dovolj znanj in izkušenj, s športnega vidika pa je bil odhod v Olimpijo dobra izbira. »V celjski članski ekipi sem igral v takratni INL. Seveda sem si želel prestopiti v boljši in močnejšo ligo. Prestopil sem v Olimpijo in tam odigral tri sezone. Na začetku sem se lovil, EBEL je bila nekaj nivojev boljša liga, vse je bilo močneje in hitreje od tistega, kar sem bil vajen. A s časom sem ujel ritem in igral vse bolje. Takrat je v Ljubljani igralo nekaj fantov iz Celja in hitro sem se prilagodil. Tekmeci so bili večinoma boljši, ampak na takih tekmah se lahko naučiš zelo veliko. Sedaj je čas, da znanje pokažem v novi sredini,« je Davidovo mnenje.

David Planko

Nova sredina pa pomeni mesto v garderobi in ekipi Jesenic. Planko si želi sprememb v svoji karieri, zato se je odzval vabilu jeseniške uprave: »Kmalu po koncu sezone me je poklical predsednik Jesenic Anže Pogačar. Ponudil mi je mesto v ekipi, povedal je svoje pogoje in želje. Vse skupaj se mi je zdelo zanimivo in sprejel sem ponujeno mesto v ekipi Jesenic. K temu je pripomogla negotovost v Ljubljani, drugih zanimivih ponudb pa tudi ni bilo. Vem, da so razmere za delo na Jesenicah zelo dobre, da je ekipa ambiciozna, dokaj mlada in da v garderobi vlada dobro vzdušje. Prav dolgo nisem razmišljal in v novi sezoni bom igral v rdečem dresu.«

In kakšni so Davidovi cilji? »Želim se čim prej vklopiti v novo sredino. Po pogovorih s predsednikom Pogačarjem sem prepričan, da bo ekipa zelo dobra, po moči podobna tisti iz pretekle sezone, zato so tudi želje in cilji visoki. Do zmag pride le ekipa in vse bom naredil, da bomo uspešni. Novo okolje me bo zanesljivo zelo motiviralo. Zelo dobro se zavedam, kaj na Jesenicah edino šteje. Kot ekipa to lahko dosežemo,« je svoje cilje pred sezono strnil branilec Planko.

David Planko je pogodbo podpisal za eno sezono.