Veliko lepega je bilo slišati o njegovem talentu, znanju, predanosti hokeju in prihodnosti, ki ga čaka. Otrok Olimpije je veljal za enega večjih talentov v svoji generaciji in nasploh v Sloveniji. Moral bi biti osrednja figura ekipe, v kateri bi igral, a so se pomembne stvari obrnile nasprotno. Svojo opremo je že pospravil v kot, drsalke pa obesil na klin. Na srečo se je nekdanji kapetan mlade reprezentance, ki je nastopil tudi na članskem svetovnem prvenstvu v Stožicah, premislil in z ledenih ploskev ni bil odsoten predolgo. Po letu odsotnosti se je vrnil v hokejski vrvež in sedaj ponovno resno pogleduje proti napredku. Očitno je, da hokej v mladem hokejistu ni ugasnil.

Eric Pance je novi Železar. 25 letni hokejist je že nekaj časa v kontaktu z jeseniško upravo. Cilji kluba so ga pritegnili in sezono bo preigral na Jesenicah. Vsi dogodki okoli njegove hokejske kariere so ga utrdili, ostaja pa pozitiven in visoko motiviran. In kot sam poudarja, je motivacija vedno ključna za uspeh. Odličen drsalec, učinkovit strelec in neustrašen borec bo nosil rdeči dres s številko 31, vesel, da bo sodeloval v urejeni sredini z odličnim trenerjem. In kaj reči drugega kot – »Eric, dobrodošel v Podmežakli!«

Eric ob podpisu pogodbe
Eric ob podpisu pogodbe

Eric, težko je začeti pogovor, pa se ob tem izogniti odločitvi o slovesu. Presenečenje za hokejsko javnost je bilo veliko. Verjetno te teme ne maraš najbolje?
Zanesljivo je, da moja odločitev o prenehanju igranja hokeja ni moja najljubša tema. Ampak je del moje hokejske poti, odločitev, ki sem jo takrat sprejel, pa se mi je v tistem trenutku zdela najboljša. Sem mnenja, da je ključ v hokeju, športu in v življenju nasploh motivacija in ko izgubiš motivacijo, izgubiš tudi voljo. Na žalost sem moral okusiti to. To se mi je zgodilo pri Olimpiji, kjer nisem dobil prave priložnosti in sem imel premalo igralnega časa. Seveda so bile izjeme in ta je bila trener Hannu Järvenpää, kjer sem igral več, imel vidnejšo vlogo, s tem pa tudi zelo dobro statistiko. Veliko stvari v Olimpiji je bilo, o katerih ne želim izgubljati besed. Vse skupaj je pripeljalo tako daleč, da sem v določenem trenutku čutil, da nimam več kaj dati hokeju in sem svojo kariero zaključil. Kasneje se je izkazalo, da le začasno.

Po enem letu odmora si se vrnil na ledene ploskve. Najprej k Slaviji, kaj kmalu pa te je pot odpeljala na tuje, na Madžarsko.
V enem letu premora sem uredil misli in čutil, da želim nazaj na led. Odšel sem v Zalog, kjer so mi dali priložnost in mi zaupali in bi se jim rad tudi zahvalil. Ko sem se vrnil na led, sem hitro ujel stare občutke. Prvi stik z ledom je bil podoben vrnitvi na led po poletnem premoru. Kljub precej daljši odsotnosti, večjih težav nisem imel. Seveda sem pred tem, tako kot vsa prejšnja leta, dobro treniral in sem na led stopil zelo dobro fizično pripravljen. Pri Slaviji sem odigral eno samo tekmo, zahvaljujoč Alešu Sili pa sem se odpravil na tuje, na Madžarsko k ekipi Ute Ujpest v MOL ligo. Tam sem odigral sezono do konca. Lahko rečem, da je bila Madžarska odlična izkušnja in lahko govorim le o pozitivnih stvareh.

Leta 2012 je v Stožicah nastopil na članskem SP (foto: Drago Cvetanovič)
Leta 2012 je v Stožicah nastopil na članskem SP (foto: Drago Cvetanovič)

Kako je prišlo do odločitve, da se pred novo sezono preseliš na Jesenice? Kakšne cilje imaš za sezono? 
Odločitev ni padla z neba. Z jeseniško upravo sem že nekaj časa v kontaktih. Že v pretekli sezoni so pokazali interes za moj nastop na Jesenicah, ampak sem se takrat odločil za Madžarsko. Po končani sezoni sem se sestal s predsednikom Anžetom Pogačarjem. Predstavil mi je cilje in viziji kluba, načrte za novo sezono, ki prihaja. Ponudil mi je pogoje, ki so bili dobri in zanimivi. Ampak vzel sem si nekaj časa za razmislek. Ves paket je bil zelo vabljiv. Imel sem ponudbi še dveh klubov v tujini, na koncu sem se odločil za opcijo, ki se je meni in ljudem s katerimi sem govoril, zdela najboljša. Omogoča mi najboljše možnosti za prihodnost. Moji cilji pa so visoki, kot so visoki tudi klubski cilji. Kot igralec vem, kaj moram storiti. Preprosto moram iz tekme v tekmo dati vse od sebe, pokazati dobre igre in ekipi pomagati do visokih uvrstitev in številnih zmag. Želim si, da bi bili konkurenčni vsem v vseh tekmovanjih.

Kaj se je v Ericu spremenilo po vrnitvi na led?
Moram reči, da so občutki ostali, spretnost v rokah je še prisotna, moč je ostala taka, kot mora biti. Spremenil pa sem se v glavi. Ta izkušnja me je utrdila in sem mentalno močnejši, motivacija se je vrnila, s tem pa tudi volja in želja do hokeja. Vrnilo se je tisto, kar sem pri Olimpiji izgubil. Priprave na sezono tečejo po ustaljenem načrtu, tako kot tečejo že zadnjih pet let. Imam osebnega trenerja Mateja Koširja, ki skrbi, da sem vedno dobro pripravljen. Vse teče po načrtih in lahko rečem le, da sem fizično zelo dobro pripravljen.

Sta s trenerjem Nikom Zupančičem imela kakšen sestanek pred podpisom pogodbe?
Z Nikom Zupančičem sva se dogovorila za srečanje in sestanek. Zanimalo ga je precej stvari, predstavil pa mi je njegov pogled na sezono v kateri bo vodil Jesenice in na mojo vlogo v letošnji ekipi Jesenic. Osebo, kot je Nik Zupančič, je potrebno spoštovati kot igralca in kot trenerja, zato je njegovo mnenje precej vplivalo na mojo končno odločitev.

Eric se bo trudil zadovoljiti zahteve Jesenic (foto: Drago Cvetanovič)
Eric se bo trudil zadovoljiti zahteve Jesenic (foto: Drago Cvetanovič)

Kader Jesenic v veliki meri poznaš. Z nekaterimi si se dobro spoznal skozi vse odigrane tekme na ledu. Verjetno bo privajanje na novo okolje kratko?
Res je, z mnogimi se poznamo precej dobro. Z Jesenicami imam dobre izkušnje, saj sem pred leti igral in-line hokej za Jesenice. Imeli smo se odlično, igrali smo dobro in imeli tudi dobre rezultate. Tako bo tudi naprej.

Koliko kaj poznaš Jesenice in hokejski temperament Jeseničanov? Boš znal zadovoljiti naše apetite?
Že v mlajših selekcijah sem veliko igral proti Jeseničanom v vseh mogočih finalih državnih prvenstev, na koncu tudi v finalih članov. Zato Jesenice in njihov odnos do hokeja zelo dobro poznam. Nekaj je, kar je nemogoče spregledati in to je motiviranost Jeseničanov in nepopustljivost vsakič, kadar so stopili na led. Ne glede na moč svoje ekipe. Kako bom zadovoljil apetite navijačev bo pokazal čas, obljubim pa lahko le to, da bom na ledu dal vse od sebe, da bom vsako tekmo igral po svojih najboljših močeh.

Kaj bi pri sebi lahko izpostavil kot izrazito kvaliteto?
Če bi moral izpostaviti svoje kvalitete ali pa izbrati dve, ki sta mi najbolj všeč, bi rekel, da sta to moja tehnika in pa moj strel.