Gaber Glavič je eden izmed redkih trenerjev, ki si je drznil v člansko ekipo poklicati kar veliko število golobradih mladeničev, ki v preteklosti niso bili vajeni tako hitrega in čvrstega hokeja. Njegova poteza se je izkazala za zmagovalno, saj je bila ekipa vseskozi konkurenčna ostalim, bogatejšim avstrijskim in italijanskim klubom. Ni jih veliko hokejistov, ki se lahko s 17., 18., ali 19. leti lahko pohvalijo z naslovom pokalnih in državnih prvakov. Gaber Glavič se je trenerskega dela članske ekipe lotil zelo resno, njegov moderen pristop pa je presenetil marsikoga. V našem pogovoru boste izvedeli kar nekaj zanimivih informacij.

Gaber, res, da smo sredi poletja, a se naši hokejisti že pripravljajo na novo sezono. Za tabo je uspešna sezona, na klopi državnih prvakov pa ostajaš še eno sezono.

“Ja res je, večletna pogodba je bil eden izmed mojih pogojev, ki sem jih postavil vodstvu ob naših pogovorih pred lansko sezono. Za nami je tekmovalno zelo uspešna sezona, v letošnji sezoni pa želimo narediti še korak naprej.”

Sestava ekipe bo podobna kot v lanski sezoni. Kakšen je tvoj pogled na odhode nekaterih ključnih igralcev iz lanske sezone?

“Zaenkrat so novosti predvsem v smeri nekaterih odhodov igralcev. Izgubili smo kar nekaj ključnih igralcev iz lanske sezone, predvsem branilcev. Kot trener gledam na to z zelo mešanimi občutki, ampak tudi z veliko mero zadovoljstva, saj je dvema uspel prestop v tujino. Potrebno je poudariti, da smo iz Jesenic poslali v reprezentanco kar dva igralca, Luko Bašiča in Aleksandra Magovca, zelo blizu nastopa pa je bil tudi Miha Logar. Po mojem mnenju pa bi si vpoklic zaslužil tudi še kakšen igralec Jesenic. S tega vidika smo naredili ogromen napredek v prejšnji sezoni. Po drugi strani pa smo izgubili kvalitetne branilce, za katere pa že iščemo zamenjave. Vsi mladi igralci ostajajo, za seboj imajo eno sezono članskega hokeja in od tudi od njih letos pričakujem velik napredek.”

V času igralske kariere si bil hokejski vratar in veš, da je mesto vratarja ena izmed ključnih pozicij v moštvu. Pred kratkim je novo pogodbo podpisal Clarke Saunders, ki je bil v lanski sezoni eden izmed ključnih mož na ledu.

“Ja, zagotovo je za ekipo zelo pomembno, da ima za seboj odličnega vratarja. Nakup dobrega vratarja je bil pred lansko sezono ena izmed mojih prioritet, po tako odlični sezoni, ki jo je imel Clarke, pa smo si letos zadali cilj, da ga želimo vrniti v Podmežaklo. To nam je tudi uspelo, kar me zelo veseli. Clarke je odlična okrepitev za to mlado ekipo.”

Ko je predsednik Anže Pogačar dobil novi, 4-letni mandat, je govoril tudi o vrnitvi nekdanjih jeseniških igralcev. Kako je sedaj s tem, iščete morda okrepitve tudi v napadu?

“V napadu večjih vrzeli nimamo, veliko več pričakujem od nekaterih starejših igralcev, predvsem pa pričakujem napredek pri mlajših igralcih, ki imajo za seboj leto več izkušenj. Kljub temu pa možnosti o kakšnem novem napadalcu ne opuščam, večje spremembe pa bodo predvsem v branilskih vrstah. Na tem položaju iščemo predvsem tuje okrepitve. Ko bodo obrambna mesta zapolnjena, pa bomo ocenili ali res potrebujemo novega napadalca.”

Omenil si večja pričakovanja pri mlajših igralcih. Se bojiš, da bi bil to mogoče prevelik pritisk na njih?

“Ne, mislim, da ne. Mislim, da so trenutno v letih, ko je napredek nujen. Če ga ne bo, potem delamo nekaj narobe. Te fante odlično poznam, če ne bi imel zaupanja v njih in njihove sposobnosti, jih zagotovo ne bi povabil v člansko ekipo.”

Priprave se bodo kot ponavadi pričele v začetku avgusta. Na Jesenicah so cilji vsako sezono visoki, v letošnji sezoni bo eden izmed ciljev tudi napredovanje v Kontinentalnem pokalu. Je ta cilj uresničljiv?

“Zagotovo sem eden izmed glavnih zagovornikov, da morajo biti cilji postavljeni visoko. Istočasno pa moramo biti realni, po višini proračuna smo med zadnjimi izmed vseh ekip, ki sodelujejo v Alpski hokejski ligi. Kljub temu pa smo bili v marsikateri statistični prvini med najboljšimi, v končnici pa se je poznala predvsem neizkušenost in pa neučinkovitost nekaterih igralcev, od katerih letos pričakujem več. V mednarodni ligi nas čaka težko delo in težki nasprotniki, zagotovo pa bomo naredili vse, da se uvrstimo v naslednji krog.”

Pred pričetkom sezone se bo ekipa predstavila tudi na Bledu in sicer na 15. Mednarodni hokej ligi, kjer bomo priča tudi večnemu derbiju. Takšne tekme, s tako kvalitetnimi nasprotniki bodo zagotovo zelo dobrodošle za ekipo?

“Zagotovo, te tekme se bodo tako kot v preteklosti smatrale kot prijateljske tekme in bodo služile predvsem uigravanju ekipe in preizkušanju nekaterih taktičnih zamisli. Bodo pa na turnirju sodelovale res kvalitetne ekipe, tako, da bodo tekme zagotovo zanimive. Tega turnirja se res že veselim!”

Vodstvo kluba in navsezadnje tudi igralci si v prihajajoči sezoni želijo bolj polne tribune Podmežakle. Kaj bi pred pričetkom sezone rad sporočil vsem jeseniškim navijačem?

“Najprej bi rad povedal, da sem zelo vesel, da se je obisk v lanski sezoni, predvsem v končnici, konkretno povečal. Mislim, da so gledalci s tem, ko so nas gledali, prišli na svoj račun. Želim si pa predvsem to, da bi imeli tudi navijači dovolj zaupanja v te fante, tako kot ga imam jaz. Ob tej priložnosti bi jih rad povabil tudi k nakupu sezonske vstopnice in pa seveda k čim večjem obisku dvorane Podmežakla. Ne bomo jih razočarali!”