HDD Sij Acroni Jesenice : HDD Telemach Olimpija 1:0

(0:0, 0:0,1:0)

Jesenice, Dvorana Podmežakla, Gledalcev: 2.300 , Sodniki: Miha Bulovec, Shane Warschaw, Robert Bohinc, Grega Markizeti

Strelci: 1:0 Židan (Lahajnar, 43′)

Kazenske minute: Jesenice:  6 (0,6,0); Olimpija: 12 (2,6,4)

Streli na gol: Jesenice: 27 (8,13,6); Olimpija: 24 (6, 9, 9)

HDD Jesenice: Us (V), Pavlič (V); Erman, Tošič, Remar, Rajsar, Manfreda, Ejup, Berlisk, Sodja, Čimžar, Brus, Rakovič, Tarman, Terlikar, Lahajnar, Židan, Jeklič, Cerkovnik, Bendžius, Glavič; Trener: Dejan Varl

HDD Olimpija: Roy (V), Trelc (V); Selan, Zibelnik, Orehek, Pem, Koblar, Tavželj, Srpčič, Nagtzaam, Mušič, Ropret, Logar, Planko, Koren, Kalan, Sotlar, Groznik, Hadžič, Hočecar, Udovč, Chvatal, Trener: Bojan Zajc

HDD Sij Acroni Jesenice so dobile drugo tekmo letošnjega finala DP. V svoji dvorani Podmežakla so železarji premagali večnega tekmeca, HDD Telemach Olimpijo, z nogometnih 1:0. Glavna junaka sta bila Andrej Židan, ki je zabil edini zadetek in Žan Us, ki je ubranil vseh 24 strelov. Izid v zmagah je izenačen na 1:1.

Ekipi sta na začetku prikazali disciplinirano igro. Rahla premoč je bila na strani Olimpije, ki pa si ni priborila večje priložnosti. Žan Us je zaustavil vse poizkuse Ljubljančanov. Počasi so poudo prevzeli domači. Sašo Rajsar je prvi resneje ogrozl vrata gostov, a Olivier Roy je bil na mestu. Na drugi strani se je nenadoma priložnost ponudila Niku Pemu, ki pa je zgrešil domača vrata. Sledila je prva kazen na strani gostov po prekršku Gregorja Koblarja. Jeseničani so postavili obroč okrog ljubljanske obrambe, njihovi poizkusi pa so bili premalo natančni. Omeniti velja strela Nejca Berliska, ki ga je Roy ubranil in Rajsarja, ki je zletel mimo vrat. V zaključku uvodne tretjine velja izpostaviti poizkus Mihe Brusa, ki ga je Roy ubranil, na drugi strani je bil v zadnjih sekundah Us na mestu po strelu Luke Kalana.

(Foto: Domen Jančič)
Žan Us (Foto: Domen Jančič)

Na začetku druge tretjine so prvi poizkušali Ljubljančani, Nardo Nagtzaam je zgrešil domača vrata. Sledil je protinapad domačih, Brus je našel Tadeja Čimžarja, ki je sam zadrsal proti Royu, namero jeseniškega napadalca je Kanadčan uvidel in preprečil zadetek. Jeseničani so v tem delu tekme več napadali, Marjan Manfreda je naslednji preizkusil sposobnosti Roya, ki je bil ponovno zmagovalec. Ob leteči menjavi v domačih vrstah je v protinapad ušel Nagtzaam, a zgrešil vrata. V 28. minuti je Čimžar po desnem krilu prodrl v napadalno tretjino, prišel do strela z roke, pak je zletel v prečko in se popeljal mimo Olimpijinih vrat. Sodniki so dopuščali precej ostro igro na obeh straneh, a niso mogli spregledati prekrška Luke Tošiča, ki je s tem preprečil protinapad gostov. Jeseničani so se dobro branili z igralcem manj. Ponovno je imel najlepšo priložnost Nagtzaam, ki je zgrešil domača vrata. Potem so imeli ponovno več od igre železarji. Andrej Židan je podal izza vrat, pak se je nevarno odbil od ljubljanskega branilca in zdrsel mimo vrat. Andraž Zibelnik je moral na kazensko klop po prekršku nad Čimžarjem. Jeseničani so postavili cono okrog ljubljanskih vrat. Najbližje uspeha sta bila Urban Sodja in Aleš Remar, a Roy je ostal nepremagan. Po dveh tretjinah še vedno nismo videli gola.

Židan Triglav

Andrej Židan

Roy je imel veliko težav, da je, takoj na začetku tretje tretjine, preprečil zadetek po močnem strelu Tošiča z branilskega položaja. Jeseničani so kmalu prišli do svoje tretje številčne prednosti na tekmi. Njihovi napadi niso prinesli spremembe rezultata. Zato pa je Podmežakla eksplodirala kmalu zatem, ko se je izključeni, Aljaž Uduč, vrnil na led. Po pritisku na branilce zmajev, je pak spolzel do Židana, ki je z neubranljivo bombo razrešetal mrežo ljubljanskih vrat v 43.minuti. Kot, da bi bil vodilni gol večji šok za domače, so imeli Ljubljančani v naslednjih minutah nekaj priložnosti za izenačenje. Us je bil na mestu po dveh poizkusih Anžeta Ropreta, enkrat pa je jeseniški vratar uspešno posredoval po strelu Kalana. Nato so se Jeseničani le zbrali. Brus je po podaji Sodje iz ugodnega položaja zgrešil gol. V 53. minuti so Gorenjci prišli do priložnosti, da bi povišali svoje vodstvo. ”Power play” železarjev je bil znova neuspešen. V zadnjih minutah so Ljubljančani pritiskali za izenačenje, Jeseničani pa prežali na protinapade. Manfreda in Čimžar sta, vsak po svojem samostojnem prodoru, zgrešila ljubljanska vrata. Oba trenerja, Bojan Zajc pri gostih in Dejan Varl pri domačih, sta, eden za drugim, vzela po pol minute odmora. Ljubljanski strateg je Roya zamenjal s šestim igralcem v polju. Takrat je v vsem svojem sijaju zablestel Us. V zadnjih sekundah je trikrat rešil svojo ekipo pred izenačenjem. Po strelu Andreja Tavžlja tudi s pomočjo zunanjega dela vratnice.

Jeseničani so si zasluženo priborili novo tekmo v dvorani Podmežakla, ki bo točno čez teden dni. Že v ponedeljek pa naša največja rivala čaka tretja finalna tekma v hali Tivoli. Shane Heffernan, Miha Pesjak in Jure Dolinšek so bili odsotni na jeseniški strani, Žiga Pešut je, v primerjavi s prvo tekmo, manjkal pri Ljubljančanih.