Včeraj se je na Jesenicah v dvorani Kolpern odvijala slovesnost v čast 70. letnice obstoja hokeja na Jesenicah. Prisotnih je bilo kar nekaj hokejistov, ki so v vsej zgodovini oblekli jeseniški dres, predstavniki sponzorjev, članska ekipa HDD Sij Acroni Jesenice in predstavniki medijev. Dogodek se je pričel z nagovorom predsednika HDD Sij Acroni Jesenice, Anžeta Pogačarja in glavnega direktorja družbe Sij, mag. Branka Žerdonerja.

Anže Pogačar, predsednik HDD SIJ Acroni Jesenice, ki v zadnjih letih bdi nad jeseniškim hokejem, je med drugim dejal: »Biti predsednik legendarnega hokejskega kluba je velika čast in še večja odgovornost. Več kot dvanajsturni delovnik in vsi izzivi zlezejo pod kožo in postanejo tvoj način življenja. V zadnjih petih letih smo uspešno opravili številne izzive. Odprli smo nov klub, soglasno smo bili sprejeti v Hokejsko zvezo Slovenije in Mednarodno hokejsko zvezo, uspel nam je tekmovalni zagon društva. Vrnili smo tudi zaupanje pokroviteljev, javnosti, igralcev, medijev. Iz amaterske ekipe smo ponovno ustvarili profesionalno ekipo. Mlade spodbujamo k športnemu duhu, bolj zdravemu preživljanju prostega časa. V štirih sezonah v mednarodni ligi smo vedno igrali v polfinalu, v štirih sezonah smo osvojili tri naslove državnih prvakov in postali prvaki Slovenije. Želimo si, da bi se v razvoj jeseniškega hokeja vključilo še več uspešnih ljudi in podjetij iz celotne Slovenije.«

Predsednik Pogačar se je zahvalil tudi Skupini SIJ, ki že dolga desetletja vztraja na mestu generalnega pokrovitelja. Glavni direktor SIJ Acroni mag. Branko Žerdoner pa je izpostavil: »SIJ Acronijevci smo z jeseniškim hokejem že vseh 70 let neločljivo povezani – zadnja leta pod okriljem družbe kot SIJ Acroni, pred tem pod imenom SŽ Acroni, še prej Železarna Jesenice. Od nekdaj smo bili ponosni na svoje korenine in trudili smo se, da skupnosti vrnemo vsaj del podpore, ki jo ta nudi nam. V zameno so naši železarji z odmevnimi zmagami ponesli naše ime daleč naokoli. Mnogi hokejisti so (bili) naši sodelavci. Verjamemo, da je današnji klub s predsednikom Pogačarjem na čelu postavljen na trdnih temeljih in na pravi poti, da si ponovno nadene lovorike nepremagljivega.«

Žerdoner je ob tej priložnosti predsedniku društva Pogačarju – podobno kot njegovi predhodniki pred 70 leti – simbolično podaril nove drsalke, Pogačar pa Žerdonerju dres.

Najpomembnejše mejnike jeseniškega hokeja so organizatorji praznovanja 70-letnice zbrali tudi v videu, ki si ga lahko ogledate na povezavi https://bit.ly/2zieyDL in katerega pomembno sporočilo je, da se take legende, kot je jeseniški hokej, kujejo samo z jekleno voljo. Preko videa širijo sporočilo, da je za doseganje vrhuncev na različnih področjih potrebna trdna, jeklena volja. In kdo bolje širi sporočilo o JEKLENI VOLJI kot je HDD SIJ Acroni Jesenice, ki s svojo 70-letno zgodovino dokazuje da tam, kjer je jeklena volja, ni nemogočih poti.

Ob hokejskem prazniku so se potrudili tudi na Televiziji Slovenija, saj je v njihovi produkciji nastal kratek dokumentarni film o zgodovini jeseniškega hokeja avtorjev Polone Bertoncelj in Tea Lipicerja. Premierno bo film predvajan na drugem programu Televizije Slovenija v soboto, 24. novembra 2018, ob 18.20 uri.

Jeseniški hokej je v vsej svoji zgodovini naletel že na mnogo ovir, a je prav vse s pomočjo ljudi, ki imajo hokej radi, premagal in se vsakič vrnil še močnejši. Čas pa je, da se na tribune vrnejo tudi navijači. Ti fantje, ki vsak dan oblečejo dres, za katerega igrajo s ponosom, si to vsekakor zaslužijo.