Včasih se nekoliko zapletene zgodbe razpletejo povsem preprosto. S porazom na tretji tekmi četrtfinala so si jeseniški hokejisti nekoliko zapletli položaj v borbi za polfinalno vstopnico. Zdelo se je, da je Lustenau prevzel vajeti v svoje roke. Glede na izkušenost avstrijske ekipe bi se to morda lahko tudi zgodilo. Ampak Jeseničani so bili odločeni popraviti domačo napako. 12 slabih minut v eni tekmi ne bi smelo preprečiti jeseniškega napredovanja.

Jeza po porazu se je spremenila v odločnost. »Lustenau bo padel, zlepa ali zgrda, ampak te serije ne bo več nadaljeval,« so bili prepričani Jeseničani.  Že ob drugi leteči menjavi na četrti tekmi tega četrtfinala so si Železarji lahko čestitali za vodstvo. Jezni Jezo je jezo spremenil v prvo veselje, ki je ostalo, pravzaprav se je le še stopnjevalo, tja do konca tekme. Preprosta akcija in hiter strel je bil recept prvega zadetka na tekmi. Tadej Čimžar je ob ogradi prestregel podajo domačih branilcev, podal na sredino do Jezovška in mreža se je tresla. Dvakrat so domači napadali z igralcem več, igra Jesenic v polni postavi pa je bila prezahtevna za domače moštvo. Po lepih priložnostih Železarjev je Jaka Ankerst zadel še drugič za rdeče junake. Na pol izvedena leteča menjava ni vplivala na igro v napadu. Luka Kalan je začel z akcijo, podal do Ankersta, ki je že skoraj izgubil ploščico, ampak si jo je priboril nazaj in ob desni vratnici plošček poslal v gol. Barka Lustenaua je bila preluknjana in nevarno nagnjena, tik pred potopom.

Prva ovira je premagana, pred Železarji jih je še veliko

Tudi v drugem delu so domači dvakrat zapored napadali z igralcem več. Njihovi napadi so bili neučinkoviti. Ob drugi izključitvi je na sceno stopil Eric Pance. V sodniškem metu je plošček prišel do Erica, ki je oddirjal ob ogradi v napad, prehitel branilca in mimo Machreicha poslal plošček ob daljši vratnici v mrežo. Naslednja akcija prvega napada je bila akcija iz knjig in učbenikov. Dva natančni podajo sta v položaj za zadetek znova postavili Panceta. Z udarcem mu je nasprotnik izbil palico iz rok in sodniki so odločili, da bodo to kaznovali s kazenskim strelom. Eric je kazenski strel izvedel mojstrsko, s hitrimi potezami Machreicha vrgel iz igre in zadel pod prečko. Eric je k temu dodal še zadetek v prazno mrežo in Lustenau je bil jeseniški.

Misli usmerjene v Asiago

Časa za predah ni. Še tistega za pripravo na nove tekme v Alpski hokejski ligi je sila malo. Že jutri in v sredo bodo jeseniški hokejisti nastopili v četrtfinalu domačega prvenstva. Prvi nasprotnik v domači končnici prihaja iz Beograda. Crvena zvezda bo v dveh dneh dvakrat gost v Podmežakli. V jeseniški garderobi so seveda prepričani, da z nasprotnikom ne bi smelo biti večjih težav, seveda pa bo moral biti pristop pravi. Sašo Rajsar si želi vse rešiti v dveh tekmah, saj vsako nepotrebno podaljšanje serije pomeni dodatno obremenitev v že tako natrpanem urniku.

Bolj kot proti Crveni zvezdi pa so pogledi usmerjeni proti Asiagu, drugemu nasprotniku v končnici Alpske hokejske lige. Asiago je bil v rednem delu sezone v dvobojih proti Jesenicam enako uspešen kot Lustenau. Slavil je trikrat in izgubil tekmo po podaljšku na Jesenicah. Jaka Ankerst je pred novo serije končnice optimist, saj je ekipa veliko bolj zrela, ima veliko znanja, igra mnogo bolje in Železarjem pripisuje celo vlogo favorita v tem obračunu. Pretekli dosežki ne veljajo prav nič, dobra priprava na nasprotnika pa bo še kako pomembna. Več iz pogovorov z jeseniškima napadalcema pa v spodnjih povezavah.

Ampak vse ob svojem času. Za začetek najprej lepo vabljeni na tekme četrtfinala domačega prvenstva. Prva bo že jutri ob 18.30, druga pa naslednji dan ob istem času.