Marcel Rodman, legenda jeseniškega in slovenskega hokeja, je s 1. februarjem prevzel funkcijo športnega direktorja in generalnega sekretarja kluba. Pred ključnim delom sezone smo z njim opravili kratek intervju.

Pozdravljen Marcel, pred kratkim si se v jeseniški hokej vrnil kot športni direktor in generalni sekretar. Ob svoji predstavitvi na novinarski konferenci si že omenil kaj bodo tvoje glavne naloge. Za vse naše bralce se dotakniva še tvojih ciljev v prihodnosti kar se tiče jeseniškega hokeja.
“Moji cilji so predvsem dolgoročne narave, kajti čez noč se ne da veliko narediti. Poglavitni dolgoročni cilji pa so predvsem to, da se jeseniškemu hokeju povrne dobro ime. Da bodo Jesenice spet bolj ponosne na svoj klub. Rad bi s časom dosegel to, da si bodo mladi hokejisti želeli igrati za prvo moštvo, ne pa da bodo že pri 15-ih letih bežali v tujino.”

V svoji karieri kot igralec in tudi kot trener si izkusil različna hokejska okolja. Glede na to, da bo ena izmed tvojih nalog tudi dvig hokeja na Jesenicah v organizacijskem smislu, v katerem klubu bi rekel da si se naučil največ veščin, ki ti bodo pri tem pomagala? Kateri klub je bil zate najbolj organiziran?
“Verjetno sem se v praksi naučil največ v Zagrebu, tam sem bil najbolj vpet v organizacijski del. No, v Zagrebu sem se prav gotovo naučil tudi katerih stvari kot klub ne smemo početi. Kot igralec pa mislim, da sem bil najbolj navdušen nad organizacijo na Dunaju.”

Kako so tvojo novo vlogo sprejeli fantje v garderobi?
“To bo verjetno bolj vprašanje za njih, ampak že takoj prvi dan sem jih v garderobi pozdravil in jim čestital za zadnje obdobje. Moja vrnitev v klub pa zaenkrat še nima nekega vpliva na samo garderobo, vendar so moja vrata vedno odprta za vsakogar.”

Vemo, da se je v preteklosti ekipa na Jesenicah sestavljala zelo pozno. Ali s predsednikom morda razmišljata v smeri, da bi ekipo za naslednjo sezono pričela sestavljala nekoliko prej?
“Na to temo sva se večkrat pogovarjala še preden sem se sploh vrnil na Jesenice. Ekipa za naslednjo sezono bo letos prav gotovo sestavljena veliko prej. Po moji oceni je to nuja, saj za sabo potegne celo vrsto pozitivnih stvari.”

Dotakniva se še letošnje sezone na Jesenicah. Ekipa je doživela kar nekaj kadrovskih sprememb, več priložnosti so dobili mlajši igralci, ki so morali prevzeti veliko večjo odgovornost kot so je bili vajeni. Kot trener si večino fantov spoznal v lanski sezoni. Si presenečen, da jim je uspel tak preskok? Kdo te je najbolj presenetil oz. kdo je po tvojem mnenju najbolj napredoval?
“Zaradi specifičnega poletja se je ekipa precej spremenila in nekateri fantje so dobili posledično več minut in večjo odgovornost. V tem trenutku ne bi rad o imenih, ampak mene fantje niso presenetili. Če govorim o veliki večini teh fantov, so vsi izredno marljivi in učljivi. Manjkajo samo izkušnje, teh pa fantje niso pridobili samo v zadnjih mesecih, ampak je to dolgotrajen proces. Vedno so padci in vzponi in tudi letos je bilo tako, naučiš pa se velikokrat največ takrat ko je najtežje. Skozi eno težje obdobje so fantje že šli in to jih je okrepilo. Mene tukaj najbolj veseli, da se fantje znajo učiti, zato je viden tudi napredek.”

Ekipa je zadnji poraz v Alpski ligi doživela 20. decembra na tistem derbiju v Podmežakli. Mnogi so mnenja, da je bil tisti boleč poraz tudi prelomnica sezone. Kot bivši hokejist si verjetno odigral kar nekaj takšnih tekem ko je bilo potrebno narediti določen preskok v psihološkem smislu? Je tukaj ključna tudi vloga trenerja?
“Absolutno. Ko se trenerja spoštuje, je v slabih trenutkih njegova vloga izredno pomembna. Vsa njegova energija, počutje, njegov glas in besede ki jih izgovori, se dotaknejo vsakega posameznika v ekipi. In pomembno je kako obdrži fante, da ne “razpadejo”, da ne obupajo, da znajo verjeti v svoje delo. Našim fantom je to letos uspelo, ampak najbolj pomembni dnevi šele prihajajo, in dejstvo da so se enkrat že znali pobrati, je seveda zelo pozitivno.”


 

Z Mitjo se poznata že kar nekaj časa. Mnogi ga opisujejo kot trenerja, ki da velik poudarek na individualne pogovore s hokejisti. Kateri trener pa je tebe največ naučil v tvojih hokejski karieri?
“Kevin Gaudet. Zanj sem igral na Dunaju kar tri leta in potem še dve leti v Nemčiji. Ni pa me naučil veliko samo on. Imel sem tudi trenerje, ki mi niso bili všeč, pa sem se od njih vseeno kaj naučil. Vsak ima neko svoje prepričanje in dela tako kot misli da je prav. Mitja veliko govori s svojimi igralci, tudi Kevin je, in tudi sam dam veliko na ta osebni stik, na spoštovalen in korekten odnos med trenerjem in igralcem.”

Vrniva se nazaj na Alpsko ligo. Jeseniška ekipa je z uvrstitvijo v končnico Alpske lige in v finale DP izpolnila letošnje osnovne cilje. Pred vami je t.i. Master Round, v katerem se merite z najboljšimi ekipami lige. Kakšne možnosti pripisuješ ekipi?
“Jaz bi rad videl, da fantje ostanejo lačni, da ostane ta želja biti še boljši. Tekem bo zelo veliko, in tekme bodo težke. Vem, da so fantje fizično zelo dobro pripravljeni in verjamem, da smo sposobni ujeti top 4. To bi nam dalo prednost domačega terena v četrtfinalu in to je moja želja. Ampak ne bom se naslanjal samo na zmage in poraze, meni je pomembno, da ekipa ne glede na rezultat raste naprej. Ne glede na rezultat ene same tekme moramo rasti naprej.”

Na zadnji tekmi rednega dela se je na tribunah Podmežakle zbralo približno 1.500 navijačev. Tudi sam si si tekmo ogledal v živo. Imate morda že kakšne načrte kako na te najpomembnejše tekme sezone privabiti več navijačev?
“Sam se zavedam, da z dobrimi rezultati lažje pridobimo ljudi v našo dvorano. Fantje so v vzponu, v bližnji prihodnosti pa k nam prihajajo najmočnejši nasprotniki letošnje sezone. Poleg tega pa bomo kar tri tekme odigrali doma v soboto, za konec pa nas čaka še domači derbi z Olimpijo. Ob polni Podmežakli je vedno lepše in lažje, zato smo se odločili za nekakšno master round akcijo, katera velja samo za kratek čas. Za ceno dobrih treh in pol vstopnic, si lahko gledalci ogledajo vseh 5 domačih tekem. Želimo si, da bi ljudje zagrabili, izkoristili akcijo in prišli pomagat našim fantom.”

Prva domača tekma v Master Roundu bo že to soboto, 15.2. ob 18. uri. Vemo, da je ob veliki podpori navijačev vsaka ekipa premagljiva. Kaj bi rad sporočil vsem navijačem pred nadaljevanjem sezone?
“Hokej je šport in na vsaki tekmi sledi končen rezultat, kateri je v resnici edino merilo uspešnosti. Vendar stvar ni čisto taka. Vsak naš navijač bi moral vsakič, ne glede na rezultat, ko nas pride podpret v domači dvorani, vedno videti eno ekipo z enim srcem. Videti morajo enotnost, trdo delo, željo, pozitivno energijo,… S polno Podmežaklo je lažje, vedno je bilo in vedno bo. Zato vabim vse, da se nam pridružite na vseh petih tekmah. Fantje si podporo zaslužijo, lažje bodo pokazali to željo, borbo, enotnost in srce, na koncu pa bo posledično tudi zaradi vas temu sledil tudi rezultat.”

PAKET VSTOPNIC ZA OGLED NASLEDNJIH PETIH DOMAČIH TEKEM ŽELEZARJEV SI LAHKO KUPITE NA:

  • www.mojekarte.si (https://bit.ly/2uxUazf)
  • Petrol Ticket (https://petrol-ticket.si/si/event/M1130878)
  • na blagajni pred dvorano (ponedeljek 10.2. od 17. do 18. ure, sreda 12.2. od 12. do 13. ure, petek 14.2. od 17. do 18. ure)

AKCIJA VELJA DO PETKA, 14.2.2020 DO 23:59 URE!