Po napornem tednu, ko so Železarji odigrali kar 3 težke tekme, smo za klubsko spletno stran trenerja Marcela Rodmana povprašali o njegovi oceni teh tekem, o derbiju in navijačih.

Marcel, za vami je pester in naporen teden v Alpski hokejski ligi. Tri domače tekme v petih dneh. V tokratnem intervjuju bova podala oceno vseh treh tekem, začniva pa z derbijem.

“Najprej bi rad pohvalil navijače na tekmi z Olimpijo. Sestavili so odlično koreografijo, čutiti je bilo tisti pravi naboj, ki ga ima derbi. Podpora s tribune je bila fenomenalna in zato se jim tudi zahvaljujem. Kar pa se same tekme tiče, sem mnenja, da smo vseeno v tekmo vstopili preveč evforično in takoj prejeli zadetek. Kljub temu pa nas to ni podrlo. Drugih 20 minut smo odigrali zelo blizu temu kar želimo. V zadnji tretjini smo naredili nekaj napačnih odločitev. Po prvem prejetem zadetku smo se znašli tam, kjer smo, odkar sem prišel na Jesenice. Ko se nam na tekmi nekaj narobe obrne, recimo temu, da pademo v majhno jamico, mi potem iz te jamice izkopljemo celo jamo in nam ni jasno kako bomo zlezli ven. Mislim, da se je ekipi Olimpije ravno zaradi te samozavesti, ki jo imajo, veliko stvari poklopilo. Glavni razlog za naš poraz pa je po mojem mnenju ravno ta psihološka nestabilnost, premalo smo trdni in na tem veliko delamo.”

Sledila je tekma z vodilno ekipo na lestvici. Nam lahko poveš, zakaj odločitev, da na tej tekmi v vrata postaviš Žigo Kogovška?

“Mattu se je poznalo, da tri tedne ni bil na ledu, poleg tega pa je bila prisotna tudi 8 urna časovna razlika. Skupaj z mojimi pomočniki smo se odločili, da zaradi njegove fizične nepripravljenosti nočemo, da pride do kakršnekoli poškodbe. Še posebej zaradi dejstva, ker ga bomo v ključnih tekmah še zelo potrebovali. Žiga je že na treningih pokazal, da se trudi, tudi nazadnje, ko je proti ekipi Salzburga dobil priložnost, je 59 minut branil odlično. Tudi na tej tekmi proti Pustertalu je branil fenomenalno. Kar pa se tiče same analize tekme, se nam je ponovno zgodilo, da smo dokaj hitro prejeli zadetek. Nihče se zaradi prejetih zadetkov ni posebej obremenjeval in moram reči, da smo 40 minut odigrali solidno. Pustertal nas je kaznoval z dvema pol priložnostima, v drugi tretjini pa so imeli kar nekaj priložnosti ena na ena, a se je Žiga izkazal. Zadnjo tretjino smo odigrali odlično, zadeli nekaj vratnic in pokazali smo pravo željo. Na koncu pa je bilo vendarle to premalo. Kljub vsemu sem fantom povedal, da sem ponosen na njih in da so si zaslužili več. Po moji oceni pa smo imeli zopet enake težave, kot smo jih imeli na tekmi z Olimpijo.”

Ko sva že omenjala Matta, lahko poveva tudi kako je prišlo do podpisa pogodbe s tem vratarjem?

“Novega vratarja smo po poškodbi Clarka začeli iskati ne zato, ker ne bi imel zaupanja v Urbana in Žigo, ampak predvsem zaradi tega, ker vem koliko izkušnje pomenijo v ključnih delih sezone. Žigi in Urbanu sem razložil, da je potrebno iti korak za korakom. Prestop iz mladincev v ključno vlogo med člani je ogromen. Alpska liga ni liga EBEL, a vseeno ni slaba liga. Oba imata še veliko let hokeja pred sabo. Če bosta napredovala, če se bosta na treningih izkazala, si bosta marsikaj še prislužila. Ne bi rad, da se na njiju položi preveliko breme. Kar pa se tiče iskanja novega vratarja, lahko povem, da je bilo na trgu kar nekaj vratarjev. Je pa imel vsak vratar svoje pluse in minuse, na koncu pa je imel najmanj minusov ravno Matt. Njegova največja slabost je bila ta, da tri tedne ni bil na ledu, kar se mu je poznalo na tej tekmi proti Olimpiji. V teh nekaj dneh sem ga bolje spoznal in mislim, da nam bo na dolgi rok zelo koristil.”

Tretja tekma z ekipo Vipitena je bila povsem svoja zgodba. Večji del tekme ste prevladovali, gostje pa so pokazali, da so nevarni predvsem iz protinapadov. Na koncu pa vendarle zanesljiva zmaga. 

“Jaz do te tekme še vedno nisem uspel spoznati moči vseh tekmecev in ravno zaradi tega težko podam oceno kje na lestvici bi mi v tem trenutku morali biti. Dejstvo pa je, da smo deveti in da smo pred včerajšnjo tekmo za Vipitenom zaostajali za 8 točk. To bi moral biti derbi in verjamem, da imamo v garderobi odlično ekipo, s katero letos lahko veliko dosežemo. Samo od nas je odvisno ali bomo to verjeli. Ne glede na vse letošnje rezultate, smo sposobni narediti še ogromno. Za moje pojme, mi in Vipiteno nismo na istem nivoju, kar se je videlo tudi včeraj. Prvo tretjino so si edine priložnosti priigrali v igri z igralcem več, v drugi tretjini je delovalo kot, da smo že zadovoljni z vodstvom, ogromno je bilo nekega kompliciranja in nad odnosom v tej tretjini sem bil razočaran. Noben uspeh v športu ni podarjen, to sem fantom med odmorom v garderobi tudi zelo odločno povedal. V zadnji tretjini pa smo dominirali in še vedno sem mnenja, da ne glede na to, kdo nam stoji nasproti, smo sposobni velikih stvari in prepričan sem, da bomo to še pravi čas pokazali.”

Odkar si prevzel ekipo, so se vam pridružili trije novi igralci. Dva branilca in vratar. Kako so se ti fantje vklopili v ekipo oziroma si od njih dobil kar si pričakoval?

“Vsak izmed njih ekipi doda neko vrednost. Mathieu in Miha sta prišla, ker smo bili v obrambi šibki, vsaj izmed njih pa ima določene kvalitete. Iz njih bi rad izvlekel maksimum, težko pa se osredotočim na enega igralca, ker na koncu igramo kot ekipa. Do neke mere sem zadovoljen, pri vseh pa tudi vidim še nekaj rezerve. Predvsem zaradi tega, ker rezultati še niso pravi. Pravzaprav imajo vsi igralci še določene rezerve, tudi tisti, ki so v ekipi že celo sezono. Veliko stvari gre v pravo smer, a se čas izteka. Verjamem pa, da se nam bodo stvari poklopile še pravočasno.”

Na tekmi z Vipitenom je manjkal Paradis. Vemo, da gre za enega izmed ključnih igralcev ekipe. Zakaj je manjkal?

“Phillipe je zagotovo eden izmed ključnih igralcev naše ekipe. Nihče izmed naših igralcev nima toliko naletov, predvsem pa toliko močnih naletov na nasprotne igralce kot jih ima on. Je pa tudi zelo dober strelec. Odkar sem tukaj trener, je dosegel za 100% več zadetkov kot katerikoli drug igralec v ekipi. Odličen je tudi v igri z igralcem več. Ko je on na ledu, so vsi nasprotni igralci veliko bolj pozorni (smeh). In to nam zelo pomaga. Ima pa manjšo poškodbo ramena. Ker imamo napadalcev dovolj, nismo hoteli riskirati. Če igralec ni 100% pripravljen, pri meni ne bo igral in bo priložnost dobil nekdo drug.”

Do konca rednega dela je še šest tekem, potem pa sledi končnica. Vsi hokejisti pravijo, da se ravno takrat sezona na nek način prične znova. S kakšnimi pričakovanji boste šli v končnico?

“Ja, v hokeju se v končnici res vse prične znova. Če ima ekipa kvaliteto, če se karte postavijo na pravo mesto ob pravem času, se lahko usedeš na nek val, ki te ponese naprej in te nihče ne more ustavit. Mi to kvaliteto zagotovo imamo in verjamem, da ta val lahko ujamemo. Izgubili smo bitko proti Olimpiji in proti Pustertalu, včeraj smo zmagali, a vojna se bo končala konec aprila in takrat bomo videli kje smo. Vse je v naših rokah, sem pa zelo optimističen.”

Pojdiva še na podporo s tribune. Predvsem v končnici je podpora navijačev zelo pomembna. 

“Moram reči, da sem z obiskom proti Pustertalu in Vipitenu zelo razočaran. Po tekmi z Olimpijo je marsikdo rekel naj damo glave gor. 2 dni kasneje smo igrali proti vodilni ekipi, padec v obiskanosti pa je bil ogromen. Jaz sem se hokeja naučil igrati ravno na Jesenicah. Veliko tega kar sem zdaj, sem se naučil tukaj. Ko sem bil mlajši, se spominjam teh derbijev, a smo igrali tudi Alpsko in mednarodno ligo. Kljub temu je bilo na tribuni vedno veliko navijačev, ki so nas vzpodbujali. O hokeju se je govorilo po celotnih Jesenicah in zaradi tega so Jesenice vedno veljale za hokejsko mesto. Vendar pa s takšnim odzivom danes na žalost ne kažemo, da smo hokejsko mesto. Vem, da sem kritičen. To pa zato, ker vem koliko energije in časa ti fantje vložijo v to, da se izboljšamo in da pokažemo srce na ledu. Fantje si zaslužijo večjo podporo, z navijači na tribuni je veliko lažje igrati. Mi bomo cilje morali izpolniti z navijači ali brez. Da ne bo pomote, tukaj ne govorim o naših organiziranih navijačih, ki nas vzpodbujajo tudi na gostovanjih. Mislim predvsem na navadne “smrtnike”, ki radi gledajo hokej. Kot sem že omenil, v tem trenutku nismo tisto pravo hokejsko mesto. Osnova so zagotovo rezultati in mi, ki smo na ledu smo odgovorni za te rezultate. Vseeno pa je do dobrih rezultatov lažje priti če te s tribune vzpodbuja veliko število navijačev. Pokažimo, da je hokej naš šport. V današnjih časih je gledalce potrebno skorajda prositi, da pridejo na tekmo in mi se res trudimo. Na koncu pa jih moramo prepričati s svojo igro še mi na ledu. Kot sem že omenil, vem kako fantje vsakodnevno žrtvujejo svoja telesa, svojo energijo in konec koncev tudi svoj čas za dober rezultat. Toliko vloženega truda enkrat mora biti poplačano. Vzklikanje navijačev s tribune je nam v ogromno pomoč, morda se tega marsikdo niti ne zaveda. Mi bomo naredili vse, da bodo navijači na nas ponosni. Oni pa nam morajo pomagati, da vrnemo hokeju tisti sijaj in čast. V nobenem primeru pa ne bomo vrgli puške v koruzo, jaz v te fante verjamem.”

Marcel, hvala za tale obširen pogovor. Se vidimo v soboto, tokrat upajmo, da pred bolj polnimi tribunami!