S športnim direktorjem Marcelom Rodmanom smo se pred zadnjimi tekmami v razigravanju dotaknili stanja vratarjev po poškodbi Bonvalota, nekaj besed pa je namenil tudi prihajajočemu derbiju na Jesenicah.

Smo v zaključku drugega dela tekmovanja, ko se ekipe borijo za čim boljšo pozicijo pred pričetkom končnice. Po tisti zmagi v Tivoliju je prišlo do manjšega padca. Si tudi ti te tekme doživel na tak način?
“Ja, seveda. Mogoče niti nisem pravi naslov za odgovor na to vprašanje, ker sem videl zadnji dve tekmi v boju za ta top 6. Večinoma sem spremljal samo rezultate. Takrat so bili fantje v naletu, čutila se je posebna energija, igrali so zelo samozavestno. Po reprezentančnem odmoru pa so dobili tudi tekmo v Tivoliju. Sledila je domača tekma proti Pustertalu, katero smo morda izgubili zaradi nervoze, tudi tekmo proti Asiagu so fantje z izjemo zadnjih minut odigrali zelo dobro, nato pa je sledil padec. Mislim, da zaradi več razlogov. Eden izmed teh je zagotovo tudi dejstvo, da so fantje na zadnjih desetih, enajstih tekmah res garali, vsaka tekma je bila praktično “playoff” tekma.”

Na tekmi v Asiagu pa je potem prišlo še do poškodbe prvega vratarja Bonvalota.
“Ja, to je trenutno definitivno tema številka ena na Jesenicah. Tekme sicer spremljam v živo, vendar iz nekoliko višje pozicije in imam dober pogled na ekipo in odzive navijačev. Prevladalo je prepričanje, da je Bonvalot v ekipo vnesel veliko mero samozavesti, predvsem v obrambni fazi. In jo tudi zagotovo je in je velik del tega uspeha ekipe. Sedaj, ko se je poškodoval, je marsikdo šel v tiste prve mesece in marsikdo je mnenja, da vratarji, ki jih imamo na voljo niso dovolj dobri. In ta energija se hitro začuti v ekipi in na tribunah. Zdi se mi, da je celotno jeseniško hokejsko okolje v nekakšnem krču, predvsem zaradi tega, ker se ne ve kaj bo in kaj ne bo. Jaz vedno pravim, da je hokejska ekipa živa stvar. So vzponi in so padci. Lahko rečemo, da je nekdo v ekipi res zaslužen za uspehe, težko pa rečemo, da je edini, ki je zaslužen za uspehe. In v te fante moramo zaupati, zato da bodo sami lahko zaupali vase. Vedno obstajata dve plati medalje in tudi tokrat je tako. Na teh zadnjih tekmah smo imeli tako dobre trenutke kot tudi slabe. Na koncu smo tekmo izgubili in najlažje je samo pogledati rezultat in reči, da smo tekmo izgubili. Vendar jaz na to ne gledam tako črno belo. Fantje se učijo, so mladi in ja, se strinjam, da bodo vratarji morali pokazati nekoliko več. Vendar ekipa je takšna kakršna je, drug v drugega morajo zaupati, navijači in vodstvo pa jih moramo pri vsem tem podpreti.”

Ste po tem, ko je bilo znano, da bo Bonvalot odsoten dalj časa, poskušali mesto v vratih nadomestiti z drugim vratarjem?
“Na HZS in pri vodstvu Alpske lige smo preverili kakšne so možnosti, vendar so nam vsi pravilniki onemogočili kakršnekoli spremembe v ekipi. Edina možnost bi bila, da bi se nam poškodovali vsi vratarji, tudi ti, ki jih imamo na dvojni licenci. Za povrh vsega pa se je Bonvalot poškodoval en dan po zaključku prestopnega roka. Tudi če bi si drugega vratarja finančno lahko privoščili, ga v tem trenutku ne moremo dobiti.”

Po poškodbi Bonvalota, so priložnost na tekmah dobili že trije vratarji (Kogovšek, Avsenik, Stoynov). Vemo, da je velika mera samozavesti za vratarja izjemnega pomena. Kako zdaj katerem koli izmed teh vratarjev vcepiti to samozavest?
“Dobro vprašanje. Niti ni toliko pomembno ali mi te naslednje tekme v razigravanju zmagamo ali izgubimo. Pomembno je, da na teh tekmah najdemo vratarja, na katerega bomo v končnici stavili. Ne bi se rad preveč vpletal v trenersko delo, ker vem kaj vse to delo prinese in koliko odgovornosti zahteva. Imamo trenerje, ki so s temi fanti delali celo sezono in jih tudi bolje poznajo. S trenerji smo se pogovorili in poskušamo en drugemu pomagat zato, da bodo oni lahko pomagali tudi fantom v garderobi. Skupaj moramo najti način kako jih pripraviti, da bodo zaupali vase in da bodo svoje priložnosti bolje izkoriščali. Je pa dejstvo, da je psihološka ovira v tem trenutku največja ovira. Vsi, ki hokej spremljajo od daleč imajo pravico do svojega mnenja, odločitve pa sprejemajo tisti, ki so za to odgovorni. Jaz zaupam trenerskemu štabu, da se bo pravilno odločil in kljub temu, da je marsikdo zaskrbljen, vem da ni vratar edini, ki nam lahko prinese zmago. Kot sem že povedal, drug v drugega moramo verjeti in zaupati.”

Od vseh tekem, ki so še pred nami, je ena ki še posebej izstopa. To je seveda derbi, ki bo na sporedu 2.3. ob 20. uri. Zadnja zmaga sredi Tivolija je lepa popotnica. Kako v Podmežaklo privabiti čim več navijačev?
“Pri nas je tako, da ima derbi še vedno največjo težo. Ne glede na formo, s katero katerakoli ekipa pride na tekmo, so derbiji vedno zgodba zase. Če se vrnemo nekoliko nazaj v krajšo zgodovino, ugotovimo, da je bila zadnja tekma na Jesenicah izredno slaba in je bila morda potrebna, da je naša ekipa našla pot do zmag. Na zadnjem derbiju smo zmagali in tudi ta prihajajoči derbi je zelo pomemben. Rad bi, da ponovno najdemo našo samozavest in se prenehamo obremenjevati s tem kdo je poškodovan. Verjamem, da določeno kvaliteto, ki nam bo pomagala to tekmo dobiti, imamo. Lažje pa nam bo če bomo imeli pomoč navijačev. Želel bi si, da bi navijači znali na to ekipo pogledati bolj kot na živo stvar, ki na določene situacije reagira pozitivno in negativno. Vsi, ki tukaj delamo, imamo radi jeseniški hokej, ne glede na to kaj se je zgodilo dva dni, dva tedna ali pa dve leti nazaj. Vsi radi vidimo ko premagamo Olimpijo in več ko bo navijačev na tekmi, večje možnosti bomo imeli. Morda pa bo to spet nek zasuk navzgor in bomo nekaj dni kasneje tekme v končnici pričeli s pozitivno noto.”

Imaš morda še kakšno posebno sporočilo za vse navijače?
“Predvsem to, da so hokejske Jesenice v nekem obdobju, ko se točno ne ve kam gremo, kje smo in tako naprej. Zagotovo pa vem, da je tukaj veliko ljudi, ki imajo hokej radi in bi radi, da se ta zgodba pelje naprej v pozitivni smeri. Največji pozitivni znak pa bi bil, da se ljudje bolj pogosto udeležijo naših tekem in podprejo našo zgodbo. Vem, da je to morda enostavno reči, ampak v klubu se bomo potrudili, da stvari spravimo na višji nivo. Da bodo navijači lahko tekme naših fantov spremljali na višjem nivoju, potrebujejo stabilen klub, mi pa potrebujemo navijače, ki nas bodo spremljali v dobrem in slabem. Rad bi, da pridejo na vse naslednje tekme in ne samo na derbi, ker nam bo potem tudi lažje vse skupaj postaviti na višji nivo.”