Danes je svoj prvi trening z železarji opravil tudi finski napadalec Markus Piispanen. Simpatični, a nekoliko, lahko bi rekli tipično skandinavsko, zadržani 28-letni Finec se bo navijačem prvič predstavil na torkovi tekmi proti ekipi KAC II.

Markus, kaj vas je pripeljalo v Slovenijo?

“Pravzaprav kombinacija več stvari. Odločil sem se, da ne bom več igral na Finskem, zato sem iskal klub v tujini. Po izkušnjaš znancev, mi je agent priporočil Slovenijo in ponudba Jesenic me je pritegnila.”

Ste pred odhodom s Finske vedeli kam prihajate?

“Ne, niti ne. Kakor sem slišal, ljudje govorijo, da je Slovenija lepa dežela. Vedel sem, da je nekje blizu Alp. Ker sem prišel šele včeraj, tudi ne vem veliko o Jesenicah in nisem vedel kaj pričakovati, tako, da bo čas za spoznavanje ljudi in mesta še prišel.”

Ste šele par dni tukaj, pa vseeno, kakšni so vaši prvi vtisi o naši deželi?

“Uf, vroče je, kot sem slišal, ne tako kot prejšnji teden. Gore, ki vas obkrožajo so res lepe, mesta pa še nisem imel možnosti videti.”

Poznate slovenski  hokej?

“Poznam Anžeta Kopitarja, Finec pa je zdaj trener slovenske hokejske reprezentance.”

Vam je znano večno rivalstvo med Jesenicami in Olimpijo?

“Ja, sem slišal nekaj o tem. Predvsem mi je to rivalstvo bolj podrobno predstavil predsednik HDD Jesenice  Anže Pogačar.”

Kakšne so vaše ambicije, cilji in načrti v sezoni, ki prihaja?

“Za zdaj bi rad pokazal, da lahko pomagam ekipi po svojih najboljših močeh. Rad bi jim pokazal, da sem lahko dobra pridobitev, da s podajami in streli pomagam do zmage.”

Prvi trening je za vami. Kakšna je razlika med treningi tukaj in na Finskem?

“Ja, tempo tukaj je dober, ampak tudi na Finskem tak čas že kar močno treniramo, tako da gre za zdaj za spoznavanje tega ledu. Danes sem po štirih mesecih prvič treniral s celotno ekipo. Vmes sem se pripravljal sam.”

Včeraj si spoznal jeseniške hokejiste, danes si z njimi prvič drsal. Kako ste se ujeli?

“Prvo kar lahko rečem je, da so dobri drsalci, polni hokejskih veščin. Drugače pa se zdaj posvečam sebi in mojim zmožnostim in da se čimprej navadim na led in pak.”

Kaj pa sporočate zvestim jeseniškim navijačem?

“Upam, da se v čim večjem številu vidimo na tribuni na prvi tekmi, ki bo že v torek na domačem ledu. Rad bi, da nas podprete.«