HDD SIJ Acroni Jesenice so ujele pomembno in veliko okrepitev. Med železarje se po nekaj letih vrača Andrej Tavželj. Reprezentančni branilec bo najizkušenejši igralec v mladi ekipi. Z njim smo še pred prvim treningom opravili kratek pogovor.

Andrej, za začetek nas vse skupaj zanima kako so stekla pogajanja in na podlagi česa si se odločil za vrnitev na Jesenice?

”Gaber Glavič je konec julija navezal stike z mano in izrazil željo, da bi me rad videl v ekipi. Ponudbo sem vzel izjemno resno. V zadnjem tednu smo le še pilili podrobnosti v zvezi s pogodbo. Morda je res dolgo trajalo, a malo sem se še spogledoval z igranjem v tujini. Nekatere stvari so padle v vodo in odločil sem se, da sezono začnem na Jesenicah.”

Lahko kaj več poveš o podrobnostih pogodbe, predvsem kako je z morebitnim predčasnim odhodom?

“Pogodba je podpisana za eno sezono z možnostjo odhoda do določenega obdobja. Nazadnje smo sklenili kompromis. Dobil sem priložnost za igranje, če pa se odločim za odhod med sezono, klubu pripade odškodnina. Tako nihče ne bo prikrajšan.”

Sezona, ki prihaja je olimpijska. Bil si član slovenske izbrane vrste na zadnjem SP Elitne divizije v Parizu. Kaj igranje za Jesenice v AHL pomeni v smislu tvojega nadaljevanja reprezentančne kariere?

”Za vrnitev na Jesenice sem se odločil potem, ko mi je Gaber predstavil svoj načrt. Imeli bomo mlado ekipo, v kateri bom najstarejši igralec. Svoje znanje in izkušnje bom predajal mlajšim. V tem trenutku ne morem povedati kaj to pomeni v zvezi z mojim igranjem v reprezentanci. Odrekel se ji vsekakor ne bom. Iz dneva v dan bom skušal dvigati raven svoje igre. V reprezentanco so uvrščeni najboljši igralci, če bom v določenem trenutku na dovolj kakovostni ravni, bom del izbrane vrste. Selektor je postavljen zato, da naredi izbor in sestavil bo najboljšo možno ekipo.”

Mnogi morda podcenjujejo kakovost AHL. Kakšno je tvoje mnenje o tem tekmovanju?

”Težko rečem kaj o kakovosti AHL, saj še nisem igral v tem tekmovanju. Spremljal sem lansko končnico, kjer so bile tekme na visoki ravni. Ne delam rad primerjav med ligami, saj ima vsaka svoje karakteristike. V zadnji sezoni v naši reprezentanci res ni bilo igralca, ki nastopa v AHL, kar pa še ne pomeni, da se v sezoni, ki se začenja, to ne bo spremenilo. Verjamem, da če trdo delaš in tvoja ekipa dosega dobre rezultate, si lahko priboriš tudi mesto v reprezentanci. Odločitev je v rokah selektorja, ki hkrati prevzame odgovornost.”

Ekipa, v katero prihajaš je mlada. Koliko fantov že poznaš?

”Fantov, ki so v ekipo prišli iz mladinskih vrst, še ne poznam. Verjamem, da bomo v garderobi hitro našli skupni jezik. V vsaki ekipi, kjer sem igral je bilo tako. Najprej se moramo spoznati med sabo, nato pa bomo dihali kot eno. Z nekaterimi starejšimi igralci sem že drugo poletje zapored skupaj treniral in se pripravljal na sezono. Ostale nove soigralce pa tudi že kar dobro poznam, zato verjamem, da večjih težav s prilagajanjem ne bo.”

Med tistimi, ki so prišli iz mladinskega pogona, je tudi kar nekaj branilcev. S tem je jasno, da bo tebi pripadla tudi vloga mentorja. Kako si jo sprejel?

”Gaber mi je že ob začetku pogovorov omenjal takšno vlogo. S tem nimam težav. Ko sem nazadnje igral v Ljubljani, je bilo v ekipi nekaj mlajših branilcev, tudi v tujih klubih je bilo podobno. Lepo je, ko te mlajši vzamejo za zgled. Z njimi skušam čim več komunicirati in jim pomagati. Upam, da se bomo v letošnji čim bolje ujeli.”

Gabra Glaviča poznaš iz reprezentančnih akcij, kjer je zadolžen za delo z vratarji. Kaj lahko poveš o njem kot trenerju?

”Gaber je zahteven trener. Poznam njegov način dela. Ne poznam ga še kot glavnega trenerja. Verjamem, da ima potencial tudi v tej vlogi. Dobro je delal z mladinsko ekipo. Če bo ekipa sledila njegovim navodilom, bo lahko dokazal svojo vrednost.”

Kakšni so načrti in cilji pred sezono?

”Mlade ekipe doživljajo vzpone in padce. Želim si, da bi bilo teh v naši ekipi čim manj. Vem, da bomo trdo in veliko delali, tako na ledu kot izven igrišča. Vsako sezono je cilj uvrstitev v končnico, letos ni nič drugače. Z mlado ekipo si želim, da iz dneva v dan rastemo in izboljšujemo pripravljenost.”

Za konec še kratko sporočilo zvestim jeseniškim navijačem.

”Na Jesenicah je vedno lepo igrati, ne glede na to katere ekipe član si. Tudi kot gostujoči igralec sem tam vedno doživel enkratno vzdušje. Želim si, da bi navijači prihajali v čim večjem številu, da bi bili bučni. S tem bodo, predvsem mlajšim igralcem dali veliko podpore. Tudi samozavest v ekipi se bo dvignila. Prosil bi jih za malo potrpežljivosti. Verjamem, da s časom lahko presežemo lansko sezono.”

Andrej Tavželj bo prvi trening z ekipo opravil v ponedeljek, 7. avgusta dopoldan. Slovenske prvake prva pripravljalna tekma čaka v torek, 15 avgusta, ko ob 19.30 v dvorani Podmežakla gostuje KAC 2 iz Celovca. Takrat se bodo železarji predstavili v polni zasedbi, saj na Jesenice konec tega tedna na preizkušnjo prihaja tudi finski napadalec, Markus Piispanen. Sezonske vstopnice so že v prodaji!

ENA EKIPA, ENO SRCE!