Danes ob 20.30 uri čaka Železarje nov test in sicer tekma v gosteh pri ekipi Gherdeine. Moštvo, ki ga vodi italijanski strokovnjak Erwin Kostner, se je pred letošnjo sezono okrepilo in v sezono vstopa z višjimi cilji. Največja okrepitev je zagotovo vratar Jacob Smith, ki je v prejšnjh treh sezonah branil vrata Bolzana v ligi EBEL. Obrambi bosta poveljevala Kurki in Nedved, v napadu pa bosta najbolj nevarna kanadska ostrostrelca McGowan in Wilkins. Pred odhodom na gostovanje smo trenerja Šivica prosili za kratko oceno turnirja na Bledu in njegova pričakovanja na današnji tekmi.

Mitja, za vami je že skoraj mesec dni priprav. Kako si zadovoljen z odnosom fantov?
“Fantje so super. So zelo delavni. Stvari, ki se jih pogovarjamo poskušajo upoštevati. Je pa res, da nekateri potrebujejo več časa, nekateri malo manj. Teh pogovorov je zelo veliko, zato je za marsikoga to nekaj novega. Kar pa se tiče odnosa do dela, je vse tako kot mora biti.”

V tem času ste odigrali tudi nekaj pripravljalnih tekem. Pred kratkim končana Poletna liga na Bledu je pokazala tako slabosti kot prednosti te ekipe. Kako si zadovoljen s tem turnirjem oziroma igro fantov na turnirju?
“Glede na to, da smo od 9 možnih točk osvojili 2, sem težko zadovoljen. S tega vidika bi ga označil kot neuspešnega. Je pa res, da gre za pripravljalno obdobje. Določene stvari so bile zelo dobre, všeč mi je bilo, da mentalno nismo popuščali in da smo na vsaki tekmi pokazali, da smo sposobni. Pred nami je še veliko dela, pogovorov in spoznavanja kdo lahko določene vloge prevzame in kdo ne. Kar nekaj stvari bo potrebno tudi popraviti in na tem delamo.”

Na sobotnem derbiju se je prvič na turnirju zbralo tudi več navijačev, ki so pripravili odlično vzdušje. Igra v prvi tretjini je bila odlična, potem pa je sledil padec, nekaj individualnih napak ter nekaj čudnih sodniških odločitev. So mogoče fantje podlegli pritisku derbija?
“Sodniki zagotovo niso bili na ravni. Kljub temu pa za poraz ne bi krivil sodniške odločitve. Prvo tretjino smo začeli zelo dobro, odigrali smo tako kot moramo. O tem kar se je dogajalo v drugi tretjini smo se veliko že pogovarjali. Iz nekega čudnega razloga smo začeli spreminjati našo igro, manj smo verjeli v sistem, slabo smo reagirali na pritisk Olimpije in rezultat je bil kakršen je pač bil. Mislim, da je bil vseeno večji pritisk na tisti prvi tekmi, ko so vsi vedeli, da jo morajo zmagati. Noge so bile težke, roke pa zaklenjene. Na sobotnem derbiju je šlo bolj za užitek.”

Po porazu na derbiju ste že na naslednji tekmi proti Sapi pokazali pravi odnos. Verjetno to tudi pričakuješ od tvojih hokejistov?
“Ja, zagotovo mi je bilo zelo všeč, da smo se manj kot 24 ur po derbiju znali pobrati, predvsem mentalno. Odigrali smo zelo solidno tekmo, s ploščkom smo igrali precej manj kot v prejšnjih dveh tekmah in smo lahko veliko delali na obrambi. Takšen odnos pričakujem na vsaki tekmi, vsakem treningu in sestanku.”

Večkrat si rekel, da bodo morali mlajši hokejisti stopiti v nekoliko večje čevlje. So na dosedanjih tekmah vsaj malo izpolnili tvoja pričakovanja?
“Nekateri ja, nekateri pa še ne. Zagotovo potrebujejo kilometrino, predvsem s psihološkega vidika. Ti fantje so sposobni stopiti v večje čevlje. Psihološko je to malo težje, zato bo potrebnega malo več časa. So pa nekateri že pokazali, da so tega sposobni in so me pozitivno presenetili.”

Danes vas čaka nova pripravljalna tekma, tokrat v gosteh pri še eni ekipi iz Alpske lige, Gherdeini. Okrepili so se s kar nekaj izkušenimi hokejisti, zato tekma zagotovo ne bo lahka. Kaj pričakuješ danes?
“Danes hočemo igrati našo igro. Stvari, ki smo se jih danes dogovorili bo potrebno pokazati na ledu. To tekmo bomo izkoristili kot trening igre z igralcem več in igralcem manj. Tudi igra v obrambni tretjini mora biti precej boljša kot je bila do sedaj. Zmaga bi bila dobrodošla, rad pa bi videl napredek v igri.”

Kakšno pa je stanje s poškodbami v ekipi? Odsotni so bili Širovnik, U. Sodja, Brus, na zadnji tekmi pa je manjkal tudi Hebar.
“Brus je pričel z lažjim drsanjem, Širovnik trenira in bo kmalu pripravljen, Urban Sodja je v pogonu, Hebar pa bo pripravljen za današnjo tekmo. Poškodoval pa se je še Žan Primožič, njegovo stanje bo znano po opravljeni magnetni resonanci.”