Avgust 2019…

Mesec, ko se je na pripravah zbrala pomlajena jeseniška ekipa. Clarke Saunders, Matt Climie, Mathieu Gagnon, Philippe Paradis, Nik Pem, Miha Pesjak, Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Eric Pance in David Rodman so hokejisti, ki so po koncu sezone zapustili Jesenice in se odpravili novim izzivom naproti. V železarsko mesto so se prišli dokazovat hokejisti, za katere marsikdo še slišal ni. Pod budnim očesom glavnega trenerja Šivica, ki nikoli ni odstopal od svoje filozofije, ki temelji na trdnem delu, je ekipa iz dneva v dan rasla. Ob koncu avgusta in začetku septembra je imel trenerski štab možnost ekipo videti tudi na ledu. Poletna liga na Bledu je bila prvi resnejši test za Železarje. Tam so se pomerili z mlado reprezentanco Slovenije, Olimpijo in Sapo Fehervar ter zabeležili 1 zmago in 2 poraza. Priložnost za osvojitev prve lovorike v sezoni so imeli Železarji v pokalu Slovenije, ki so ga organizirali v Kranju. V finalu je bila Olimpija premočna, Jeseničani pa so prejeli kar 8 zadetkov. Poraz v finalu pokala je bilo potrebno hitro pozabiti, saj se je pričetek nove sezone Alpske lige hitro bližal. Na prvih dveh tekmah so Železarji uspeli zmagati, na tretji pa je sledil najhujši poraz odkar so se Jesenice pridružile Alpski ligi. Na gostovanju v Zell sm Seeju so izgubili s kar 10:3.

Tudi v nadaljevanju je mlada jeseniška ekipa igrala toplo hladno, kar nekajkrat se je dogajalo, da so nasprotniki v zadnjih minutah tekme po napakah Železarjev prišli do izenačenja ali celo zmage. Mitja Šivic je kljub porazom ostajal pozitiven, vztrajal je pri svojih metodah dela in potihoma verjel, da se bo forma njegovih varovancev kmalu dvignila. Po nekaj neprepričljivih predstavah obeh vratarjev, se je vodstvo kluba v mesecu oktobru odločilo, da poišče okrepitev na mestu vratarja. Na Jesenice je takrat prišel Antoine Bonvalot. Svojo prvo tekmo v rdečem dresu je odigral na gostovanju v Salzburgu, ko so Jeseničani izgubili po podaljšku. Tudi Antoine je potreboval kar nekaj tekem, da je našel svojo formo. Vsi se spominjamo tistega derbija, ki je bil 20. decembra odigran v Podmežakli. Nihče ni pričakoval, da bodo hokejisti Olimpije pred polno Podmežaklo tako nadigrali domačo ekipo. Vzdušje po tistem porazu je bilo na dnu… Vrata garderobe so bila po tekmi zaprta dlje kot običajno. Kot se je takrat izkazalo, je bila ta tekma na nek način tudi prelomnica. Že naslednji dan so Jeseničani na Dunaju prikazali drugačen obraz in premagali mlade Dunajčane. 30.12.2019 so v dvorani Podmežakla gostovali Polarni medvedi iz Zell am Seeja. Železarji so napeto tekmo dobili po podaljšku, samozavest ekipe pa je še naprej rasla. Sledilo je kar 10 zaporednih zmag, eden glavnih junakov pa je bil ravno vratar Bonvalot, ki je v tem času svoj odstotek obramb občutno dvignil. Spomnimo se tiste tekme v Feldkirchu, ki so jo mladi Jeseničani dobili kljub temu, da je skorajda polovica ekipe igrala z boleznijo. To je bila tekma, na kateri so Železarji pokazali pravo jeseniško srce. Redni del lige so Železarji zaključili z visoko domačo zmago proti Bregenzerwaldu, skupaj s svojimi navijači pa so se lahko veselili uvrstitve v končnico. Za širšo javnost je bil ta dosežek morda presenečenje, za trenerja Šivica pač ne. Kljub porazom je verjel v ekipo, ki je ob koncu rednega dela vendarle pokazala pravo kvaliteto. Ravno veliko časa za počitek pa ni bilo, saj so se nekaj dni kasneje že pričele tekme v razigravanju. Prvo tekmo so Železarji odigrali v Tivoliju, Olimpiji pa so se na najboljši možni način maščevali za decembrski poraz.

Skupaj z zmagami pa je rasel tudi obisk v dvorani Podmežakla. Navijači so prepoznali trud, ki so ga naši hokejisti skozi celotno sezono vlagali. Kmalu zatem pa je za jeseniške navijače sledil manjši šok. Na gostovanju v Asiagu se je poškodoval vratar Bonvalot, zamenjal pa ga je Kogovšek. Železarji so tisto tekmo izgubili po podaljšku, marsikdo pa si je predstavljal najhujši scenarij. Potem, ko je bilo jasno, da bo Bonvalot z ledu odsoten 6 – 8 tednov, je bil trenerski štab pred težko odločitvijo koga izmed preostalih treh vratarjev na prihajajočih tekmah postaviti v gol. Priložnost so dobili vsi trije, na koncu pa so se odločili, da mesto med vratnicama ponovno ponudijo Kogovšku. Mladi jeseniški vratar se je za zaupanje oddolžil z odličnimi predstavami. Na treh tekmah je prejel samo 1 zadetek, preostala ekipa pa je ponovno našla recept za zmage. Pred mlado jeseniško ekipo so pokleknili Ritten, Asiago, Olimpija in na koncu tudi Pustertal. Ravno zadnja zmaga na gostovanju v Brunicu je Železarjem prinesla 3. mesto. Zmaga je bila še toliko slajša ob upoštevanju, da je imel Šivic na voljo samo 5 branilcev. Zaradi poškodb so manjkali Stojan, Crnović in Poklukar.

Energija, ki jo ti mladi fantje kažejo na ledu je neverjetna. V tej sezoni so kot ekipa doživeli že marsikaj. Poraze, očitke in tudi zmage. Skupaj so rasli kot osebe in kot hokejisti. Malokdo je še decembra, ko je ekipa na lestvici zasedala 13. mesto sploh verjel v uvrstitev v končnico. S trdnim delom, jekleno voljo, borbo in velikim srcem so dokazali, da so sposobni velikih dosežkov. Morda lahko rečemo, da so naši hokejisti v letošnji sezoni prikazali kar čudež na ledu. Skupaj z navijači lahko ta čudež še traja. Pred nami so najpomembnejše tekme sezone. Tekme, ki se jih hokejisti in navijači lahko veselijo. Jutri ob 19. uri se v dvorani Podmežakla začenja četrtfinale, prva ovira na poti do novega uspeha pa bo Asiago. Verjamemo, da lahko navijači zopet napolnete Podmežaklo in naše hokejiste ponesete do prve četrtfinalne zmage. Zato jutri ni izgovorov, naši hokejisti vas potrebujejo!

Vsi za šampione rdeče!