Na Jesenicah že kar nekaj časa govorimo o muzeju športa. V letošnjem letu pa je bil narejen prvi pomemben korak k temu cilju. Najprej  je Občinski svet občine Jesenice v občinskem proračunu za leto 2018 prvič namenil tudi sredstva za ta namen. Potem je župan imenoval še delovno skupino, ki naj bi začela delati na projektu jeseniške športne muzejske zbirke. Poleg predstavnikov občine, so tako v delovni skupini sodelavci Gornjesavskega muzeja Jesenice, strokovni delavci Zavoda za šport Jesenice in pobudniki projekta iz Športne zveze Jesenice. V prvem letu delovanja so se v skupini zavedali, da Jesenice v letu 2018 praznujejo 70. letnico obstoja hokeja. Zato je bila enotna odločitev, da se tokrat vsa pozornost nameni temu jubileju. Delavni skupini se je tako pridružil še predsednik  HDD SIJ ACRONI JESENICE in od idej smo prišli tudi do dejanj. Odločili smo se, da našo hokejsko dvorano okrasimo z zastavami, na katerih bomo obeležili leto ustanovitve kluba ter vse naslove državnih prvakov v nekdanji državi in v samostojni Sloveniji.

Včeraj dopoldne so vzdrževalci Zavoda za šport Jesenice ob pomoči jeseniških poklicnih gasilcev pod strop dvorane že izobesili zastave, ki  simbolizirajo vse jeseniške zvezdice, vključno s tisto izgubljeno za zeleno mizo leta 1974.  Zastave je oblikoval priznani gorenjski oblikovalec Klemen Rodman, izdelali pa so jih sodelavci iz podjetja Medium iz Žirovnice.

Pred sobotno tekmo Alpske hokejske lige bo tako tudi manjša slovesnost ob tem dogodku. Čast pozdravnega nagovora pa bo pripadla  kapetanu ekipe, ki je leta 1957 v Beogradu osvojila prvo zvezdico, BORISU ČEBULJU.

Naj bo to tudi razlog, da se v dvorani na tekmi z nekdanjimi evropskimi prvaki zbere čim več hokejskih navdušencev.

Seveda se bo delo skupine za postavitev muzeja jeseniškega športa nadaljevalo. Že pred štirinajstimi dnevi se je skupina prostovoljcev že  lotila tudi evidentiranja in popisovanja bogate športne dediščine. To delo bo potekalo kar nekaj časa, vzporedno pa bodo tekla tudi  prizadevanja, da se že v prihodnjem letu stori kakšen pomemben korak h končnemu cilju – Muzeju jeseniškega športa.