Olimpija : SIJ Acroni Jesenice 5:10
(1:3, 2:4, 2:3)
Izid v zmagah – 0:1

Ljubljana, dvorana Tivoli. Gledalcev: 1.500. Sodniki: Trilar, Bajt, Bergant, Hribar.

Strelci: 0:1 Sotlar (DiCasmirro, 7.), 1:1 Mušič (Čepon M., Čepon K., 8.), 1:2 DiCasmirro (Berlisk, Magovac, 17.), 1:3 Ankerst (Rajsar, 18. PP1), 1:4 Ankerst (Berlisk, Manfreda, 21.), 2:4 Reyn (Snoj, Uduč, 22.), 2:5 Ankerst (Pance, DiCasmirro, 25.), 2:6 Jezovšek (Kalan, Čimžar, 35.), 3:6 Čepon K. (Reyn, 38.), 3:7 Ankerst (Manfreda, 40.), 4:7 Pešut (Guimond, Mušič, 46., PP1), 4:8 Jezovšek (Čimžar, Kalan, 48.), 5:8 Gorše (Čepon K., Reyn, 54.), 5:9 Čimžar (Berlisk, Kalan, 55.), 5:10 DiCasmirro (Sotlar, Pance, 56.)

Kazenske minute: Olimpija 10 (4, 0, 6), Jesenice 10 (2, 2, 6)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Stojanovič, Oraže, Magovac, Kraigher, Logar, Cerkovnik, Berlisk, Jeklič, Tarman, Sotlar, DiCasmirro, Pance,  Ankerst, Rajsar, Manfreda, Čimžar, Jezovšek, Kalan, Brus, Hadžič, Sodja. Trener: Nik Zupančič

Prva tekma finala je postregla z nepričakovanim razpletom. Zmaga Jesenic ni nobeno presenečenje. Glede na trde in izenačene boje lanskoletnega finala pa jih je bilo sila malo, ki so pričakovali toliko zadetkov že na prvi tekmi. Kar 15 jih je padlo, deset v ljubljansko mrežo, pet pa v jeseniško. Na eni tekmi je tako padlo več zadetkov, kot v vseh petih tekmah lanskega finala. Obiskovalci tekem so seveda ob tem lahko uživali, verjetno pa imata zaradi tega nekaj več sivih las oba trenerja. Seveda je najpomembneje, da je zmaga odšla na Jesenice. 

Obe ekipi sta v tekmo vstopili napadalno in takoj se je vnel dvoboj za zmago. Pravega taktiziranja ni bilo. Tako Olimpija kot tudi Jeseničani so želeli čim prej zadeti in na ta način prevzeti tudi pobudo. Prvi so sprožili domači, vendar Žan Us s tem poskusom ni imel nobenih težav. Železarji so hitro vrnili s strelom, vendar s streli z razdalje in s strani pravih nevarnosti za oba vratarja ni bilo. Aktivna igra se je nadaljevala, po Tivoliju pa je odmevalo Je-se-ni-ce. Jeseniški navijaški sektor je bil lepo napolnjen in tudi konkretno glasen. Prvo napako na tekmi so storili domači. Nate DiCasmirro je prestregel podajo v obrambni tretjini Olimpije, podal do Jureta Sotlarja, ta pa je mirno in natančno poslal ploščico v zgornji desni kot vratarja Jeffa Frazeeja. Olimpija je odgovorila že po minuti igre. Podajo Marka Čepona je v mrežo preusmeril od jeseniških branilcev pozabljen Aleš Mušič. Olimpija je nato prevzela pobudo in je bila nekaj minut boljša in nevarnejša. Ob igri z igralcem več sta se v lepih priložnostih znašla Raphael Bussieres in Aleš Mušič, Žan Us pa je bil ob obeh poskusih izreden. Ob polnih močeh je najprej poskusil Martin Oraže, potem pa je v protinapad krenil tudi Marjan Manfreda. Spremembe izida ni bilo, so pa Železarji prevzeli pobudo in jo v nadaljevanju prve tretjine tudi izkoristili. Najprej je bil nevaren prvi jeseniški strelec Eric Pance, po strelu Nejca Berliska z modre črte pa je Nate DiCasmirro pospravil plošček v mrežo za 1:2. Sledil je prekršek Olimpije, ki so ga Železarji hitro izkoristili. Kombinirala sta Sašo Rajsar in Jaka Ankerst, slednji pa je potem tudi natančno meril in zadel za prednost dveh zadetkov. Napadov Jesenic še ni bilo konec. Z modre črte je s projektilom poskusil še Martin Oraže, vendar je ostalo pri 1:3 vse do odmora.

Že na začetku druge tretjine so Jeseničani zadeli in nadaljevali v ritmu, ki so ga pokazali na koncu prvega dela. Sašo Rajsar in Marjan Manfreda sta pritisnila na ljubljanskega vratarja, ki je njuna poskusa odbil. S strani je ostro podajo pred gol poslal Nejc Berlisk, Jaka Ankerst pa je plošček preusmeril v gol za še višje vodstvo Jesenic. Olimpija je spet hitro odgovorila, Nikita Reyn pa je dosegel podoben gol, kot njegov kolega Aleš Mušič. Ampak Železarji so še naprej igrali svojo igro, enostavno, hitro, zelo napadalno in usmerjeno proti golu nasprotnika. Posledica tega je bil nov jeseniški zadetek. Ob ogradi si je plošček priboril DiCasmirro in ga podal po modri črti do Erica Panceta. Sledila je podaja pred gol do Ankersta, ki je rutinirano zadel in poskrbel za novo jeseniško veselje. Domača klop je zamenjala vratarja in v gol je vstopil mladi Tilen Spreitzer. V 27. minuti se je izkazal v dvoboju z Žanom Jezovškom, ki je ušel obrambi Olimpije. Sledile so minute jeseniške dominacije brez pravega zaključka. Po prekršku Martina Oražeja so domači napadli, prva priložnost pa se je ponudila Sašu Rajsarju. Krenil je v protinapad, vendar je bil še pred strelom dobro oviran in od gola z igralcem manj ni bilo nič. Olimpija je postavila napad ob igralcu več, edini, ki je resno poskusil pa je bil Raphael Bussieres. Jeseničani so še enkrat odbili napade z igralcem manj, ob polni postavi pa igro preselili pred ljubljanski gol. Luka Kalan je preigraval za golom Olimpije, njegovo podajo pa je Žan Jezovšek spremenil v nov zadetek za Jesenice. Tri minute kasneje je Olimpiji uspelo znižati. Kristjan Čepon je imel dovolj časa, saj je bil sam pred Žanom Usom in z veliko drezanja le uspel doseči zadetek. Jeseničani so ostali napadalni vse do konca drugega dela. Najprej je Žan Jezovšek stresel vratnico, 16 sekund pred zvokom sirene pa je za nov zadetek poskrbel Jaka Ankerst. Marjan Manfreda je v svoji obrambni tretjini prestregel podajo Olimpije in podal v protinapad do Ankersta, Jaka je v svojem slogu dosegel svoj četrti gol na tekmi.

V zadnji tretjini so Železarji nekoliko umirili svoj ritem igre. Olimpija je bila več pri ploščku in je tudi večkrat poskusila s streli. Žan Us je nekajkrat uspešno ubranil strele nasprotnika, Olimpija pa je v 46. minuti vseeno zadela. Žiga Pešut je močno ustrelil in zadel. Že dve minuti kasneje so Jeseničani odgovorili. V protinapad sta pobegnila Tadej Čimžar in Žan Jezovšek in mladi Celjan v jeseniških vrstah ni štedil nasprotnika. Bilo je že 4:8, do konca tekme pa več kot 12 minut. V 50. minuti je Jaka Ankerst že preigral Tilna Spreitzerja, žal pa nato zgrešil, saj je poslal plošček mimo daljše vratnice. V mirni tekmi brez pravih prekrškov sta za nekaj razburjenja poskrbela Sebastjan Hadžič in Sacha Guimond. Sodniki so hitro ustavili oba vročekrvneža, ekipi pa sta naslednji dve minuti igrali s štirimi hokejisti. Več prostora na ledu ob tako odprti igri obeh je pomenil tudi veliko možnosti za nov zadetek. Olimpija je bila prva, ki je izkoristila več prostora, zadel je Enes Gorše. 18 sekund kasneje pa je razmerje štirih proti štirim izkoristil tudi Tadej Čimžar, ki je močno in natančno ustrelil z leve strani in bilo je že 5:9. V naslednji minuti je kombiniral prvi jeseniški napad. Eric Pance je pri ogradi priboril plošček, ga poslal do Jureta Sotlarja, ta pa je v ogenj poslal Nata DiCasmirra. Nate se je znašel pred ljubljanskim vratarjem in ga brez težav premagal ter tudi postavil končni izid. V naslednji minuti sta se znova srečala Hadžič in Guimond in si spet skočila v lase. Oba sta končala na klopi za kaznovane, ker je s pretepom pričel, pa se je dve minuti dalj hladil ljubljanski hokejist. Vse do konca tekme so Jeseničani imeli prednost igralca več, vmes tudi dvakrat dva igralca več. Zmaga je bila že zdavnaj zagotovljena, ampak so Rajsar, Manfreda in Magovac vseeno poskusili zadeti. Izid se ni več spremenil, Jeseničani pa so lahko slavili zmago in veselje delili s svojimi navijači.

Visoka zmaga Jesenicam prinaša lepo prednost, saj je Olimpijina prednost domačega terena izničena. Zmaga prinaša tudi veliko mero samozavesti, ki je morda še pomembnejša v tem obračunu, seveda pa bodo Železarji storili vse, da to serijo nadaljujejo zmagovito. Priložnost za novo zmago bo v nedeljo, ko se serija seli v Podmežaklo. Tekma se bo pričela ob 19.15, vabljeni na tekmo, podprite Železarje na poti do naslova prvaka.

Vsi za Šampione rdeče!