Olimpija : SIJ Acroni Jesenice 3:4
(1:0, 1:1, 1:2, 0:1) po podaljšek
Izid v zmagah – 0:3

Ljubljana, hala Tivoli. Gledalcev: 2000. Sodniki: Lešnjak, Zrnič, Miklič, Turk.

Strelci: 1:0 Mušič (Guimond, Planko, 14., PP1), 2:0 Uduč (Snoj, Zajc, 22.), 2:1 Logar (Kalan, 24.), 2:2 Magovac (Ankerst, Rajsar, 42., PP1). 2:3 Čimžar (Jezovšek, 46.), 3:3 Uduč (48.), 3:4 Logar (Ankerst, Rajsar, 66.)

Kazenske minute: Olimpija 12 (2, 4, 4, 2), Jesenice 6 (2, 2, 2, 0)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Stojanovič, Oraže, Magovac, Kraigher, Logar, Cerkovnik, Berlisk, Jeklič, Tarman, Sotlar, DiCasmirro, Pance, Ankerst, Rajsar, Manfreda, Čimžar, Jezovšek, Kalan, Brus, Hadžič, Sodja. Trener: Nik Zupančič.  

Državno prvenstvo je končano. Železarji so v seriji za prvaka slavili še tretjič zapored in v Tivoliju visoko dvignili pokal, ki je bil namenjen najboljši ekipi Slovenije. Tretja tekma finala je bila zelo izenačena. Odločitev je padla šele v podaljšku, branilec Miha Logar pa je bil mož odločitve. Olimpija je bila odločno na poti k zmagi, saj je vodila že z 2:0, trmasti Železarji pa so rezultat preobrnili sebi v prid in zasluženo slavili naslov državnega prvaka. 34. v zgodovini jeseniškega hokeja. 35., če smo pošteni.

Tekmo so odločili tudi strelsko razpoloženi branilci Jesenic

Skozi uvodne minute srečanja in vse do konca prve tretjine je Olimpija nudila veliko bolj dostojen odpor Jeseničanom. Dve gladki zmagi na prvih dveh tekmah sta morda nekoliko uspavala Železarje. Skozi prvih 20 minut je bila Olimpija celo nekoliko boljši nasprotnik. Železarji niso uspeli ujeti pravega ritma igre, pa tudi Jeff Frazee je bil v golu nasprotnika bolj zanesljiv kot na prvih dveh tekmah. Jeseničani so tudi to pot imeli glasno podporo s tribun, navijači Železarjev so še enkrat več krepko preglasili ljubljanske navijače. Ampak šteje le tisto, kar se dogaja na ledu in tam je Olimpiji kazalo bolje. Domači so izkoristili svojo prvo prednost z igralcem več. Jeseničani so se velik del kazni dobro branili, nato pa pozabili na Aleša Mušiča, ki je s strani uspel zadeti za vodstvo Olimpije. Prednost Olimpije ni spremenila razmerja moči. Jeseničani so hoteli čim prej do izenačenja, vendar ploščica ni tekla s palic na palice tako kot bi si Železarji želeli. Ob koncu prve tretjine se je priložnost v power playu ponudil še jeseniški ekipi. Pritisk na vrata Frazeeja je bil dober, vendar se je igralni čas iztekel in Olimpija je na odmor odšla z zadetkom prednosti. 

Iz težkega položaja je Čimžar zadel za vodstvo Jesenic

Za začetek druge tretjine je tako ostalo še pol minute kazni za domače. Jeseničani niso uspeli spremeniti izida, so pa ostali brez napadalca DiCasmirra. Že ob prvi menjavi v drugi tretjini je v borbi z nasprotnikom zvil gleženj in moral končati s tekmo. Če Jeseničanom ni uspelo zadeti, je to ob polnih močeh uspelo hokejistom Olimpije. Aljaž Uduč je zadel za 2:0. Prednost domačih je bila že dokaj udobna, pomenila pa je znak za alarm v vrstah Jesenic. Manj kot dve minuti kasneje je bil izid znižan. Luka Kalan je dvakrat poskusil premagati ljubljanskega čuvaja mreže, odbit plošček pa je v mrežo pospravil Miha Logar. Igra je postajala hitrejša, kar je Jesenicam odgovarjalo. Počasi so prevzemali pobudo in si pričeli ustvarjati lepše priložnosti. Prekršek Erica Panceta je nekoliko umiril igro Jesenic, branjenje z igralcem manj pa je bilo uspešno in izid je ostal nespremenjen. Še pred iztekom kazni Panceta je Sašo Rajsar izsilil prekršek Olimpije, kasneje pa se je Železarjem ponudila priložnost z dvema igralcema več. 39 sekund je bilo na ledu pet Železarjev proti trem ljubljanskim hokejistom, izid je še naprej ostal nespremenjen. Sodniki so še pred iztekom druge tretjine prekinili srečanje, saj je na led priletel odlomljen stol in kasneje še bakla. Po čiščenju ledu se je tekma nadaljevala.

Trenutek odločitve in Miha Logar!

Preostanek igre z igralcem več gosti niso uspeli izkoristiti, igralni čas druge tretjine pa je minil brez sprememb izida. Drugače je bilo na začetku tretje tretjine. Nov power play je prinesel izenačenje jeseniški ekipi. Jaka Ankerst je mirno odigral in s podajo našel Aleksandra Magovca, ki je brez težav zadel za izenačenje. Vse se je začelo znova in sedaj so jeseniški hokejisti narekovali ritem igre. Več je bilo pritiska na vrata Frazeeja in to se je odrazilo na rezultatu. v 46. minuti je za preobrat in jeseniško vodstvo poskrbel Tadej Čimžar, ki se je odlično znašel, čeprav sta ga v napadu ovirala kar dva domača branilca. Rdeči navijaški ples na tribunah Tivolija je slavil vodstvo Jesenic. Jeseničani so se kmalu branili z igralcem manj. Še enkrat so bili v branjenju uspešni, vendar je sledil samostojni prodor Aljaža Uduča, ki je s preigravanjem prišel vse do Žana Usa, ga vrgel iz igre in zadel za izenačenje. Minute so počasi tekme, časa je bilo vse manj, Jesenice pa so zamudile novo priložnost v power playu. Do konca rednega dela tekme se izid ni več spremenil. O zmagovalcu tretje tekme je odločal podaljšek.

Pokal prvakom!

V dodatnem delu igre so napadali le Jeseničani. Na roko jim je šel tudi prekršek ljubljanskega kapetana. Power play ni bil izkoriščen, ampak napadalni Železarji so zadeli. Mož odločitve je bil Miha Logar. Jeseniški branilec je nekoliko s strani zadel zgornji desni kot vrat Jeffa Frazeeja in finale je bilo odločeno. Slavje Jesenic se je lahko začelo. Čelade, palice in rokavice so letele na vse strani, Železarji pa so si pod tribuno svojih navijačev skočili v objem. Zagorele so bakle in tekel je šampanjec. Zaslužena zmaga Jesenic za nov naslov državnih prvakov. Kapetan Miha Brus je lahko že drugič v treh sezonah dvignil pokal za naslov prvakov, medalje igralcem pa sta podelila predsednik HZS Matjaž Rakovec in predsednik HDD Jesenice Anže Pogačar. Po slavju v Tivoliju se je veselje preneslo še pred in v dvorano Podmežakla. In še kar traja …

Čestitke rdeči junaki, veselite se, zasluženo ste osvojili domačo krono. 

Vsi za šampione rdeče!