V soboto bodo pri hokejskem krstu stare dame, poleg železarjev sodelovali tudi hokejisti Gardene. Klub prihaja iz istoimenske južnotirolske doline (nemško: Gröden, ladinsko: Gherdëina) , ki je sicer še bolj kot po hokeju poznana po alpskem smučanju, saj tam vsako leto prirejajo tekme za svetovni pokal, znana pa je tudi kot eno od središč naroda Ladinov. Jeseniškim ljubiteljem hokeja moštvo vsekakor ni povsem neznano, saj smo dvoboje z njimi spremljali že v časih alpske lige kjer so sodelovali v sezonah 92/93, 93/94 in 95/96.

groedenKlub ima izredno bogato zgodovino saj je bil ustanovljen že davnega leta 1927, večino časa so preigrali v italijanski prvi ligi in osvojili štiri naslove italijanskega prvaka (68/69, 75/76, 79/80, 80/81), šestkrat pa so zasedli drugo mesto. Vsekakor ne moremo mimo zanimivega dejstva, da jih je do prvega naslova prvakov popeljal legendarni »jeseniški« Zdenek Blacha, v sezoni 02/03 pa jih je treniral Murajca Pajić. Klub je vse do sezone 1986 igral v elitnem razredu italijanskega hokeja, ker finančno niso bili dovolj močni, da bi si privoščili drage Italokanadčane je sledila selitev v drugi kakovostni razred. V prvo ligo so se vrnili v sezoni 92/93. Leta 1999 je klub doletela prava tragedija saj jim je domačo dvorano uničil zemeljski plaz tako, da dve sezoni sploh niso igrali, v italijansko drugo ligo so se vrnili v sezoni 00/01 in razen ene sezone v prvi ligi tam ostali do sezone 12/13. V letošnji sezoni pa so se odločili narediti korak naprej proti potem stare slave in se priključili Interligi.

Klub ima v svojih vrstah ameriškega branilca Steva Birnstilla, mladega češkega branilca Jakuba Schejbala, največjo nevarnost za jeseniško mrežo pa naj bi predstavljal kanadski napadalec Dylan Stanley. Od domačih igralcev bi veljalo omeniti branilca Benjamina Bregenzerja, ki je v preteklosti že odigral nekaj tekem za italijansko reprezentanco in najboljšega strelca Gardene v pretekli sezoni Gabriela Vinatzerja.

Klubski barvi sta rdeča in modra, svoje domače tekme igrajo v dvorani Pranives, ki sprejme 2000 gledalcev.

Povezave:

http://www.hcgherdeina.com/de/news.html
http://www.eliteprospects.com/team.php?team=940
http://it.wikipedia.org/wiki/Hockey_Clu … na-Gardena
http://de.wikipedia.org/wiki/HC_Gherd%C3%ABina

Tekst: Marko Hrovat
Foto: http://www.hcgherdeina.com/de/