Pričetki hokeja na Jesenicah segajo že globoko v preteklost, v letu 2018 smo praznovali že debelo 70. letnico. Hokej je bil na Jesenicah vedno zelo velik in pomemben del prebivalcev Jesenic in okolice. Kdo se ne spominja igralcev, kot so Cveto Pretnar, Murajica Pajič, Marjan Kozar, Tom Jug, Andrej Razinger, Matjaž Kopitar, Marko Smolej, Boris Čebulj, Toni Tišler, Albin Felc, Drago Mlinarec, Tomaž Razingar in ostali… Vsi igralci, ki so kdajkoli zaigrali v rdečem dresu bi zagotovo povedali isto… igrati pred polno Podmežaklo je nepojmljivo in nepozabno. Ko je po tistem neslavnem propadu HK Jesenic, v letu 2014 na pogorišču starega kluba zrasel novi, se je v jeseniških navijačih znova prebudila tista navijaška iskrica. V zdaj že petem letu delovanja, je klub osvojil 3 naslove državnih prvakov, v Alpski ligi pa je kljub enemu izmed najmanjših proračunov, vedno znova konkuriral najboljšim italijanskim in avstrijskim ekipam. Hokejisti, ki so v tem obdobju oblekli jeseniški dres, so večkrat pokazali, da se z borbeno igro in jekleno voljo lahko doseže ogromno. Anže Pogačar je s svojo maloštevilčno ekipo uspel ohraniti hokej med živimi. Kljub ogromni kadrovski podhranjenosti, je s pomočjo nekaj posameznikov, ki so s svojo ljubeznijo do kluba in hokeja vedno znova dokazovali, da je z malo volje možno narediti veliko, klub približal ne samo lokalnemu prebivalstvu, ampak tudi navijačem po celotni Sloveniji. S številnimi dobrodelnimi akcijami so Železarji pokazali, da niso samo odlični hokejisti, ampak tudi odlični in sočutni ljudje. Letošnja sezona pa je bila ena najtežjih, tako s finančnega kot tudi z rezultatskega vidika.

Predsednik Anže Pogačar je v izjavi za časnik Delo povedal: “Za normalno izvedbo sezone bi v klubu potrebovali približno 550.000 €. Celoten proračun, ki ga ima HDD SIJ Acroni Jesenice smo zbrali na trgu, pri sponzorjih, s prodajo vstopnic in skupaj zbrali cca 460.000 €. Da smo zbrali ta sredstva, smo trdo garali. Jesenice so le majhno mesto, podjetij tu ni veliko in potrkali smo prav na vsaka vrata. Večkrat. Ker hokej vidimo širše kot le na Jesenicah, smo že pred časom tudi slogan spremenili v “Ponos Gorenjske” in tako zgodbo skušali zastaviti še širše. Širše v regiji smo iskali tudi dodatno sponzorsko pomoč. Na tem mestu  bi se rad zahvalili tudi vsem pokroviteljem, ki nas podpirajo in verjamejo v nas in so nas še naprej pripravljeni podpirati. Vendar to so sredstva, ki jih lahko zberemo sami, nekaj pomoči pa še potrebujemo in tukaj računamo na občino.

Že nekaj zadnjih mesecev se vodstvo trudi z aktivnim iskanjem novega predsednika in članov uprave, ki bi v klub prineseli neko novo energijo in ga popeljal novim uspešnim izzivom naproti. Pri tem pa ne pomaga dejstvo, da se je občina popolnoma odpovedala pomoči pri ohranitvi članskega hokeja. Župan Blaž Račič je ob svoji izvolitvi  na decemberski novinarski konferenci javno zatrdil, da bo za jeseniški hokej zastavil svoj vpliv in ime. Na žalost pa svojih obljub, ni realiziral. In to kljub temu, da so mu ljudje, ki želijo pomagati pri ohranitvi članskega hokeja, ponudili povsem legalne rešitve, katerih se lahko kot župan mesta, ki je poznano predvsem po hokeju, lahko posluži.

“Z občino (županom) že nekaj mesecev vodimo aktivne razgovore o večji podpori klubu, vendar smo še vedno na začetni točki. Preigravali smo različne scenarije, aktivno podajali predloge, a se iz začetne točke ne premaknemo. Kot predsednik kluba res težko razumem, da mesto, katerega identiteto definira prav hokej, in ki ima v svoji strategiji zapisano, da je hokej šport št. 1, ne najde poti, da bi podprlo člansko hokejsko ekipo. Že več kot 70 let so Jesenice mesto hokeja. Vemo, da klub od tradicije in javnega izražanja podpore klubu ne more preživeti. Nikakor ne prosimo niti ne pričakujemo, da mesto v celoti finančno podpira delovanje kluba. Saj imamo zveste sponzorje. Nekaj finančne soudeležbe pa glede na povezavo mesta in hokeja seveda pričakujemo. Ob tem bi poudaril, da razumemo, da imajo mesto in prebivalci tudi druge projekte, ki jih občina mora podpreti. Pa vendar, hokej je šport št. 1, mesto je investiralo v dvorano, pri nas kalimo vrhunske hokejiste, ki zastopajo ne le Jesenice, ampak Slovenijo na najvišjih športnih tekmovanjih, kot so olimpijske igre. Bo dvorana sedaj prazna? Samo zato, ker ne najdemo poti, kako podpreti klub?

Sedanje ožje vodstvo kluba je odločeno, da bo z jekleno voljo naredilo vse kar je v njihovi moči, da članski hokej na Jesenicah ohrani med živimi. In to kljub temu, da smo bili v zadnjih nekaj mesecih deležni ogromno metanja polen pod noge, poizkusov  rušenja naše zgodbe, se naposlušali  ogromno praznih obljub, neresnic itd. Za ohranitev jeseniškega hokeja se bomo borili do konca, dokler ne izčrpamo vseh možnosti oziroma zadnje možnosti. Jeseniški navijači po vsej Sloveniji in igralci Jesenic si to zaslužite.

Občni zbor kluba bo sklican, ko bomo imeli vse odgovore glede nadaljevanja hokejske zgodbe HDD Sij Acroni Jesenice in prihodnje hokejske sezone. Veliko pa bo znanega že po četrtkovi občinski seji, ko bo hokej (upamo) ena izmed točk pogovora.