LIGA AHL 1. krog

HDD Sij Acroni Jesenice – Asiago 3:4 (po podaljšku)

Dvorana Podmežakla, gledalcev 700

Sodniki: Kummer, Bajt, Holzer, Bergant

HDD SIJ Acroni Jesenice: Saunders, Vlahovič, Magovac, Tavželj ‘C’, Brus ‘A’, Kalan, Piispanen, Planko, Stojan, Šturm, Seršen, Bašič, Logar, Kraigher, Jezovšek, Tomaževič, Glavič, Urukalo, Svetina, Čimžar, J. Sodja, U. Sodja,  Trener: Gaber Glavič

Strelci: 1:0 Jezovšek (Stojan 4′); 2:0 Brus (Kalan, 25′); 3:0 Kalan (Piispanen, Brus, PP1, 27′); 3:1 Magnabosco (Nigro, 32′); 3:2 Rosa (Bardaro, 38′); 3:3 Nigro (Magnabosco, Migliorazi, 53′); 3:4 Nigro (Scandella, Magnabosco, SH1, 62′)

Kazni: Sij Acroni Jesenice: 6; Asiago: 12

Streli: Sij Acroni Jesenice 29; Asiago 45

 

Na prvi tekmi sezone v ligi AHL sta se v dvorani Podmežakla srečala lanska polfinalista HDD SIJ Acroni Jesenice in Asiago Hockey. Železarji so povedli, gostje pa so v nadaljevanju s popolnim preobratom prišli do zmage. Mož odločitve je bil najboljši strelec v lanski sezoni AHL, Anthony Nigro.

Železarji so, podobno kot v nedeljskem finalu Slovenskega pokala, igrali s sedmimi branilci in trinajstimi napadalci. Luka Kraigher je na mestu branilca zamenjal Gašperja Korošca, na tribuni so ostali še poškodovani Nik Pem, vratar Žiga Kogovšek in branilec Lan Brun Rauh.

Pomlajeni slovenski prvaki so pogumno začeli tekmo. V četrti minuti je imel priložnost za prvi gol Markus Piispanen, Fincu pa je slavje preprečil italijanski reprezentančni vratar, Frederic Cloutier. Še v isti minuti je mladi branilec Nejc Stojan lepo zaposlil Žana Jezovška, ki je v svojem stilu, z močnim strelom iz zapestja, zatresel levi zgornji kot Cloutierjevih vrat. Svoje priložnosti so imeli tudi gostje. Clarke Saunders je prvič požel aplavz domače publike po strelu novinca v vrstah Asiaga, Anthonyja Bardara. V nadaljevanju prve tretjine sta imeli ekipi še nekaj priložnosti z igralcem več, a sta oba vratarja ohranila mreži nedotaknjeni. Več dela je imel Saunders, ki je v zadnji minuti posredoval po strelih Anthonyja Nigra, italijanskega reprezentanta Giulia Scandela in Bardara.

Jeseničani so živahno začeli drugo tretjino tekme. Po podaji Luke Kalana, je Miha Brus v 25. minuti spretno spremenil smer ploščici v gol in potrdil dobro strelsko formo s pripravljalnega obdobja. Le dve minuti kasneje so imeli železarji prednost igralca več. Znova je udarila prva napadalna trojka. Po podajah Brusa in Piispanena je na 3:0 iz neposredne bližine povišal Kalan. Visoko vodstvo domačih izkušenih gostov ni zmedlo. Ob izključitvi Žana Jezovška je imel priložnost še en novinec pri Asiagu, branilec Alexander Gellert, Saunders je bil na mestu. Kanadčan v jeseniških vratih pa je bil brez moči v 32. minuti, ko je z izjemnim backhandom zgornji desni kot domačih vrat zadel Jose Antonio Magnabosco. Gorenjci so kasneje zapravili priložnost, da bi povišali vodstvo z igralcem več.  Podprvaki AHL so to kaznovali v 38. minuti. Po podaji Bardara je v polno zadel Marco Rosa.

V tretji tretjini so gostje dvignili raven svoje igre. Prvo priložnost za izenačenje je imel Davide Conci, a se je Saunders izkazal z novo obrambo. Jeseničani so imeli priložnost, da znova povišajo vodstvo, ko je bil izključen Davide dal Sasso. Lepo so kombinirali pred vrati gostov, pak pa ni našel poti mimo Cloutierja. Italijani so nato stisnili domačine v njihovo obrambno tretjino. Nazadnje je Nigro s svojim prvim golom na tekmi zadel za izenačenje v 53. minuti. Jezovšek je imel priložnost, da odloči zmagovalca v zadnjih sekundah rednega dela, Cloutier je njegov strel odbil izven igrišča. V podaljšku so železarji napadali z igralcem več. Po nekaj zamujenih priložnostih, so gostje ušli v protinapad. Izjemno kombinacijo s Scandello in Magnaboscom je z zmagovitim golom zaključil Nigro.

Mladi Jeseničani sezono v AHL nadaljujejo v soboto, ko potujejo v Dornbirn, kjer se bodo srečali z Bregenzerwaldom. V ponedeljek pa se bodo v prvem krogu DP v dvorani Podmežakla pomerili z ekipo Maribora.