Ob Žanu Usu bo vrata Jesenic branil še en v Kranju izučeni vratar. V rdeči dres Jesenic prihaja Rok Stojanovič. Skoraj dva metra visoki vratar bo avgusta dopolnil 26 let. Orjak med vratnicama v zadnjih nekaj sezonah opozarja nase. Brani odlično in v obup spravlja napadalce nasprotnih ekip. Vse do začetka pretekle sezone je branil v domačem Kranju, nato je eno sezono odigral v Celju. INL je zaprla svoja vrata, to pa Roka ni ustavilo v njegovih ambicijah. Želi se dokazovati in izziv je našel v Podmežakli. Sam pravi, da je bila to njegova večna želja.

Odrastel je v športni družini. Mati je bila plavalka, z bratom pa sta bila predana hokeju. Vendar težave kranjskega kluba, ko ni imel svoje dvorane, so brata odpeljale v bazen, kjer je pričel z igranjem vaterpola. Temu je zvest še danes, kariero pa nadaljuje v Nemčiji. Rok je na srečo ostal na ledu.

Rok kot najboljši igralec v INL (foto: zasebni arhiv Roka Stojanoviča)
Rok kot najboljši igralec v INL (foto: zasebni arhiv Roka Stojanoviča)

V vratih Triglava in kasneje tudi Celja je imel veliko dela. To mu tudi ustreza. Rad je aktiven skozi celotno tekmo. V preteklem delu sezone je v rednem delu sezone branil več kot 90 % uspešno, v končnici pa je ta odstotek le nekoliko padel. V slovenskem državnem prvenstvu je bil še uspešnejši, kar so občutili tudi Železarji v polfinalu.

Rok, kako in kdaj te je odneslo v hokej?
S hokejem sem začel zelo mlad. Star sem bil štiri ali pet let. Začel sem kot igralec, nato pa sem se preselil v gol. Tja me je vleklo ves čas, saj mi je bilo delo vratarja zelo zanimivo.

Si šel skozi vse stopnje šolanja vratarjev?
Na začetku, ko sem stopil v gol, smo opravljali dosti treningov, ki so bili prilagojeni vratarjem. Kasneje pa trenerjev vratarjev ni bilo in sem bil prepuščen bolj samemu sebi. Star 15 let sem prenehal s hokejem, nato pa sem se vrnil star 20 let. Leto pred tem sem začel z in-line hokejem, ki sem ga igral dvakrat tedensko.

Kako je prišlo do odločitve, da postaneš vratar?
Med vratarje sem prestopil na enem od turnirjev, ko naša ekipa ni imela vratarja. Tja me je vleklo že prej in priložnost sem hotel izkoristiti. Bilo mi je zelo všeč, branil sem dobro, v golu sem se počutil odlično, poleg tega pa smo še zmagali.

Vratarsko mesto je najbolj zahtevno igralno mesto v ekipi, z nekaj smole pa se ti lahko zgodi, da obsediš za celo kariero.
Bo držalo. Vendar o veliko stvareh vseeno odločaš sam. Ko sem s hokejem za nekaj časa prenehal, sem spoznal, da moraš za vsak cilj, ki ga želiš doseči, delati zelo veliko in kvalitetno, Bližnjic v športu ni. Ko sem se vrnil na led, sem vsako leto skozi tak pristop tudi napredoval. Torej treba je delati veliko in pošteno, treba je biti tudi trmast, kar pa ni problem, saj smo Gorenjci po temu znani.

Rok ob podpisu pogodbe
Rok ob podpisu pogodbe

V golu imaš nek svoj prepoznaven stil. Braniš drugače, kot ostali vratarji.
Tudi to drži. Ko sem s hokejem začasno zaključil, sem treniral star češki slog branjenja. V petih letih odsotnosti z ledu, so vratarji pričeli braniti z novejšim, bolj modernim švedskim slogom, kjer je več drsanja in več gibanja. Poleg tega sem še nekoliko višji v primerjavi z ostalimi vratarji, zato je mogoče moj slog še nekoliko drugače videti. Vendar sem se v velikem delu prilagodil novemu slogu in novim zahtevam. Mislim, da mi uspeva. Kolikor mi je znano, se v treninge Jesenic vključuje tudi Peter Škrabelj, ki je trener vratarjev in se dobro poznava. On me bo še dodatno izpilil.

Si vratar, ki išče izzive. Ko so v Kranju izstopili iz INL, si se odpravil v Celje, sedaj prihajaš na Jesenice. Želiš tekmovati v resnejših tekmovanjih?
Želim si dobrih tekem s težjimi nasprotniki. Imam veliko želje in veliko motiva. Rad imam tekme, ki se odigrajo na nekem visokem nivoju, kjer je mogoče nasprotnik tudi nekoliko močnejši. Med tekmo imam rad, da sem veliko v akciji in v pogonu. Ko enkrat padem v ritem tekme, se počutim izredno dobro.

Je tukaj potrebno iskati razlog, da si se odločil za Jesenice?
Zato in še zaradi nekaterih drugih stvari. Sem navijač Jesenic in že od nekdaj mi je bila želja igrati za Jesenice. Rad bi doživel veliki derbi v rdečem dresu. Nove Jesenice spremljam že nekaj časa. Hitro se pobirajo in vsako leto so nivo višje. Sedaj gredo na profesionalno pot, kar je zame zelo mamljivo. Imam dober občutek pred sezono, mislim, da bom doživel veliko novega in hokejsko še dodatno zaživel. Lahko se bom posvetil samo hokeju.

Spet boš v ekipi z mlajšim kolegom Žanom Usom. Dobro se poznata.
Poznava se zelo dobro. Bila sva skupaj v Kranju, eno sezono sva skupaj branila v INL. Žan je odličen vratar in je tak tudi kot oseba. Trdo dela in ko sva bila skupaj v ekipi, sva si bila motivacija in vzpodbuda. Dobro se razumeva, veliko se pogovarjava in sva si konkurenca, vendar zdrava konkurenca.

Verjetno si si postavil cilje pred to novo sezono. Kakšna so tvoja pričakovanja?
Želja je kar nekaj. Najprej je treba veliki pokazati na treningih in na ledu. Želim napredovati, želim biti čim boljši. Lovil bom svoje cilje in cilje kluba. Moral bom dati maksimum od sebe, igral bom za Jesenice, kar je poseben motiv. Seveda mora biti ta sezona uspešnejša od pretekle

Vedno visoka ovira za nasprotnika - Rok Stojanovič (foto: Sara Ros)
Vedno visoka ovira za nasprotnika – Rok Stojanovič (foto: Sara Ros)

Liga AHL bo močnejša kot INL, več bo nasprotnikov, več bo različnih slogov.
Vsi pričakujemo, da bo liga močnejša od lanske INL. Imena nasprotnikov to že napovedujejo. Ampak mi bomo tudi močna ekipa, zelo konkurenčna in z visokimi cilji. Kot kaže bomo nekaj mlajši, ampak odločni in hitri. Tekme bodo trde, izidi pa tesni. To je dobro in komaj čakam, da se sezona začne zares.

Misliš, da bo veliko prometa pred jeseniškim golom?
Misli, da ne bo veliko tekem, ko bom v golu brez dela. Vajen sem, da je pred mojim golom precej drena, da se veliko dogaja in da nasprotnik veliko poskuša. Tako tudi sam hitro pridem v pravi ritem, hitro padem v tekmo in branim bolje. Tudi mi bomo nevarni in tudi z nami bodo nasprotniki imeli probleme in težave.

Trener je Nik Zupančič, selektor Slovenije. Sta se že pogovarjala?
Da. Bila sva že v kontaktu. Prišel si je ogledat tudi naše treninge na stadionu v Kranju. Želel je videti naš napredek, opravili smo tudi testiranje, rezultate pa je naš trener poslal Niku Zupačiču. Treninge na stadionu vodi poseben trener. Sam se prvič pripravljam na tak način, počutim se odlično, čutim da napredujem.

Imata z Žanom Usom drugačne treninge?
Določen del treningov se razlikuje od treningov igralcev. Vaje so prilagojene vratarjem. Nekaj je vaj za ravnotežje, delava z žogicami, z elastikami in še marsikaj drugega in seveda se vse to pozna na pripravljenosti. Več pa se bo videlo na ledu.

Je dopust že mimo?
En del ga je že mimo, nekaj pa ga hranim za zadnji teden julija. Odšel bom na morje, v Pulo. Vendar bom do skupnih priprav ekipe že nazaj. 1. avgusta bom v Podmežakli. Dopust bo dobrodošel, da si malo odpočijem pred tem skupnim delom priprav.

Si imel mogoče še kaj ponudb iz drugih klubov?
Nekaj interesa je bilo za lige v Nemčiji, ampak nič konkretnega in nič pretirano zanimivega. Jesenice so bile tiste, ki imajo vse to kar me zanima.

Nekaj osebnih podatkov:
Ime in priimek: Rok Stojanovič
Vzdevek: Stojc
Rojen: 11.08.1990 v Kranju
Višina: 197 cm
Teža: 80 kg
Šola: zaključuje fakulteto za informatiko
Športni idoli: Dominik Hašek
V prostem času: se ukvarja z vsemi športi, najraje in-line hokej, tenis, odbojka, košarka in nogomet