SIJ Acroni Jesenice : MAC Budimpešta 5:4
(1:1, 0:2, 3:1, 0:0, 1:0) – po kazenskih strelih

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 250. Sodniki: Bulovec, Kamšek, Černe, Rakovič.

Strelci: 0:1 McDonald (Klempa, Olson, 13.), 1:1 Erman (Remar, Manfreda, 15., PP1), 1:2 Bödök (Roczanov, 34.), 1:3 Toth (McDonald , 35.), 2:3 Remar (Rajsar, Erman, 53.), 2:4 Schmal (Poszgai, Saarenpää, 53.), 3:4 Pesjak (Remar, Tošič, 57.), 4:4 Jakopič (Erman, Remar, 59., PP1), 5:4 Rajsar, 65., PS

Kazenske minute: Jesenice 2 (0, 2, 0, 0); MAC 10 (4, 2, 4, 0)
Streli na gol: Jesenice 28 (8, 7, 13, 0); MAC 44 (20, 16, 7, 1)

SIJ Acroni Jesenice: Pavlič, Vilman, Rakovič, Ejup, Tarman, Erman, Tošič, Crkovnik, Kraigher, Jeklič, Glavič, Brus, Pesjak, Manfreda, Dolinšek, Sodja, Remar, Lahajnar, Židan, Rajsar, Čimžar, Zajšek, Jakopič. Trener: Dejan Varl.

Dvorana Podmežakla je gostila prvo srečanje v novi sezoni. Na Jesenice je prišla madžarska ekipa MAC iz Budimpešte, v kateri igra nekaj slovitih imen madžarskega hokeja. Še z nekaj tujci v kadru je ekipa MAC zelo konkurenčna ekipa in to se je kmalu tudi pokazalo. Gosti so v uvodu prevzeli pobudo in precej več napadali. Tudi strelov na gol Jureta Pavliča je bilo v prvi polovici prvega dela precej več, kot pa na drugi strani na vrata Benceja Balisza. Madžari so v trenutku največjega pritiska zadeli tudi vratnico, v vodstvo pa so prišli v 13. minuti, ko je odbitek v mrežo pospravil Ian McDonald. Po prejetem zadetku so Jeseničani krenili ostreje v napad. Kmalu so izsilili prekršek, dve minuti igre z igralcem več pa sta ponujali priložnost za zadetek. Marjan Manfreda je s strani streljal proti golu, ploščku pa je smer spremenil Matevž Erman in izid je bil izenačen. Do konca prve tretjine je bila igra v rokah Jesenic, Urban Sodja pa je bil blizu zadetku. Strel je bil za malo nenatančen. Gosti so storili nov prekršek, to pot v napadu, v minuti in pol, kar je ostalo do konca prvega dela, je bil nevaren le kapetan Miha Brus, izid pa je ostal izenačen.

Strel Marjana po katerem je sledilo izenačenje.
Strel Marjana po katerem je sledilo izenačenje.

Na začetku druge tretjine so Železarji pritisnili na vrata Madžarov in v času preostale kazni trikrat nevarno poizkusili. Tudi ob izenačenih močeh so ostali nevarnejši, ob izteku druge minute nadaljevanja pa so gosti izpeljali hitro akcijo, ki bi jim lahko prinesla vodstvo. To je bravurozno preprečil Jure Pavlič. Sledile so minute izenačene igre, kjer sta obe strani poskušali doseči zadetek za prednost. Domačih poskusov je bilo nekaj manj, tudi zavoljo kakšne poteze preveč. Ob prekršku v napadu se je gostom tudi prvič ponudila proložnost v power playu, ki pa je niso izkoristili. V tem času so pri ekipi MAC zamenjali vratarja, domači trener pa je to storil kmalu za tem, ko so domači zaigrali v polni zasedbi. Ob povratku na led je bil nevaren Sašo Rajsar, a se izid ni spremenil. Sledila pa je hitra in natančna akcija gostov, ki je pripeljala do spremembe izida. Iz neposredne bližine je še neogretega Vilmana premagal Bence Bödök, le nekaj kasneje pa je podobna akcija prinesla dva zadetka naskoka za Madžare. Železarji so svojo novo priložnost za zadetek iskali ob igri z igralcem več, a so bili to pot precej manj nevarni kot v prvih dveh priložnostih.

S klopi za kaznovane takoj v priložnosti za zadetek
S klopi za kaznovane takoj v priložnosti za zadetek

V hokeju prednost dveh zadetkov ne pomeni ravno veliko garancijo za zmago. Tega sta se zavedale obe strani. Jeseničani so napadli, gosti so prednost želeli ohraniti. Domači so iskali poti do gola nasprotnika, a se je ta zbrano branil. V protinapadih so bili Madžari sila nevarni in v 50. minuti se je Grega Vilman dvakrat izredno izkazal, ter preprečil gostom novo veselje. Minute so počasi tekle, časa pa je domačim že malo primanjkovalo. Upanje je prinesel zadetek Aleša Remarja, ki je nekoliko s strani našel plošku pot v gol. Zadetek priključka je podžgal domače na še bolj napadalno igro, gosti pa so to izkoristili in spet pobegnili na dva zadetka prednosti. A ne za dolgo. Miha Pesjak je prodrl v tretjino gostov, njegov prvi strel pa ni zadel cilja. A je vztrajal in tudi spravil plošček v gol nasprotnika. Časa za izenačenje je ostalo le dobre tri minute. Ob prodoru je Rajsar dobil nenameren udarec s palico v obraz, kar je pomenilo nov igro z igralcem več. Pritisk Jesenic je bil izreden, po strelu Roka Jakopiča, ki je še enkrat več dokazal svoje strelske sposobnosti, pa so se Železarji lahko veselili izenačenja. Ker do konca rednega dela sprememb pri izidu ni bilo, se je tekma nadaljevala v podaljšku.

Rajsar se je veselil treh svojih zadetkov
Rajsar se je veselil najprej zadetkov soigralcev, nato pa je odločil srečanje

V podaljšku, ki je sledil, sta bili obe ekipi precej previdni in pravih priložnost za zmago ene ali druge strani niti ni bilo. Zato so zmagovalca odločali kazenski streli. Za Jesenice ja zadel Sašo Rajsar, v vratih pa se je izkazal Grega Vilman, ki nasprotnikom ni dovolil veselja. Zmaga je ostala doma, v dveh dneh in po dveh tekmah pa je trener Dejan Varl zanesljivo dobil veliko dobrih informacij in vpogled v pripravljenost ekipe. Še vedno je obdobje priprav, do začetka prvenstvenih tekem pa je manj kot en mesec. Veliko se bo še delalo, do takrat pa …

… VSI ZA ŠAMPIONE RDEČE!