SIJ Acroni Jesenice : Olimpija 6:3
(3:2, 1:1, 2:0)
Izid v zmagah – 2:0

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 4.000. Sodniki: Fajdiga, Zrnič, Arlič, Rojko.

Strelci: 0:1 Snoj (Planko, Uduč, 9.), 1:1 Rajsar (Oraže, 13.), 2:1 Jezovšek (Kalan, 14.), 2:2 Snoj (Zajc, 14.), 3:2 Magovac (Rajsar, Ankerst, 17.), 4:2 Manfreda (30.), 4:3 Pešut (Bussieres, Čepon K., 30.), 5:3 Čimžar (Kalan, 43.), 6:3 Ankerst (Sotlar, Magovac, 60., PP1, EN)

Kazenske minute: Jesenice 4 (0, 2, 2), Olimpija 12 (0, 4, 8)
Streli na gol: Jesenice 30 (14, 9, 7), Olimpija 25 (8, 14, 3)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Stojanovič, Oraže, Magovac, Kraigher, Logar, Cerkovnik, Berlisk, Jeklič, Tarman, Sotlar, DiCasmirro, Pance, Ankerst, Rajsar, Manfreda, Čimžar, Jezovšek, Kalan, Brus, Hadžič, Sodja. Trener: Nik Zupančič.  

Večer v Podmežakli je bil večer hokeja. Jesenice so zasijale v svojem polnem sijaju. Na ledu res ni potekalo tisto vrhunsko merjenje moči, tako, kot smo ga bili vajeni iz končnice Alpske hokejske lige. Ampak polna dvorana, noro vzdušje, napet obračun in domača zmaga sta spomnila na tiste dobre stare čase hokejskih praznikov v jeseniški dvorani. Polna severna tribuna in še bolj polna južna tribuna sta bili ves igralni čas dodatna in neverjetna energija jeseniškim junakom na ledu. Bilo je noro, bilo je super, bilo je veličastno.

Tekmo je odprl legendarni Drago Mlinarec

Stara znanca hokejskih ploskev sta se v takem vzdušju udarila za zmago v finalu državnega prvenstva. Prva tretjina je zelo spominjala na dogodke iz Tivolija. Obrambi ekip nista blesteli, napadalci pa so to izkoriščali. V ritmu prve tekme finala se je nadaljevala tudi druga. V prvih dvajsetih minutah je padlo kar pet zadetkov. Prvi trenutki tekme so bili nekoliko previdni, Olimpija pa je prva poskusila s strelom. Jeseničani so nato prevzeli pobudo in bili boljši, hitrejši in nevarnejši. Žan Jezovšek je prvi preizkusil zbranost Jeffa Frazeeja, nato pa so se akcije v smeri gola Olimpije kar vrstile. Železarji so bili sila nevarni, poskusi Nejca Berliska, Sebastjana Hadžiča in Urbana Sodja žal niso zadeli cilja. V novem valu napadov je bil Aleksandar Magovac kar dvakrat nevaren, ob tretjem poskusi pa je Nate DiCasmirro vratarja Olimpije želel premagati s preusmerjenim ploščkom. V deveti minuti je Jaka Ankerst pobegnil branilcem Olimpije, v solo prodoru pa ni uspel preigrati Frazeeja. Kazen je sledila v naslednjem napadu Olimpije, ki je z zadetkom Črta Snoja povedla. Po minuti igre je Tadej Čimžar prišel v dober položaj za strel, ki pa ni bil natančen. Gol je visel v zraku, saj so domači vse bolj pritiskali. Napadi so se obrestovali in izenačenje je bilo tu. Sašo Rajsar je zaokrožil okoli gola in uspel zadeti za izenačenje. Veselje na tribunah se še ni pomirilo, že je bil tu nov razlog za proslavljanje. V hitrem protinapadu je Luka Kalan podal do Žana Jezovške, ki je plošček znal preusmeriti mimo vratarja Olimpije v gol za vodstvo. Trener Olimpije Bojan Zajc je takoj vzel polminutni odmor in začasno uspel umiriti in motivirati svoje varovance. Ti so še v isti minuti izid izenačili. Ampak Jeseničani so želeli zmago in napadi v smeri gola Olimpije so se nadaljevali. Nova izdelana akcija je vodila do spremembe izida. Jaka Ankerst in Sašo Rajsar sta kombinirala med seboj, akcijo je spremljal Aleksandar Magovac, ki se je pravi čas vključil in podajo spremenil v nov gol in novo vodstvo Jesenic. Že v naslednjem napadu se je pred golom boril Eric Pance. Položaj je bil dober, ni pa mu uspelo ustreliti proti golu. 

Kalan in Jezovšek za 2:1

Druga tretjina je nekako pripadla Olimpiji. Prva polovica drugega dela je minila dokaj mirno, z manj akcije in nekoliko boljšo obrambo obeh ekip. Prva priložnost se je ponudila domačim. Sašo Rajsar je želel Jeffa Frazeeja presenetiti z akcijo okoli vrat. Na naslednjo akcijo Jesenic je bilo potrebno počakati nekaj minut, pred  golom pa je Miha Brus zgrešil ostro podajo soigralca. V 26. minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi. Sašo Rajsar je moral na klop in Olimpija je lovila izenačenje z igralcem več. Nevaren poskus z modre črte je Žan Us uspel ujeti, v napadu pa so prekršek storili tudi gosti. Minuto in 35 sekund sta ekipi igrali s po štirimi igralci. Več prostora ne ledu so bolje izkoristili igralci Olimpije. Nevarna in neuspešna sta bila Aleš Mušič in za njim še dvakrat Sacha Guimond. V protinapadu je strel Erica Panceta Frazee preusmeril visoko preko gola. Jeseničani so uspeli zadržati igro pred golom Olimpije in Marjan Manfreda je nenadoma sprožil in zadel za višje jeseniško vodstvo. Grobo jeseniško napako je  šestnajst sekund kasneje Žiga Pešut uspel kaznovati in razlika je bila spet le en gol. Jaka Ankerst in Tadej Čimžar sta zamudila novi priložnosti za še višje vodstvo, nato pa je Olimpija pritisnila na gol Jesenic. Kar nekaj minut so oblegali jeseniški gol, nato pa storili napako in prekršek. Do konca druge tretjine so Jeseničani imeli prednost igralca več, ki je niso izkoristili. Minuta in pet sekund prednosti pa je ostalo še za drugi del.

V drugi tretjini je imel Žan Us veliko dela

Tudi to ni prineslo spremembe izida, ampak v tem delu so Jeseničani zaigrali znova bolje od nasprotnika. Dovolili so jim zelo malo igre in nadzirali potek srečanja. V tretji minuti zadnjega dela je prvi poskusil Martin Oraže. V novem napadu, ki je sledil, je po desnem krilu prodrl Luka Kalan, zavil pred gol in želel premagati Frazeeja. Ni uspel, ampak plošček je prišel na palico Tadeja Čimžarja, ki je zabil za dva zadetka prednosti. Sledil je nov power play za domače, ob koncu kazni pa je s prodorom poskusil Miha Brus. Frazee je plošček zadržal, takoj po sodniškem metu pa je močan strel sprožil še Žan Jezovšek. Napadi Jesenic so se vrstili. Marjan Manfreda je poskusil s podobnim prodorom, kot pred njim Luka Kalan. Ostalo je pri izidu 5:3. Olimpija ni lovila tempa Jesenic in vse bolj pogosto posegala po prekrških. Ob novi prednosti igralca več je najprej poskusil Martin Oraže, mimo vrat pa sta ustrelila Marjan Manfreda in kasneje še Sašo Rajsar. Po podaji Sebastjana Hadžiča je bil v izredni priložnosti tudi Miha Logar, vendar se izid ni spremenil. Minute so tekle in domači so bili vse bližje zmagi. Dve minuti in pol pred koncem srečanja se je gostom ponudila izredna priložnost ob igri z igralcem več. Iz vrat so vzeli vratarja, zaradi napačne menjave pa jih je bilo v igri kar sedem. Sledila je izključitev na strani gostov in moči na ledu so bile spet izenačene, Olimpija pa je še enkrat poskusila brez vratarja. Železarji so se mirno branili in čakali priložnost za skok v protinapad in morebitni zadetek v prazen gol. Do tega je tudi prišlo. V jeseniški akciji se je pokazal ekipni duh, saj je Jure Sotlar podal do Ankersta, čeprav bi ta lahko zaključil tudi sam. Jaka je prazen gol seveda zadel in postavil končni izid. Za igralca tekme sta bila izbrana Črt Snoj pri Olimpiji in Luka Kalan pri Jesenicah.

Potrditev zmage

Jeseničani so v zmagah povedli z 2:0 in bodo v sredo v Tivoliju že lovili nov naslov državnega prvaka. Zmaga je bila povsem zaslužena, v taboru Jesenic pa poudarjajo, da je nasprotnik ranjen in tak tudi najbolj nevaren. V Ljubljani ne bo lahko, ampak vsa jeseniška ekipa verjame, da bo serije v sredo konec.

Vsi za šampione rdeče!