Medtem, ko nekateri naši hokejisti ravno v teh dneh zastopajo reprezentančne barve, smo se dotaknili nekaj statističnih podatkov in poteka dosedanjega dela sezone. Železarji so do danes v Alpski hokejski ligi odigrali 14 tekem in imajo na svojem kontu 8 zmag in 6 porazov. S 24. osvojenimi točkami zasedajo sedmo mesto. Na teh 14 tekmah so dosegli 62 zadetkov, kar znaša 4,4 zadetka na tekmo. V tej statistični prvini zasedajo celo 1. mesto. Takoj za njimi je ekipa Lustenaua, ki je v nasprotnikovo mrežo spravila en zadetek manj. Na tekmo Železarji v povprečju prejmejo 2,8 zadetka. V igri z igralcem več so na dokaj visokem 5. mestu, iz 54-ih priložnosti so zadeli 13 – krat. Zelo uspešni so tudi v igri z igralcem manj, iz 54 – ih priložnosti, so prejeli samo 8 zadetkov.

Hokejisti Jesenic so tudi zelo disciplinirana ekipa, saj na tekmo v povprečju zabeležijo 10 minut kazni, kar jih uvršča na 3. mesto. V letošnji sezoni si je hokej na ledu Podmežakle ogledalo 6.462 navijačev, s povprečjem 923 gledalcev na tekmo pa so pri samem vrhu. Boljši obisk imajo samo ekipe Feldkircha, Pustertala in Milana, katerih tekme si v povprečju ogleda več kot 1.000 navijačev. Imajo pa Železarji v svojih vrstah tudi enega najbolj vročih strelcev ta hip. Tadej Čimžar je na na 14. odigranih tekmah dosegel že 22 točk (12 zadetkov, 10 asistenc) in je trenutno 5. najboljši strelec po točkah. Sledi mu Luka Bašič s 16. osvojenimi točkami (7 zadetkov, 9 asistenc). Nekoliko slabšo sezono, vsaj statistično, pa ima najboljši vratar lanske sezone, Clarke Saunders. Na 12 odigranih tekmah je ubranil 295 strelov, prejel pa jih je 35. Z 89,4% ubranjenih strelov je trenutno na 14. mestu med vsemi vratarji. En oziroma dva nastopa sta zabeležila tudi Urban Avsenik in Žiga Kogovšek.

Statistično gledano Železarji ne zaostajajo prav veliko za ostalimi ekipami, tudi tistimi, ki razpolagajo z veliko večjim proračunom. Rezultatsko krizo, ki se je v garderobo naselila na zadnjih nekaj tekmah, so jeseniški hokejisti prekinili z visoko zmago v Zell am See-ju, ko so nasprotnikom nasuli kar 12 zadetkov. Zagotovo je bila ta zmaga zelo pomembna, predvsem s psihološkega vidika, upamo pa lahko, da je bila naznanitelj boljših predstav, predvsem pred domačim občinstvom. Naslednja tekma naše hokejiste čaka 13.11., ko bodo gostovali pri ekipi EHC Alge Elastic Lustenau, domačim navijačem pa se bodo zopet predstavili v soboto 17.11. proti ekipi EC Bregenzerwald. Dovoljenje za igranje v rdečem dresu je že dobil Eric Pance, v roku nekaj tednov pa se bo na led vrnil še David Rodman.

Vabljeni v dvorano Podmežakla, da podprete naše hokejiste!