Luka Bašič je februarja leta 2013 v Vojensu kot član slovenske reprezentance risom pomagal do zgodovinske prve uvrstitve na OI. Maja istega leta je bil član izbrane vrste na SP Elitne divizije v Stockholmu. 27-letni krilni napadalec je nov član državnih prvakov, HDD Sij Acroni Jesenic.

Luka, dobrodošel na Jesenicah. Kaj te je pripeljalo na Gorenjsko?

»V bistvu projekt Gabra Glaviča. On je tisti, ki me je prvi poklical in mi predstavil svoj projekt. Potem sva se tudi dokaj hitro dogovorila glede sodelovanja. Želel sem si vrniti nazaj v Slovenijo in želja je bila obojestranska. »

Gaber Glavič na novo prevzema mesto glavnega trenerja v jeseniškem moštvu. Kako dobro si seznanjen z njegovim delom?

»Jaz ga poznam kot vratarja reprezentance, še pod Kopitarjem, ko sem bil tudi jaz v reprezentanci. Je super dečko in vse kar mi je predstavil in povedal se sliši zelo dobro. Igral se bo moderen hokej, hiter in agresiven, kar mi ustreza. Vse ostalo pa bomo videli med sezono. Zelo podrobno pa ga še ne poznam. »

Zaradi večnega rivalstva so prestopi ljubljančanov na Jesenice in tudi v obratni smeri še bolj izpostavljeni. Prvič boš oblekel rdeči dres, kar bo zate verjetno še dodatni izziv?

»Seveda je to dodatna vzpodbuda, dodaten izziv. Z veseljem bom oblekel rdeči dres in zanj igral s srcem, tako da s tem ni nobenih težav. »

Veliko let je minilo odkar si nazadnje igral za slovensko moštvo. Marsikaj se je spremenilo od takrat. Kaj lahko poveš o konkurenci, ki v prihodnji sezoni čaka tvojo novo ekipo?

»V bistvu niti ne poznam dobro te lige, nisem še videl nobene tekme, ampak mislim da je zahtevna liga. Tuja moštva podpisujejo dobre igralce in sigurno ne bo lahko, ampak tudi mi imamo kvaliteto. Imamo mlade igralce, ki se bodo trudili dokazati in mislim, da bomo konkurenčni večini klubom v ligi AHL.«

Kako dobro poznaš svoje nove soigralce?

»Kar nekaj jih poznam že od prej, z mlajšimi pa smo se šele spoznali. Sicer pa določene fante poznam iz medijev in iz prejšnjih let. »

V ekipi bo precej mladih hokejistov, ki so lani uspešno igrali še v mladinski konkurenci. Ti boš med bolj izkušenimi v moštvu, kar pomeni, da boš verjetno prevzel tudi vlogo mentorja za mlajše. Kako gledaš na to?

»Tudi to bo neka nova vloga zame. Do sedaj sem bil vedno med mlajšimi ali pa nekje v sredini, zdaj bom pa med starejšimi. To, da prevzamem vlogo mentorja, ne predstavlja nobenega problema in jim bom vsekakor svetoval, če bodo potrebovali nasvet.«

Kakšni pa so tvoji načrti, cilji, morda osebne želje pred novo sezono?

»Na prvem mestu je seveda zdravje. Osnovni cilj je sigurno končnica v Alpski ligi. Osebna želja je seveda naslov prvaka lige AHL, v državnem prvenstvu pa tako ali tako osvojitev naslova državnega prvaka, drugo ne šteje.«

Kakšno pa je tvoje sporočilo zvestim jeseniškim navijačem?

»Naj nas podprejo, naj dajo možnost tej mladi ekipi in naj nas vzpodbujajo, ne glede na vzpone in padce. Želim si, da bi nam stali ob strani celotno sezono in se na tekmah zbrali v velikem številu.«