V današnjem intervjuju vam predstavljamo mladega, komaj 18 – letnega branilca Žana Poklukarja, ki se je pred letošnjo sezono Železarjem pridružil v želji po napredku.

Podatki:

Ime, priimek: Žan Poklukar
Igralno mesto: branilec
Datum rojstva: 2.6.2001
Višina: 187 cm
Teža 87 kg
Klubi: HK Slavija Jr., HDD SIJ Acroni Jesenice

Žan, tukaj na Jesenicah si sedaj že slabe 3 mesece. Navijači te že nekoliko poznajo kot igralca, nisi pa še imel priložnosti se predstaviti in o sebi povedati kaj več.
“Ja, prihajam iz Vrhnike. Svojo celotno kariero sem odigral v dresu Slavija Jr. v Ljubljani. Sem član reprezentance U18 in U20. Letos se bomo udeležili svetovnega prvenstva divizije A v Minsku. Igram na poziciji branilca. Z ekipo Slavije sem osvojil že 2 zlati ter srebrno in bronasto medaljo v državnem prvenstvu. Moj hokejski vzornik je P.K. Subban, ki igra v najmočnejši hokejski ligi na svetu. Moji hokejski cilji v prihodnje so igrati na čim višjem nivoju in se s hokejem preživljati.”

Do te sezone si bil ves čas član Slavije, zdaj si član Jesenic. Kje so tiste največje razlike med obema kluboma?
“S hokejskega vidika se tukaj igra na precej višjem nivoju. Treningi so daljši in kakovostnejši, zato imamo igralci tudi večjo možnost za napredek. Na Jesenicah se počutim odlično, mesto samo me je precej presenetilo.”

Igral si precej bližje Olimpiji, kako da te pot ni zanesla tja?
“Svojo kariero sem pravzaprav pričel v hokejskem klubu Alfa, ki pa je že po moji prvi sezoni propadel. Zaradi urnika treningov, ki moji družini niso ustrezali, sem se potem odločil za Slavijo in ne za Olimpijo.”

Si imel kdaj željo igrati za Olimpijo, ali je bila tvoja želja igrati za Jesenice?
“Ker se drugje v Sloveniji ne igra profesionalni hokej, je verjetno želja vsakega mladega igralca nekoč zaigrati za Olimpijo ali Jesenice. Meni je bilo vedno pomembno igrati hokej na visokem nivoju, ne glede na to ali bi igral za Olimpijo ali Jesenice.”

V letošnji sezoni si imel priložnost igrati že 2 derbija. Kaj lahko poveš o tem?
“Hokejski derbi je nekaj posebnega. Mislim, da je to tekma, ki si jo želi odigrati vsak slovenski igralec. Podpora jeseniških navijačev je bila fantastična. Četudi nam ni šlo vse po načrtih, so nas navijači skozi celotno tekmo vzpodbujali in lahko rečem, da sem užival.”

V prejšnjih sezonah si igral v mednarodni ligi, državnem prvenstvu in mladinski ligi EBEL. Že sam si omenil, da je Alpska liga še korak višje. Nekaj tekem si do zdaj že odigral. Kakšni so tvoji prvi vtisi o tem tekmovanju?
“Že v lanski sezoni sem si ogledal nekaj tekem Alpske lige in sem se lahko prepričal o kvaliteti hokeja v tej ligi. Zdaj, ko te tekme tudi igram, sem zelo zadovoljen z nivojem hokeja v tej ligi in verjamem, da mi ta liga omogoča možnost za napredek. Na tekmah Alpske lige vse poteka hitreje, nasproti mi stojijo bolj izkušeni igralci in tudi sam imam priložnost igrati s kar nekaj izkušenimi igralci, od katerih se lahko učim.”

Kar se tiče tvojih soigralcev tukaj, imajo nekateri za seboj res bogate hokejske kariere. Dva sta igrala na OI, tretji pa še na SP elitne divizije. Kaj tako izkušeni igralci, še posebej Andrej Tavželj, ki je ravno tako branilec, lahko doprinesejo k tvojemu hokejskemu razvoju?
“Če izpostavim ravno Andreja, je igranje z njim odlično za moj razvoj. Imel sem tudi priložnost z njim igrati skupaj v branilskem paru in lahko rečem, da je nekaj posebnega, ko vidiš takšne igralce ko ti med igro pomagajo in ti svetujejo.”

Kakšen pa je odnos z ostalimi, predvsem mladimi igralci?
“Ekipa me je zelo lepo sprejela. Z nekaterimi smo se poznali že od prej in se res dobro razumemo. Lahko rečem samo dobre stvari o tej ekipi.”

Kaj pa nam lahko poveš o trenerju Šivicu in pomočniku Kralju? Si ju poznal že od prej?
“Ne, Mitja še nisem poznal. Sem pa imel priložnost spoznati Matica Kralja iz časov, ko je deloval pri Slaviji. Poznava se tudi iz inline hokeja, saj je bil trener ekipe, v kateri sem igral. Z Mitjo sva prvič kontakt vzpostavila preko telefona, ko me je povabil na preizkušnjo, osebno pa sva se spoznala na avgustovskih pripravah.”

Kaj lahko rečeš o dosedanjem delu glavnega trenerja?
“Lahko rečem, da sem se od Mitja naučil kar nekaj novih stvari. Je trener, ki v svoje delo vključuje ogromno individualnega dela in pogovorov z igralci. Tako ekipa, kot trenerji smo zaradi tega odlično povezani.”

 V letošnji sezoni ste z ekipo okusili tako slast zmage kot grenke poraze. S katero tekmo si bil najbolj oz. najmanj zadovoljen?
” Najbolj razočaran sem bil s pristopom v Zell am Seeju, kjer smo zabeležili visok poraz. V to tekmo nismo šli s pravim pristopom in so nas mogoče malce presenetili. Po koncu tekme smo naše napake analizirali in upam, da do tega ne bo več prihajalo. Zame najboljša tekma je bila proti Fassi, ki je bila odigrana na Jesenicah. Mislim, da sem se na tej tekmi prikazal v dobri luči.”

Skupaj z nekaterimi soigralci, ki ne prihajajo iz Jesenic skupaj živite. Kaj počnete v svojem prostem času?
“Res je, živim s kar petimi soigralci, ki niso iz Jesenic. Eden izmed njih je tudi moj najboljši prijatelj že celo življenje, Nik Širovnik. V prostem času pa radi počivamo ali pa igramo playstation (smeh).”

Mesec oktober je tudi za vas nekaj posebnega. Tekme igrate v posebnih, rožnatih dresih. Kako sam dojemaš te akcije v klubu?
“Zelo podpiram take akcije. Mislim, da je zelo pozitivno, da so se v klubu odločili pristopiti k akciji rožnati oktober. Verjamem pa, da je tudi za navijače zanimivo nas gledati v rožnatih dresih (smeh).”

V mesecu oktobru nas čaka še en vrhunec in sicer 500. derbi med ekipama Olimpije in Jesenic. Kaj boste kot ekipa naredili drugače, da se bo tekma končala v vašo korist?
“Tako kot vsak, bo tudi ta derbi zelo pomemben. Na žalost smo dva v letošnji sezoni izgubili. Kljub temu bomo šli v tekmo samozavestno, držati se moramo trenerjevih navodil in paziti predvsem na obrambo.”

Kje pa vidiš največje kvalitete vaše ekipe?
“Zagotovo v tem, da smo mlada, drsalno sposobna ekipa, ki se vsak dan znova uči. Vsakič, ko pridemo na led, igramo s srcem in si želimo zmage.”

Sezona je še dolga, Kaj lahko obljubiš navijačem?
“Zagotovo lahko obljubim, da bomo vsako tekmo dali vse od sebe. Ne glede na rezultat ne bomo nikoli obupali in kljub mladosti lahko dosežemo lep rezultat. Obenem pa vse navijače lepo vabim, da se udeležijo naših tekem v čim večjem številu, saj nam njihova podpora ogromno pomeni.”