Serija za državnega prvaka se je za Jeseničane začela fantastično. Že na prvi tekmi so Olimpiji odvzeli prednost domačega terena in povedli v zmagah. Sama tekma je bila pravo nasprotje finalnih tekem zadnjih dveh let, ko so se vse končale dokaj tesno. Včeraj pa so na svoj račun prišli obiskovalci tekme v Tivoliju. Vsaj tisti del, ki je navijal za Železarje, je bil zelo zadovoljen s številnimi zadetki. 15 jih je bilo doseženih, zelo daleč nazaj pa bi bilo treba prelistati arhive, da bi osvežili spomin, kdaj so Železarji Olimpiji v eni tekmi zabili kar deset zadetkov.

Kakorkoli se preštevajo doseženi zadetki, jeseniški hokejisti vodijo “le” z 1:0 in za končni uspeh potrebujejo še dve zmagi. Vsi se zavedajo, da se bo včerajšnja tekma težko ponovila. Igre brez prave obrambe ne bo več, disciplina bo verjetno veliko večja in zadetek bo težje doseči. V taboru Jesenic so prepričani, da bo tudi Olimpija prestavila v kakšno prestavo višje in bo že v Podmežakli nevarnejši nasprotnik. Ali bo tudi dovolj nevarna za izenačenje v zmagah pa bo pokazala nedeljska druga tekma finala.

Po tekmi je v tej smeri razmišljal tudi jeseniški trener Nik Zupančič. Zaveda se, da je že naslednja tekma lahko tekma na gol razlike in v takih tekmah odločajo malenkosti: “V napadu samo pohvalno, doseči deset golov v Ljubljani se ne zgodi prav velikokrat. Dobro se zavedamo, da ne bomo zmagovali tekme z 10:5 vsak dan. Veliko je treba popraviti v obrambi. Nekatere odločitve tudi niso bile prave. V finalu odločajo malenkosti. Mogoče se to sedaj sliši smešna izjava, ampak absolutno je to tako. Na drugi tekma je že lahko drugačna zgodba in na to je treba biti pripravljen. Smo pa veseli s to prvo zmago. Če hočemo karkoli osvojiti, smo morali vsaj enkrat zmagati v Ljubljani. In to smo tudi storili. Prenesli smo žogico malo na našo stran. Imamo tekmo doma, pred tem še dva dni za pripravo in določene stvari moramo popraviti, če se hočemo nadejat zmagi  tudi na drugi tekmi. Dela je še veliko.”

“Polna Podmežakla, to bi bilo najlepše videti,” je v pogovoru dejal Miha Logar. Navijači Jesenic so še enkrat več zavzeli Tivoli. Polovica obiskovalcev je držala pesti in navijala za Železarje in zato jeseniška ekipa računa še na izredno številčno pomoč s tribun. Miha se je spomnil tudi tekme v Tivoliju. Razlog visokega izida so številne izkoriščene priložnosti. To naj bi bila posledica tudi dela na treningu. Prednost Jesenic je uigranost, ki se je včeraj še zelo poznala. Ampak zaradi tega Jesenicam v prihodnje ne bo nič lažje, Olimpija bo verjetno poskusila vse. Vsaj taka so pričakovanja Logarja.

Branilec Gašper Cerkovnik je bil presenečen nad izidom, ki je malo nenavaden za tekme Jesenic in Olimpije. Ampak zmaga je bila načrtovana, saj le na tak način Železarji lahko pridejo do naslova prvaka. Gašper pravi, da je to super, da jim je uspelo že na prvi tekmi. Zmago je pripisal motiviranosti, ki v boju proti Olimpiji nikdar ni bila vprašljiva, poleg tega pa je veliko pripomogla uigranost, ki je prišla s težkimi tekmami v AHL. Seveda je sedaj treba storiti vse potrebno, da se serija nadaljuje z zmago tudi v Podmežakli in Gašper pravi: “Upam, da navijači pridejo v še večjem številu, da bo Podmežakla grmela!” 

Tudi Luka Kalan upa na velik obisk. Še več, upa, da bo v Podmežaklo prišlo ogromno navijačev. Če bo obveljala volja Železarjev, potem je to vabilo obiskovalcem povsem na mestu. Kaj hitro se lahko zgodi, da je nedeljska tekma celo zadnja domača tekma sezone. Zato je morda prav, da se Podmežakla napolni do vrha in da se na najlepši možni način izkaže čast Železarjem za vse, kar so storili skozi sezono. Luka pravi, da v nedeljo pričakujejo svojo drugo zmago. V Ljubljani si je ekipa pripravila veliko priložnost, želela si je zadetkov in jih tudi dosegla. S tako miselnostjo je treba nadaljevati tudi na finalni tekmi številka dve. Luka ne bi imel nič proti, če bi tudi na drugi tekmi ostali enako učinkoviti, igro v obrambi pa bo treba popraviti. O tem se je ekipa že pogovarjala in dogovarjala, sledi še analiza in: “Druge kot zmaga v nedeljo v Podmežakli ni,” pravi Luka Kalan.

Program za navijače, kapetan Djuro in prodaja dresov

Kot je že v navadi v zadnjih tekmah v Podmežakli, bo tudi to pot kar veliko spremljevalnega programa. Prodaja kart se bo pričela dve uri pred tekmo. Karte je mogoče kupiti tudi na vseh prodajnih mestih Moje karte – v turistični poslovalnici Alpetour na Gorenjskem, v Domažalah ter Ljubljani, kioskih Dela, poslovalnicah Kompas, na bencinskih servisih Logo, OMV in Petrol in v trafikah 3dva. Cena kart je enotna za stojišče in sedišče in znaša 10 EUR.

Obiskovalce tekme bo od 18.30 dalje pred dvorano pozdravila godba na pihala Jesenice – Kranjska Gora. V dvorani pa nagrade čakajo na glasne navijače. Na del, kjer bodo najbolj glasni navijači, bodo letele torbe za prenosnike. To igro bo vodil kdo drug kot naš izredni Janez Kača Tušar. Zaključila se bo tudi nagradna igra Hokejske akademije Anžeta Kopitarja in Tomaža Razingarja. Trije srečneži se bodo udeležili akademije brezplačno. Pred uradnim pričetkom bo slovensko himno zapela mlada pevka in obiskovalcem Podmežakle že dobro znana Naja Varl, prvi plošček pa bo vrgel kapetan prvih državnih prvakov v Sloveniji Drago Mlinarec, ki bo na koncu podelil tudi nagradi najboljšima posameznikoma obeh ekip. 

Pred dvorano bo potekala tudi prodaja hokejskih dresov HDD SIJ Acroni Jesenice iz letošnje sezone. Gre za drese s katerimi so Jeseničani igrali na tekmah, v prodaji pa bosta tako bel kot tudi rdeč komplet. Cena dresa je 50 EUR. Prodaja bo potekala na stojnici med obema stopniščema za severno tribuno. Prvi kupci bodo imeli večji izbor.

In še obvestilo vsem obiskovalcem tekem. Zanimanje za drugo finalno tekmo je veliko. Zato vse obiskovalce, še posebej domačine, naprošamo, da na tekmo pridejo peš, ali za parkiranje svojih vozil uporabijo parkirišča bližnjih trgovskih centrov. Na tekmo pridite prej in se izognite gneči pri vhodu v dvorano.

Vabljeni na tekmo!

Vsi za šampione rdeče!