Za nami je več kot polovica hokejske sezone v rednem delu Alpske lige, zato smo pred klubski mikrofon ujeli predsednika društva Anžeta Pogačarja in ga povprašali o njegovem pogledu na dosedanji potek sezone.

Začniva kar na začetku sezone oziroma poletnih mesecih. Ekipa se je zopet sestavila dokaj pozno. Kako ste zadovoljni z ekipo in trenerskim štabom?
“Drži, ekipa se je zopet sestavila dokaj pozno. Najprej smo podpisali pogodbo s trenerjem, s katerim smo izredno zadovoljni. Prepričan sem, da se je že in se predvsem še bo prihod Mitje Šivica izkazal kot pravilna odločitev. Ni skrivnost, da so sestavo ekipe narekovala predvsem finančna sredstva in usmeritev v mlade igralce. Nekateri igralci so si po nekaj letih, ki so jih priigrali na Jesenicah želeli oditi v tujino, kar se mi zdi pravilno. Poudarek smo dali na mlajše igralce, kateri so že naši člani, a v preteklosti v ekipi niso imeli glavnih vlog, tem smo s Hebarjem, Ankerstom, Tavžljem in Brusom dodali nekaj izkušenj. Priključili pa smo tudi nekaj mladih talentov kot so Poklukar, Širovnik, Primožič. Ekipa dela zelo zavzeto, pridno trenirajo in jim glede tega ne moremo nič očitati. So naši, so člani naše ekipe, seveda pa nekaterim primanjkuje predvsem izkušenj v novih vlogah, drugim pa odgovornost in disciplina v igri. Po polovici sezone smo zaenkrat nižje na mestih, kjer smo realno pričakovali da bomo, vendar pa glede na nekatere predstave, ki jih je ekipa prikazala predvsem proti boljšim ekipam in pa dejstvu, da je liga dokaj izenačena, smo lahko glede prihodnosti optimistični. Ampak ob pogoju, da ostanemo delovni, skromni ter povečamo odgovornost in disciplino vsakega posameznika. Verjamem, da ekipa ima potencial in z malo sreče bi bili na lestvici veliko višje.”

Na začetku sezone ste se tudi odločili, da v ekipi ne bo tujih hokejistov. Potem se je ekipa okrepila na mestu vratarja. Kakšna je situacija z Bonvalotom?
“Res je, na začetku sezone smo se zavestno odločili, da več priložnosti ponudimo Kogovšku in Avseniku. Po treh mesecih smo skupaj s trenerskim štabom ocenili, da na mestu vratarja potrebujemo okrepitev. Želeli smo si Slovenca, a nam na žalost ni uspelo. Na koncu smo se odločili za Francoza, ki je na Jesenice prišel z veliko željo po dokazovanju. Na tekmi proti Lustenau je imel nekaj smole in se je poškodoval. Upam, da bo nekje do konca meseca decembra spet v pogonu. Glede na številne informacije, ki smo jih o njem zbrali, sem prepričan, da bo za to ekipo okrepitev.”

Glede na to, da je ekipa v letošnji sezoni doživela nekaj porazov po podaljšku oz. kazenskih strelih mogoče razmišljate tudi o okrepitvah na drugih igralnih mestih?
“Verjamem, da se naši navijači in slovenska javnost kar dobro spoznajo na hokej, zato ni neka skrivnost, da tej ekipi primanjkuje predvsem še kakšen dober strelec in branilec. Kljub temu, da smo vezani predvsem na finance, spremljamo situacijo na trgu. Še vedno pa verjamem v to ekipo, z nekaj več discpline in samozavesti v igri bi bili veliko bližje željenemu 6. mestu.”

V zadnjem tednu ste objavili tudi sodelovanje z novim pokroviteljem. Mogoče tudi kakšna beseda ali dve o tem?
“Zelo smo hvaležni podjetju Ngen, ki se je odločilo, da vstopi v našo zgodbo. Vemo, da imajo lastniki podjetja odlične ideje, kar so dokazali že z nekaj velikimi projekti, nazadnje z baterijo, ki so jo postavili na Jesenicah. V naši zgodbi si želimo še več takšnih uspešnih podjetij in vizionarjev. Hvaležni pa smo tudi vsem našim ostalim pokroviteljem, 95% jih z nami ostaja že peto leto. Vseh skupaj, od najmanjših do največjih, jih je sedaj že okoli 65. Delamo pa na tem, da bi bili zanimivi, vemo, da so časi, ko so sponzorji denar kar razdajali, mimo. Potrebno je biti zanimiv tudi z vidika marketinga, z vsakim sponzorjem je potrebno poiskati svojo zgodbo in obojestransko zadovoljstvo. Na tem področju je ogromno dela, imamo pa še kar nekaj idej predvsem pa izzivov. Vsi skupaj stremimo k temu, da bi proračun dvignili, ker je to osnova za dvig kvalitete. Zelo sem hvaležen tudi vsem sodelavcem, ki v svojem prostem času pomagajo klubu in skrbijo za vse stvari, ki se dogajajo v ozadju in se jih javnost niti ne zaveda. Potrebno je vedeti, da finančnih sredstev za marketing klub nima, vse kar smo v zadnjih petih letih naredili, vse akcije in dobrodelne aktivnosti, so plod idej in angažiranosti nekaj posameznikov, ki nam dnevno pomagajo. Zato sem še bolj ponosen na vse naše dosežke izven ledu. Maksimalno se trudimo, da bi bili naši navijači ponosni na klub.”

V klubu ste v zadnjih letih izvedli že kar nekaj akcij, od dobrodelnih do recimo akcije z rožnatimi dresi, ki je potekala v oktobru in je bila tudi medijsko dobro sprejeta. Mogoče se lahko dotakneva tudi vsega dogajanja v ozadju.
“Že od samega začetka stremimo k ideji, da bi na naših tekmah za navijače širom Slovenije ponudili več kot le hokejsko tekmo. Želimo si biti tudi trdno povezani z lokalnim okoljem in tudi širše. Skozi leta je bilo teh akcij res ogromno – od obiska vrtcev, šol, doma za ostarele, Rdečega križa, Centra za socialno delo, zbiranja finančnih sredstev za pomoč potrebnim, Rožnatega oktobra, zbiranja medvedkov, ravno smo zaključili z akcijo Movember, z našim generalnim pokroviteljem SIJ Acroni sodelujemo v njihovem projektu Jeklene vezi med nami in podobno. Fantje imajo v sebi velik čut in pripadnost do okolice ter so pripravljeni v svojem prostem času s takšnimi akcijami vračati okolju, v katerem živijo in trenirajo. Kljub temu, da letos morda za kakšnega navijača in javnost nismo toliko zanimivi kot v preteklosti, si želimo naš slogan Ena ekipa, eno srce poudarjati tudi izven leda.”

Hokej se igra predvsem za navijače, na Jesenicah jih lahko razdelimo na 2 skupini. Ena skupina so tisti, ki hodijo tudi na vsa gostovanja, druga skupina pa tisti, ki pridejo na tekmo v Podmežaklo. Predvsem teh si verjetno želite več. Kako priti do njih?
“Šport je igra čustev in hokej je zelo dinamična, hitra igra polna čustev. Če začneva pri navijaški skupini Red Steelers Ultras Jesenice, lahko rečem, da smo edini klub v ligi, ki ima navijače tudi na vseh gostovanjih. Zelo smo jim hvaležni za vsak glas podpore, še posebej na gostovanjih. Kot mi je znano, so organizirani kot navijaška skupina, imajo svoje vodje in veseli me, da se število njihovih članov iz leta v leto povečuje. Radi pa bi prepričali tudi ostale ljubitelje hokeja. Z našim delom in dogajanjem v klubu, programom na samih tekmah jih želimo prepričati, da je vredno kupiti vstopnico in priti v dvorano. Naj omenim, da si naše domače tekme lahko ogledajo tudi preko prenosov, ki jih izvaja HokejTV.si. Čeprav bi si v dvorani želeli še kakšnega obiskovalca več, smo po obisku še vedno na 5. mestu v ligi. Imamo pa tudi obiskovalce, ki pridejo samo na derbi in na tekme končnice. Vemo, da je danes na televiziji na voljo ogromno športnih kanalov, ki jih lahko spremljamo brezplačno. Na žalost pa ugotavljamo, da se je lokalna pripadnost do kluba in hokeja nekoliko porazgubila. Kljub temu pa upam in verjamem, da bomo našli nek način, da prepričamo tudi te navijače in jim pokazali, da je vredno podpreti svoj lokalni klub.”

V tem mesecu je na sporedu zopet krajši reprezentančni odmor, čaka pa vas tudi hokejski derbi z Olimpijo. Ali mogoče pripravljate kaj posebnega v tem veselem decembru?
“Kar se tiče derbija, se bomo potrudili, da bomo naredili lep dogodek, ki ga bo spremljal dober hokej. Poskrbeli bomo tudi za dobro promocijo tekme. Marsikdo tega ne ve, ampak prvi derbi med Jesenicami in Olimpijo se je odigral leta 1949, torej pred natanko 70. leti. Za nami je torej dolgih 70 let rivalstva. Zelo malo je takšnih derbijev, potrebno je spoštovati takšno tradicijo. To pa bomo storili tako, da se bo ekipa poskušala prikazati v najboljši luči, da bomo vsem obiskovalcem ponudili dober in napadalen hokej. Naša želja je vsem podariti zmago pred vstopom v novo leto. Bi pa seveda vse navijače povabil na derbi, ki bo odigran 20. decembra ob 19. uri v dvorani Podmežakla. Prepričan sem, da jim ne bo žal, da bo dvorana polna in bodo lahko uživali v predstavi obeh ekip.”

Tekme z Olimpijo so vedno nekaj posebnega. Zadnje tri so pripadle Zmajem, ravno zadnja pa je bila še najbolj izenačena. Verjetno bi bila zmaga pika na i pred vstopom v leto 2020?
“Na vsakem derbiju si seveda želimo zmagati, ne glede na to v kakšni postavi igramo. Potrebno je športno priznati, da so bili na pokalu in na Bledu enostavno boljši, na zadnji tekmi v Ljubljani pa smo bili najmanj enakovredni in so nas od zmage ločile sekunde. Veseli me, da smo z vsako tekmo bolj enakovredni. Vemo pa, da imajo izkušenejše igralce in da so v lanski sezoni osvojili vse 3 lovorike. Fantom mora biti to predvsem nek motiv, ne glede na finančna sredstva je naš cilj vedno biti prvi v slovenskem prostoru. Ta tekma bo štela tudi za DP, v primeru zmage lahko zasedemo prvo mesto, kar nam prinaša prednost domačega terena v morebitnem finalu DP. Zmaga torej šteje dvojno in mislim, da je čas, da jih premagamo.”

V Alpski hokejski ligi pa poleg Jesenic in Olimpije tekmuje še 16 drugih klubov. Trenutno se ekipa nahaja na 13. mestu lestvice. Vaš cilj je verjetno uvrstitev v četrtfinale?
“Ja, seveda. Naš cilj je uvrstitev v četrtfinale. Verjamem, da so fantje tega sposobni. Liga je zelo izenačena, osebno menim, da bi bila močnejša, če bi imeli kakšen klub manj. Tudi če se v končnico ne uvrstimo direktno, verjamem, da nam bo to uspelo v dodatnih kvalifikacijah.”

Česa si želite v nadaljevanju sezone?
“Predvsem si želim, da bi se klub okrepil tudi izven ledu. Tukaj mislim predvsem na upravni odbor. Želim si, da bi se v naši zgodbi prepoznalo še več podjetnikov, s katerimi bi lahko klub popeljali še korak dlje. Vsak, ki je pripravljen pomagati, je pri nas dobrodošel.

Veseli december je mesec obdarovanj. Imate mogoče kakšno zaključno misel pred nadaljevanjem sezone?
“Predvsem bi se rad zahvalil vsem, ki nas podpirajo. Lahko jim obljubim, da bomo vsi, ki smo vpeti v delovanje kluba dali vse od sebe, da skupaj dosežemo ali celo presežemo letošnje cilje. Bi pa povabil vse, da podprejo ekipo tudi z obiskom tekme in nakupom navijaških artiklov v spletni trgovini Stadionshop.si. Konec koncev obstajamo zaradi naših podpornikov in navijačev. Fantje trdo delajo, se borijo in si zaslužijo večjo podporo.”