Marcela vsi ljubitelji hokeja poznajo kot odličnega, nepopustljivega hokejista, ki je slovensko reprezentanco zastopal na 14. svetovnih prvenstvih, igral pa je v nekaterih najboljših hokejskih ligah na svetu (KHL, EBEL, Nemčija,…). Danes pa je trener članske ekipe na Jesenicah. Pred današnjim obračunom DP s Triglavom smo z njim opravili krajši intervju.

Marcel, dobrodošel ponovno na Jesenicah. Kot glavni trener si tukaj že dober teden dni. Ekipa še ni popolna, a določene vtise si verjetno že dobil. Kaj lahko poveš o tem prvem tednu?

“Najprej hvala lepa za dobrodošlico. Moram reči, da so občutki super. Na žalost je bil Aleš (pomočnik trenerja) odsoten, saj se je z mlado reprezentanco udeležil svetovnega prvenstva na Poljskem. Ob tej priložnosti bi mu rad čestital za osvojeno zlato medaljo. Predvsem pa mi je manjkal na treningih. Je pa mogoče ta teden brez tekem prišel prav, saj sem lahko bolje spoznal večino mojih hokejistov. Rad bi jih pohvalil, saj je odnos na treningih super, so poslušni in pripravljeni na garanje.”

Verjetno si to že nekajkrat povedal, ampak vseeno, kje je razlog za tvoj prihod na Jesenice?

“Poleti sem se odločal predvsem o moji nadaljnji igralski karieri, a je potem prišla priložnost iz Zagreba in sem jo zagrabil. Kot pomočnik trenerja sem imel priložnost videti hokej tudi z druge strani. Kot verjetno veste, je trenutno v Zagrebu situacija zelo težka. Ko je na Jesenicah prišlo do menjave trenerja, me je poklical Anže in mi ponudil mesto glavnega trenerja članske ekipe. Po nekaj dnevnem razmisleku, sem se odločil, da ta izziv sprejmem, saj nisem imel ničesar za izgubiti. Sem pa vesel, da sem tukaj. Delo trenerja je naporno, večino dneva preživim v dvorani in v pisarni. Ravno danes sem razmišljal o tem, da bi bilo lepo imeti v pisarni okno (smeh). Zagotovo pa bom vse izkušnje iz moje igralske kariere prenesel tudi na te fante. Vem, da me na poti čaka kup ovir, a sem pripravljen na trdo delo.”

Gaber Glavič je v letu in pol, ko je tukaj deloval kot trener, vzpostavil določen sistem, ki temelji predvsem na hitrem drsanju in agresivni igri. Boš v ta sistem igre vnesel kakšne spremembe?

“Nekaj tekem sem si sicer ogledal, bolj podrobno pa bova sistem analizirala z Alešem v prihajajočem tednu. Vsak trener ima nek svoj način pristopa, tudi jaz imam svojo vizijo. Spremembe zagotovo bodo, bo pa tudi naš sistem temeljil na hitrem drsanju. Konec koncev je to tudi največji plus te mlade ekipe.”

Do konca sezone bo tvoj pomočnik Aleš Burnik, ki se je izkazal kot velik strokovnjak, najprej kot del članske reprezentance, sedaj pa še kot glavni trener mlade reprezentance. Na kakšen način bosta sodelovala?

“Z Alešem se poznava zelo dobro, skupaj sva na Jesenicah začela z igranjem hokeja. Sodelovala sva tudi v Mariboru in prepričan sem, da bova zelo hitro prišla v nek ritem in da se bova oba eden od drugega veliko naučila.”

V sodobnem hokeju ima vsaka ekipa tudi trenerja vratarjev. Pred nekaj dnevi ste sklenili sodelovanje s Petrom Škrabljem, ki ga dobro poznate. 

“Ja, Peter je že kar nekaj let neke vrste potujoči trener (smeh). Pozna ogromno vratarjev, veliko se tudi uči. Clarke je izrazil željo, da bi v ekipo pripeljali še trenerja vratarjev in Peter je bil prva izbira. Skupaj sva sodelovala v Zagrebu, sedaj pa je tukaj z nami. Vloga trenerja vratarjev je zelo pomembna, saj jaz vratarjev in njihovega dela niti ne poznam. Verjamem, da se bo delo z vratarji na koncu tudi obrestovalo.”

Mlada reprezentanca je pred dnevi končala nastope na svetovnem prvenstvu divizije I-B. Verjetno si ta turnir spremljal, glede na to, da je kar nekaj igralcev članov jeseniške ekipe?

“Pogledal sem si dve tekmi, proti Poljski in Madžarski. Sploh ta povratek proti Madžarski me je navdušil, saj bi tudi v naši ekipi rad videl tako energijo, povezanost in nepopustljivost. Vesel sem uspeha te ekipe, saj je v kategoriji U-20 kar nekaj konkurence.”

Pred tekmo DP, nasprotnik bo Triglav Kranj, ste imeli en trening v popolni postavi. Verjetno bo ta tekma DP prišla prav, da se ekipa uigra in spozna s tvojim sistemom?

“Vsakega nasprotnika je potrebno spoštovati in tudi proti ekipi Triglava ne sme biti drugače. V bistvu smo imeli res samo en skupni trening (v nedeljo), na dan tekme pa bomo imeli krajše razdrsavanje. Bo pa tekma dober test za vse nas in pokazatelj kje smo in kaj je potrebno spremeniti.”

V sredo in soboto ekipo čakata dve pomembni tekmi. Z ekipo Rittna smo se letos dvakrat že srečali, proti Olimpiji pa še nismo zabeležili zmage. Obe ekipi sta se tudi okrepili. Kaj lahko v tako kratkem času kot ekipa dosežete v pripravah na takšni dve tekmi?

“Kot sem že rekel, vsakega nasprotnika je potrebno spoštovati. Ampak samo do neke mere. Če imaš preveč spoštovanja, razmišljaš preveč samo o nasprotniku in premalo o svoji igri. Konec koncev mi je pomembno samo to, kako mi kot ekipa delujemo na ledu. Ukvarjali se bomo predvsem z našo igro. Na podlagi ponedeljkove tekme bomo že lahko videli, kje smo šibki in kje dobri. Naloga trenerjev pa je, da fante v garderobi seznanimo s pomanjkljivosti nasprotnika.”

V soboto bo na sporedu nov derbi z Olimpijo. Vemo, da vsaj po številu odigranih tekem spada med največje športne derbije v Sloveniji. Letos na štirih tekmah še nismo zabeležili zmage.

“Ja, tudi jaz sem že odigral kar nekaj derbijev. Vsem nam to ni le tekma, mesto na lestvici tukaj ne igra vloge. Na takšnih derbijih so prisotna močna čustva. V lanski sezoni Olimpija ni mogla premagati Jesenic, v letošnji sezoni je zgodba obrnjena. Bomo pa naredili vse, da dosežemo prvo letošnjo zmago proti našemu večnemu tekmecu.”

Si mogoče tudi že razmišljal o okrepitvah?

“Ja, veliko je bilo pogovorov v tej smeri. Veliko je tudi mnenj navijačev glede tega kaj potrebujemo. Jaz bi si vseeno rad vzel nekaj še nekaj dni časa, da si ustvarim sliko kako fantje delujejo na ledu. Nisem pristaš tega, da v ekipo pripeljemo igralca samo zato, da zapolnimo vrste. Definitivno imam oči na pecljih, bi se pa rad najprej na svoje oči prepričal o tem, kaj in koga potrebujemo. Sem tip človeka, ki si rad ustvari svoje mnenje.”

So se sedaj cilji v letošnji sezoni kaj spremenili?

“Definitivno morajo biti cilji visoki. Na Jesenicah je vedno cilj postati državni prvak. Cilja v Alpski ligi pa ne bi spreminjal, naša želja je polfinale. Ko pogledamo najboljše lige na svetu, se velikokrat zgodi, da po kvaliteti slabša ekipa v končnici pride zelo daleč, saj se jim marsikaj poklopi. Meni osebno je zelo pomembna kemija v garderobi. Vemo, da imajo druge ekipe večje finančne zmožnosti, a je v končnici vse mogoče. Še posebej, če so zadeve v garderobi urejene in je kemija med igralci prava.”

Na koncu se dotakniva še navijačev. V času igralske kariere si bil eden izmed najbolj priljubljenih hokejistov, sploh na Jesenicah. Kaj si želiš od navijačev?

“Hokeja danes brez navijačev ni. Navijači so tisti, ki dajo tekmi dodaten žar, sploh na derbijih. Želel bi si, da bi nas spremljalo čim več navijačev. Po drugi strani pa moramo tudi mi na ledu narediti svoje. Od svojih fantov bom zahteval borbo, srce in ponos. To se mora videti s tribune. Če nam to uspe, bodo to videli tudi navijači. Potrebujemo eden drugega. Rad bi, da se v Podmežaklo vrnejo časi, ko so bile tribune polne. Mi se bomo za jeseniški dres borili do zadnjega atoma moči in prepričan sem, da bodo navijači to videli in prišli podpret ekipo.”

Marcel, hvala.