Včeraj je novi glavni trener Železarjev postal Mitja Šivic. Verjamemo, da ga večina navijačev s trenerske plati še ne pozna, zato smo z njim opravili kratek intervju, v katerem nam je predstavil svojo vizijo, cilje in še marsikaj. 

Mitja, začniva kar s prvim vprašanjem. Zakaj si se odločil prevzeti mesto glavnega trenerja na Jesenicah?
“Zgodba je malo daljša. Z družino smo se odločili, da je po dvanajstih letih v tujini čas, da se vrnemo domov. Predvsem zaradi družinskega podjetja in drugih razlogov. Kljub temu pa sem si želel ostati v hokeju. Že pred časom pa me je kontaktiral Anže in od takrat sva bila veliko v stiku. Hokej je moja velika ljubezen in če sem odkrit, vidim na Jesenicah ogromno fantov, ki imajo velik potencial. Ekipa bo definitivno spremenjena. Preko Marcela Rodmana sem o teh fantih slišal že veliko in vem v kaj se spuščam. Zame so Jesenice še vedno nekakšen hram slovenskega športa. V kolektivnih športih imamo v Sloveniji nekje pet ali šest velikih ekip, v hokeju so absolutno Jesenice velik magnet. Predvsem pa sem se za prihod na Jesenice odločil zaradi fantov, ki potrebujejo možnost za napredek in mislim, da jim to lahko ponudim.”

Verjetno si seznanjen s trenutno situacijo na Jesenicah. Omenil si Marcela Rodmana, ki je bil trener v drugi polovici lanske sezone. Ob svojem odhodu je za svojega naslednika predlagal ravno tebe. Kaj lahko poveš o vajinem odnosu oz. sodelovanju?
“Z Marcelom sva bila v stikih že nekaj let nazaj, ko sem bil jaz že trener, on pa je bil v drugačnih hokejskih vodah. Ogromno je pomagal slovenskim fantom, kar se tiče prestopov v tujino. Konec koncev je pomagal tudi meni v prvi sezoni, ko sem bil trener v Lyonu. Prepričan sem, da so igralci kot so Pintarič, Podlipnik in Koblar v Lyon prestopili ravno po njegovi zaslugi. Tudi kasneje sva se velikokrat slišala in moram reči, da se v veliki večini stvari kar ujameva. Je pa lepo slišati, da je predlagal ravno mene in je to zame zagotovo velika pohvala. Kar pa se tiče fantov, ki so igrali na Jesenicah v prejšnji sezoni, sva se o vsakem posebej pogovorila in sem si že ustvaril neko sliko o ekipi, absolutno pa se moram o vsem prepričati tudi sam.”

Kar nekaj časa po končani sezoni je bil na Jesenicah neke vrste “status quo”. V zadnjem tednu pa so se stvari že začele premikati. Nekateri igralci so že odšli, nekateri še razmišljajo o svoji prihodnosti. Kako bo ekipa izgledala in kaj lahko navijači pričakujejo v prihajajoči sezoni?
“Kar se tiče sestave ekipe, je tako, da je oziroma bo nekaj ključnih igralcev pač odšlo. Znotraj kluba smo si postavili določene cilje, predvsem pa moramo ostati znotraj finančnih zmožnosti. Ekipa bo precej pomlajena. Vendar pa verjamem, da večina fantov lahko stopi v večje čevlje in pokaže večjo odgovornost na ledu. Znotraj ekipe bomo postavili svojo identiteto, navijači pa zagotovo lahko pričakujejo, da bomo šli v vsako tekmo na glavo. Pokazati bo potrebno določen karakter, od tega ne bom odstopal. Verjamem, da bodo fantje pokazali veliko želje, volje in da nikoli ne bodo odnehali.”

Že pred tvojim prihodom je bilo rečeno, da bo ekipa sestavljena iz domačih igralcev. Vsi tujci so že odšli. V zadnjih letih je bil nosilec v vratih ravno tujec. Kaj to pomeni glede vratarjev, na koga boste računali?
“V tem trenutku sem z vsemi igralci, na katere računam opravil vse pogovore, nekatere stvari pa sem pustil še odprte. Kar se tiče vratarjev, bomo vsaj na začetku sezone pričeli s Kogovškom. O njem sem slišal veliko stvari, tudi od trenerja vratarjev Petra Škrablja. Mislim, da je zelo perspektiven vratar. Iskreno povedano, z vsem spoštovanjem do Kogovška, bi si na tej poziciji želel bolj izkušenega vratarja, a nam v tem trenutku ne sredstva, ne trg tega ne omogočajo. Bil sem v pogovorih z Rokom Stojanovičem, a smo še daleč od dogovora.”

Kakšna pa je situacija na ostalih igralskih pozicijah? Nekaj igralcev je verjetno še tik pred odhodom?
“Ja, po pogovorih z igralci imam v glavi ekipo že sestavljeno. O samih imenih ne bi govoril. Kot sem že povedal, gre za talentirano ekipo. Nekoliko večjo težavo vidim v igralcih, ki so neka dodana vrednost. Tudi z njimi sem v vsakodnevnih kontaktih. Malo bo potrebno počakati in videti kaj bo čas pokazal. Dejstvo pa je, da bodo v ekipi morali biti tudi igralci, ki so dodana vrednost. Do avgusta so še trije tedni, marsikdo si v tujini ne bo našel kluba in bo sprejel našo ponudbo.”

Kaj pa strokovno vodstvo? V modernem športu je pač tako, da glavni trener potrebuje pomočnike. Aleš Burnik je odšel v Nemčijo, trener vratarjev Škrabelj pa ostaja del ekipe. 
“Kar se tiče pomočnika, sva se že pogovorila na štiri oči. Vendar pa mu moram pustiti malo časa, da uredi vse zadeve. Imamo pa pripravljen tudi plan B. O imenih še ne bi, si pa želim, da se v celotnem strokovnem štabu najdejo trije ali štirje, ki razmišljajo podobno kot jaz, ki so delavni in ki iščejo poti, kako postati boljši. Nadejam se, da bomo imeli na koncu takšen štab, kot si ga želim. Upam, da bo do končnega dogovora prišlo čimprej.”

Še beseda ali dve o tvojem delu v tujini. Francija velja kot nekakšna obljubljena dežela za slovenske hokejiste. Tam si igral kar nekaj let, zadnja leta si tam preživel kot trener. Kaj je v Franciji tako posebnega?
“Mislim, da sta Terglav in Milovanovič postavila dobre temelje ostalim slovenskim hokejistom. Jaz sem bil tretji, ki je šel tja. Dobro ime pač naredi svoje in sčasoma so tudi druge ekipe v Franciji pogledovale po Slovencih. Sama urejenost lige pa absolutno ponuja nek preskok naprej. Stvari so v večini klubov zelo urejene, od delovnih dob, zavarovanj, do samih izplačil plač. Je tudi dobra odskočna deska za napredovanje v boljše lige. Kar pa se tiče mojega dela v Franciji, se pa ravno ne bi hvalil preveč.”

Vrniva se na Jesenice. Sezona je tik pred vrati. Bodo glede na sestavo ekipe cilji drugačni, kot so bili v prejšnjih sezonah?
“Cilje bomo absolutno predstavili pred pričetkom sezone. Utopično bi bilo reči, da gremo po naslov Alpske lige, čeprav si vsi tega želimo. Moj osebni cilj pa je, da fantje napredujejo. Zame je trenerstvo sestavljeno iz dveh delov. Prvi je osvajanje naslovov in zmage, drugi pa da delaš igralce boljše, da so igralci s trenerjem zadovoljni in da vejo, da pod njegovim vodstvom lahko napredujejo tako po hokejski, kot po osebni plati. Moja glavna naloga bo te fante spraviti na višji nivo, po taktični, psihični in fizični plati. Kot sem že ob podpisu pogodbe povedal, resnično verjamem, da če se igralci izboljšajo individualno, potem je tudi ekipa boljša. Ker se večina nosilcev iz prejšnjih sezon poslavlja, bodo ti fantje morali stopiti v večje čevlje. Ali bodo to storili v prvem, drugem ali petem mesecu, pa bomo videli. To je moj glavni cilj in zaradi tega tudi uživam v trenerskem delu.”

Mitja, srečno pri vodenju nove ekipe!

Intervju pripravil: Aleš Brun