Timotej Kočar je eden izmed številnih igralcev, ki se bodo v letošnji sezoni prvič preizkusili v dresu Jesenic. Po končanem študiju v Ameriki, se je odločil za prihod domov. Po enem izmed treningov si je za nas vzel čas in odgovoril na nekaj vprašanj.

Timotej, za začetek nam lahko poveš kako si začel svojo hokejsko kariero, kdo te je navdušil, kje si naredil svoje prve hokejske korake itd.?
“Svoje hokejske korake sem začel v HDD Bled pri Gorazdu in Rudiju Hitiju. Za hokej sem se najprej navdušil ob gledanju Jesenic, Olimpije in reprezentance, kar me je vodilo k nagovarjanju staršev, da je to šport, s katerim se želim ukvarjati. Kasneje sem se preselil v Italijo, kjer sem eno sezono odigral za Pontebbo. Na koncu sem se odločil, da bom zaigral za kranjski Triglav, predvsem zaradi tega, ker sem bil bližje športni gimnaziji Šiška.”

V sezoni 2014/15 si potem zapustil Slovenijo in se preselil čez lužo. Verjetno zaradi študija?
“Res je, v sezoni 2014/15 sem si priboril mesto v mladinski ekipi Alliston Coyotes ki igra v ligi GMHL v Kanadi. Po sezoni sem imel možnost izbirati med dvema ekipama, ki igrata v ameriški študentski ligi. Sprejel sem odločitev, da bom 4 leta igral za Finlandia University Lions, ter v tem času tudi študiral. Tako sem diplomiral iz Športnega Managementa na omenjeni univerzi.”
 
V letošnjem letu si tudi diplomiral na univerzi Finlandia. Ves čas šolanja si bil član njihove hokejske ekipe. Kakšna je kvaliteta hokeja na teh univerzah?
“Kvaliteta hokeja se razlikuje glede na konferenco, v kateri igra tvoja ekipa. Finlandia igra v eni najmočnejših konferenc lige NCAA D III. NCHA konferenca je polna igralcev iz mladinskih lig, kot so USHL, NAHL itd. Lahko rečem, da je bila kvaliteta hokeja na visokem nivoju.”
 
Kako je potekal tvoj tipični dan na univerzi? Kako si združeval študij in šport?
“Zjutraj smo imeli trening na ledu od 7:30 do 9:00. Potem so sledila razna predavanja do okoli 15h ali 16h. Potem smo imeli off ice trening v fitnesu. Zvečer so sledila še kakšna predavanja, ali pa smo imeli prosto do naslednjega dne. Tako nekako so zgledali tipični dnevi. Potem smo imeli enkrat tedensko tudi video analize in dodatne druge dejavnosti glede hokeja ali študija. Dnevi so bili vedno popolnjeni in so zato minevali hitro. Tekme smo imeli med vikendi. Na gostovanja smo ponavadi odšli en dan pred tekmo, ker so bile vožnje dolge med 6 do 12 ur.”
 
Lahko rečeva, da so Jesenice tvoja prva profesionalna ekipa. Kako je prišlo do tega, da si se priključil ekipi?
“Po končanem študiju sem se vrnil domov in v želji po nadaljevanju hokejske kariere sem sprejel ponudbo HDD Sij Acroni Jesenice, ker sem ocenil, da so pogoji za delo in nadaljni razvoj najbolši.”
 
Za vami je že skoraj mesec dni priprav. Kako bi ocenil dosedanje delo novega trenerja?
“Delo in pristop Mitje Šivica sta mi zelo všeč, ker je strokovno in profesionalno ter mi vliva zaupanje, da bomo kot celotna ekipa uspešni. V času priprav je intenzivnost treningov na visokem nivoju, zato da bomo skozi sezono drsalno in fizično močna ekipa. Taktiko pa iz tedna v teden pilimo za sezono.”
 
Kaj pa najraje počneš v svojem prostem času?
“Večinoma hodim na bratove tekme, ki igra za NK Brežice, se družim s prijatelji, zelo rad pa imam tudi različne oblike rekreacije.”
 
Kdo je tvoj vzornik (hokejski oz. na splošno)?
“Moram reči, da zagotovo Anže Kopitar in Conor McGregor.”
 
Sezona je tik pred vrati. Kaj pričakuješ od letošnje sezone? Imaš kakšne tekmovalne, osebne cilje?

“Cilj za letošnjo sezono je, da smo vsak dan boljši, tako individualno kot ekipno, potem pa bomo na koncu sezone videli kam nas bo to pripeljalo.”
 
 
Si medtem, ko si bil v Ameriki kaj spremljal Alpsko ligo?
“Niti ne, spremljati sem jo začel šele proti koncu lanske sezone. Všeč mi je bilo kar sem videl v končnici.”
 
Športniki, ki se s športom ukvarjajo preko luže, ponavadi pogrešajo domačo hrano. Kako je bilo pri tebi?
“Pri meni je bilo podobno. Težko se je bilo navaditi na njihovo hrano, vendar sem zadnja tri leta živel v hiši s tremi soigralci, tako da sem si lahko kuhal po svojih željah, tudi hrano z bolj domačim okusom. Prav tako pa mi je uspelo vsake toliko časa pridobiti tudi kakšen kos hrane iz domače dežele.”
 
Sam stil in tempo življenja je v Ameriki precej drugačen kot tukaj?
“Na splošno je tempo življenja v Ameriki hitrejše kot doma, vendar pa sem živel na severu Michigana ob jezeru Superior, kjer je tempo življenja podoben našemu. Stil življenja v Ameriki je drugačen predvsem v tem, da je usmerjen zelo kapitalistično in individualistično. V mestecu Hancock, kjer sem živel, pa je življenje podobno kot v Sloveniji, razen tega, da smo imeli 7 mesecev v letu sneg ter povprečne letne padavine snega okoli 8m.”
 
Timotej, za konec našega intervjuja pa še par besed našim navijačem.
“Tako jaz, kot celotna ekipa bomo vsak dan in vsako tekmo dali vse od sebe za jeseniški dres. Zato vas vabim, da nas podprete v najvišjem možnem številu na vsaki tekmi, ker smo z vašo pomočjo še močnejši.”