Oktober je mesec osveščanja o raku dojk. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1.300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre.

Strokovnjaki ob rožnatem oktobru izpostavljajo pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk. Priporočajo, da si ženske samopregledujejo dojke že od rane mladosti, ženske v starosti 50-69 let pa naj se odzovejo vabilu programa DORA na pregled s presejalno mamografijo, s katero lahko odkrijejo raka dojk, ko še ni vidnih ali tipnih znakov bolezni in je možnost za ozdravitev lahko večja. Za preprečevanje raka dojk je pomemben zdrav življenjski slog, kamor sodita tudi redna telesna aktivnost in vzdrževanje normalne telesne teže.

Člani kolektiva HDD SIJ Acroni Jesenice smo se odločili, da bomo ob podpori Onkološkega inštituta Ljubljana in Europa Donna, slovenskega združenja za osveščanje o raku dojk, tudi sami pomagali pri osveščanju ljudi o tej bolezni. Naši železarji bodo vse tekme v mesecu oktobru odigrali s prav posebnimi rožnatimi dresi. Naš logotip bo nadomestila rožnata pentlja, ki simbolizira rožnati oktober. Skozi celotni mesec oktober bo na Facebook strani HDD SIJ Acroni Jesenice potekala tudi licitacija game-worn rožnatih dresov, ki jih bodo igralci nosili na oktobrskih tekmah. Zmagovalci licitacije bodo rožnate drese prejeli direktno iz rok jeseniških hokejistov, po koncu prve domače novembrske tekme, ki bo v soboto, 2. 11. 2019, proti ekipi Asiago Hockey.

Vsako domačo tekmo bomo 3 € od vsake prodane vstopnice namenili prav združenju Europa Donna Slovenija, ter s tem izkazali podporo in zahvalo za ves vložen trud, ki ga združenje opravlja.

Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija ob tem dodaja: “Veseli smo pobude HDD SIJ Acroni Jesenice, da v svojem športnem in lokalnem okolju spregovorijo o pomenu osveščanja o raku dojk. Z njihovo pomočjo lahko s sporočili dosežemo ljudi, ki jih verjetno drugače ne bi. Govorimo o športnikih, športnih delavcih, navijačih in podpornikih in vsi ti imajo mame, žene, sestre, babice in prijateljice, ki jih lahko prizadene bolezen. Hvala športnikom in navijačem, ker ste nas podprli v aktivnostih rožnatega oktobra.”

Seznam domačih tekem HDD SIJ Acroni Jesenice v mesecu oktobru:

Četrtek, 3. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – HC Pustertal Wölfe
Sobota, 5. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – Vienna Capitals Silver
Četrtek, 10.10.2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – HC Gherdeina
Sobota, 12. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – Rittner Buam
Sobota, 19. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – VEU Feldkirch
Ponedeljek, 21. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – HDK Maribor
Četrtek, 24. 10. 2019: HDD SIJ Acroni Jesenice – Cortina Hafro

Cenjeni ljubitelji športa! Prav vse vas vljudno vabimo, da nas tudi sami obiščete na oktobrskih domačih tekmah in sodelujete v licitaciji dresov, ter s tem pokažete podporo klubu, društvu Europa Donna Slovenija in vsem, ki pomagajo pri osveščanju o raku dojk. Že v naprej se vam iskreno zahvaljujemo!

Ena ekipa, eno srce!